Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a reacţionat la criticile secretarului de stat în MAI Raed Arafat în urma mutării Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Sănătăţii, apreciind că nu e normal ca o structură operativă a Ministerului Sănătăţii să nu poată să funcţioneze în sediul ministerului. ”Domnul Arafat întotdeauna prezintă lucrurile într-un mod particular”, a subliniat Rafila la B1TV.
Şeful DSU, Raed Arafat, a criticat, într-o intervenţie pentru B1 TV, mutarea Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă la Ministerul Sănătăţii. Acesta a precizat că decizia a dus la „ruperea colaborării şi dezintegrarea unui sistem, contrar prevederilor legale”.Raed Arafat a mai precizat că în situaţii de criză, precum cea de la Colectiv sau Crevedia, coordonarea integrată nu mai există.
”Domnul Arafat întotdeauna prezintă lucrurile într-un mod particular. Întotdeauna suntem în pragul unei crize majore, nu vreau să intru în genul acesta de discuţii. Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţe este o structură a Ministerului Sănătăţii. Eu, când am venit la minister, acest centru era la nivelul unui birou. Pentru că avem o responsabilitate pentru dezvoltarea medicinei de urgenţă, am crescut structura de personal a acestui centru. În momentul de faţă discutăm despre o direcţie de medicină de urgenţă. Nu este normal ca o structură operativă a Ministerului Sănătăţii să nu poată să funcţioneze în sediul Ministerului Sănătăţii. Mai mult decât atât, şi noi ca şi Minister suntem găzduiţi chiar în clădirea Ministerului de Interne. Noi am oferit condiţii de lucru acestor oameni care lucrează 24 din 24 încât să poată să facă lucrul ăsta aşa cum trebuie, să se poată odihni, să se poată spăla, să aibă acces la condiţii igenico-sanitare de bună calitate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Alexandru Rafila a mai spus că mutarea Centrului Operativ nu va avea drept consecinţă împiedicarea colaborării între structurile serviciilor de urgenţă.
“În ceea ce priveşte colaborarea, ea continuă exact ca şi până acum. Mi se pare ciudat ca domnul Arafat care este un specialist în comunicare să facă comentarii legate de faptul că nu se poate comunica în timp real, pentru că discutăm de mijloace de comunicare avansate în momentul de faţă şi nu se pune problema că această coordonare nu este posibil”, a precizat ministrul.
Rafila a mai subliniat că nu crede că este o coincidenţă faptul că acest centru s-a mutat de la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul de Interne exact când Arafat s-a mutat în 2014 în funcţia de secretar de stat la MAI.
“Acest centru operativ pentru situaţii de urgenţă s-a mutat de la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul de Interne exact când domnul Arafat s-a mutat în 2014 din funcţia de secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul de Interne. Probabil e o coincidenţă, dar eu nu prea cred în coincidenţe de felul ăsta şi cred că toţi avem responsabilităţi. Noi avem responsabilităţi în dezvoltarea medicinei de urgenţă a părţii medicale a urgenţelor. Am extins foarte mult competenţele în această direcţie, am informatizat spitalele din ţară. În momentul de faţă avem resurse să putem face repartiţia rapidă a pacienţilor la secţiile performante de ATI sau la secţiile de mari arşi. Lucrul ăsta nu se face fără să ne coordonăm cu DSU. Coordonarea şi cooperarea, cel puţin din punctul nostru de vedere, este exact la fel. Am instalat mijloace de comunicaţii foarte puternice la acest centru şi nu văd o problemă”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a criticat la B1TV faptul că serviciile de ambulanţă funcţionează fără ambulanţe noi, iar coordonarea achiziţiei de ambulanţe este la DSU.
“Rezultatele acestei integrări s-au reflectat de-a lungul timpului şi în situaţii mai puţin plăcute, cea de la Colectiv, ştiţi bine ce s-a întâmplat atunci, ştiţi bine ce s-a întâmplat şi în pandemie. De foarte multe ori suntem în situaţia în care avem servicii de ambulanţă fără ambulanţe noi, cu foarte multe ambulanţe vechi, iar coordonarea achiziţiei de ambulanţe este la DSU. Una este să lucrezi integrat, şi altceva este să neglijezi serviciul de medicină de urgenţă”, a conchis ministrul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.