Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se înregistrează anual câteva mii de cazuri de intoxicaţii acute cu diverse substanţe psihoactive, dar a precizat că este probabil doar vârful aisbergului şi fenomenul este mult mai extins decât se observă. El consideră că nu cu abordări pompieristice se rezolvă această problemă. Întrebat dacă nu ar trebui ca Agenţia Naţională Antidrog să fie în subordinea Ministerului Sănătăţii, Rafila a răspuns: “Unele activităţi, da, dar alte activităţi, nu. E bine să partajăm activităţile în funcţie de profilul fiecărei instituţii”. De asemenea, a amintit de problemele care sunt create de faptul că asistenţa medicală de urgenţă, în loc să fie la Ministerul Sănătăţii, e la Ministerul de Interne, argumenând că nu doreşte nici situaţia inversă, ca MS să preia problematica traficului de droguri. Întrebat dacă nu ar intra astfel într-o dispută cu şeful DSU, Raed Arafat, Rafila a replicat: “Da, uite, dânsul ar putea eventual să se ocupe şi de această problemă, pentru că are o mare capacitate de muncă şi poate că ar fi o idee bună, cel puţin în zona Ministerului de Interne, să preia şi această activitate”.
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv dacă este înspăimântător consumul de droguri în România, comparativ cu alte state.
“Personal, nu cred că este înspăimântător. Am auzit tot felul de cifre lansate în spaţiul public. Nu ştiu pe ce se bazează. Avea Marin Preda un roman şi era cineva acolo care spunea ”Pe ce te bazezi?” Am auzit foarte multe declaraţii publice, tot felul de soluţii fanteziste pentru rezolvarea acestei probleme. Deci, plecând de la o situaţie punctuală, accidentul acela tragic în care un tânăr drogat a omorât câteva persoane care mergeau pur şi simplu pe marginea drumului, am ajuns în cealaltă extremă în care spunem că există milioane de oameni care se droghează în România, că trebuie să facem testare în masă şi aşa mai departe. Deci nu are rost să avem abordări care să fie pompieristice dacă vrem să soluţionăm această problemă”, a explicat ministrul Sănătăţii.
El consideră că pentru a avea o imagine cât mai clară a nivelului consumului de droguri în ţara noastră ar trebui să avem un sistem care să înregistreze cazurile care se adresează în urgenţă.
“Există nişte rapoarte anuale, se înregistrează câteva mii de cazuri de intoxicaţii acute cu diverse substanţe psihoactive, dar probabil că este doar vârful aisbergului şi este mult mai extins decât ceea ce observăm noi. Ca să putem să facem o astfel de apreciere, ar trebui să putem să avem un sistem care să înregistreze toate cazurile care se adresează în urgenţă sau pe care tratăm adicţia. Aici suntem destul de puţin dezvoltaţi. Există o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog, care are filiale prin toată ţara”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a completat că această agenţie se află în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Întrebat dacă nu ar trebui ca Agenţia Naţională Antidrog să fie în subordinea Ministerului Sănătăţii, Rafila a răspuns: “Unele activităţi, da, dar alte activităţi, nu. E bine să partajăm activităţile în funcţie de profilul fiecărei instituţii. Vedeţi că, de exemplu, problemele care sunt create de faptul că asistenţa medicală de urgenţă, în loc să fie la Ministerul Sănătăţii, e la Ministerul de Interne. Nu vreau să facem invers, să luăm noi problematica traficului de droguri la Ministerul Sănătăţii, că nu avem nici capacitatea, nici noi nu ne dorim… “.
El a mai fost întrebat dacă nu ar intra astfel într-o dispută cu şeful DSU, Raed Arafat.
“Da, uite, dânsul ar putea eventual să se ocupe şi de această problemă, pentru că are o mare capacitate de muncă şi poate că ar fi o idee bună, cel puţin în zona Ministerului de Interne, să preia şi această activitate. Dar clar ceea ce înseamnă un sistem de sănătate care să răspundă nevoilor lucrăm foarte intens, avem un grup de lucru tehnic care a venit cu propuneri concrete. Vom veni cu ele public după ce le armonizăm”, a transmis ministrul Sănătăţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.