Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, consideră că epidemia de rujeolă din România accelerează nevoia de măsuri administrative şi legislative privind vaccinarea, susţinând că părinţii ar trebui responsabilizaţi în acest sens, nu neapărat obligaţi. El spune că în prezent între 5 şi 7 la sută dintre părinţi refuză vaccinarea, dar un număr mult mai mare, de 30 la sută, nici măcar nu se prezintă la medic pentru a-şi vaccina copiii.
Alexandru Rafila a declarat duminică, la Constanţa, într-o conferinţă de presă prilejuită de campania de informare şi educare “Vaccinarea salvează vieţi”, că se impun măsuri administrative şi legislative având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă România.
“O întrebare la care ar trebui să răspundem este de ce în urmă cu 10 ani aveam acoperire vaccinală bună la nivel naţional, în jurul valorii de 95 la sută, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind sigură, nu pentru individ, ci pentru comunitate. (…) Ce se întâmplă în momentul de faţă, epidemia de rujeolă din România, sigur că este un factor care accelerează nevoia de măsuri administrative şi legislative încât situaţia să revină sub control. Vreau să vă spun că nu mai departe decât acum câteva zile două mari ţări europene care se confruntă cu epidemii de rujeolă de dimensiuni mult mai mici decât în România au luat astfel de măsuri, şi mă refer la Italia şi Germania”, a afirmat Alexandru Rafila.
El consideră că România se găseşte în situaţia în care trebuie luate astfel de măsuri.
“Noi ne găsim în situaţia în care trebuie să luăm astfel de măsuri. Eu cred că primul lucru pe care trebuie să-l înţeleagă toată lumea este că noi, ca părinţi, ne asumăm responsabilitatea copiilor noştri şi a colectivităţiilor şi exemplul personal trebuie să fie cel care atestă buna-credinţă pentru că noi suntem oameni care iubim copiii şi care vrem să avem copiii protejaţi”, a spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
El a precizat că proiectul de lege privind vaccinare responsabilizează atât Ministerul Sănătăţii, cât şi direcţiile de sănătate publică, precizând că medicii de familie sunt esenţiali pentru reuşita programului de vaccinare.
Alexandru Rafila a menţionat că situaţia acoperirii naţionale în privinţa vaccinului anti rubeolă-rujeolă-oreion este de 86 la sută pentru prima doză şi de 67 la sută pentru cea de-a doua. “Dacă discutăm despre vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion, situaţia acoperirii vaccinale este de 86 la sută pentru prima doză care se administrează la vârsta de un an şi circa 66-67 la sută pentru doua, care se administrează la vârsta de 5 ani. O protecţie eficientă împiotriva rujeolei este obţinută doar prin administrarea a două doze”, a spus Rafila.
El crede că părinţii care refuză vaccinarea copiilor nu trebuie blamaţi, ci trebuie să primească toate informaţiile necesare. “Părinţii trebuie încurajaţi. Sigur, nu trebuie blamaţi cei care nu vor să-şi vaccineze copiii, poate au informaţia incompletă, poate fac parte dintr-un grup care a considerat că vaccinarea dăunează. Să le oferim exemplul personal, informaţiile care au nevoie şi scopul acestei legi, din ceea ce cunosc eu, este de incurajare, de sprijin al părinţilor”, a explicat Alexandru Rafila.
El a mai spus că unii părinţi leagă anumite afecţiuni grave ale copiilor de administrarea vaccinului, precizând că acest lucru nu este imposibil, dar se poate întâmpla într-un număr redus de cazuri.
“Sunt o serie întreagă de persoane care leagă anumite afecţiuni ale copiilor lor de administrarea vaccinului. Acest lucru nu spun că este imposibil, se poate întâmpla într-un număr foarte, foarte redus de cazuri, mă refer la lucruri grave, nu mă refer la un lucru banal, cum ar fi o durere sau o roşeaţă la locul administrării, care este un lucru asumat, îl ştie toată lumea şi nu pune niciun fel de probleme”, a declarat Alexandru Rafila, precizând că nici în România, nici în Uniunea Europeană nu există situaţii în care să fie puse pe piaţă vaccinuri care nu sunt sigure.
Preşedintele Societăţii de Române de Microbiologie a mai spus că în prezent între 5 şi 7 la sută dintre părinţi refuză vaccinarea, dar un număr mult mai mare, de 30 la sută, nici măcar nu se prezintă la medic pentru acest lucru.
Tibor Pentek, consilier de stat în Guvern, prezent la conferinţa de presă, a spus că principala responsabilitate a statului este de asigurare a dozelor de vaccin necesare, apoi de creare a unui cadru legal şi de informare a populaţiei. “În primul rând cred că trebuie să asigurăm noi, stat, dozele necesare de vaccin. În al doilea rând, trebuie să creem cadrul legal, care în acest moment nu este foarte clar. Aici este legea vaccinării în care sunt implicaţi Institutul Naţional de Sănătate Publică, ministerul Sănătăţii şi societăţile profesionale. Poate că trebuie să stimulăm oamenii să meargă la vaccinare, este foarte important înainte de a-i obliga. De asemenea, să informăm populaţia, este foarte important”, a spus Tibor Pentek.
Aproape 300 de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, la nivel naţional, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor, de la debutul epidemiei, în 30 septembrie 2016, a ajuns la 6.434, a anunţat, vineri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). De asemenea, au fost înregistrate 26 de decese din cauza rujeolei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.