Mike Johnson a obţinut în cele din urmă suficiente voturi pentru a-şi păstra şefia Camerei Reprezentanţilor, după ce doi republicani care votaseră iniţial împotriva lui şi-au schimbat votul în ultimul moment, într-o răsturnare de situaţie, relatează CNN.
UPDATE - Doi republicani tocmai şi-au schimbat votul pentru a-l sprijini pe Mike Johnson, oferindu-i cele 218 voturi necesare pentru a câştiga realegerea în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, după ce iniţial votaseră împotriva lui.
După aproape 45 de minute de la începerea votului, Johnson a fost anunţat ca fiind „ales în mod corespunzător” preşedinte al celui de-al 119-lea Congres.
Astfel, într-o răsturnare dramatică de situaţie, aleşii l-au ales pe Mike Johnson în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din primul tur de scrutin. Principalii „disidenţi” ai Partidului Republican şi-au schimbat voturile pentru a-l susţine pe Johnson în ultimul moment, după ce iniţial republicanul din Louisiana era pe cale să piardă.
În cele din urmă, el a câştigat cu 218 voturi.
Deşi Johnson va păstra ştafeta, el se va confrunta cu o mare provocare în Congres, cu cea mai restrânsă majoritate din ultimii aproape 100 de ani.
Cum s-a întâmplat: După votul iniţial prin apel nominal, Johnson părea să fi pierdut cursa, cu trei „dezertări” din rândurile Partidului Republican - mai mult decât îşi putea permite să piardă. Reprezentantul Thomas Massie a votat pentru reprezentantul Tom Emmer, republicanul Ralph Norman a votat pentru Jim Jordan, iar Keith Self a votat pentru Byron Donalds.
Cu votul tuturor membrilor, Johnson nu-şi putea permite decât o singură „dezertare” din partea Partidului Republican.
Dar, după ce toată lumea a votat, votul a rămas deschis pentru o perioadă mai lungă de timp - ceea ce înseamnă că nu a fost încheiat oficial - iar Johnson a lucrat pentru a-şi obţine voturile.
Apoi, Self şi Norman şi-au schimbat votul în favoarea lui Johnson.
În ciuda sprijinului lui Donald Trump şi a majorităţii republicanilor din Congres, Mike Johnson părea să nu fi reuşit vineri să obţină realegerea în funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor după un prim vot, aşa că trebuie acum să negocieze cu membrii reticenţi din tabăra sa într-un climat de incertitudine, relatează AFP.
Alegerea preşedintelui Camerei Reprezentanţilor este un test al influenţei lui Donald Trump în Congres, viitorul preşedinte acordându-i sprijinul lui Mike Johnson.
Dorindu-i „mult noroc” vineri, într-un mesaj pe reţeaua sa Truth Social, înainte de vot, viitorul preşedinte l-a descris pe politicianul din Louisiana drept „un om bun şi foarte capabil, care nu este departe de a avea un sprijin de 100%”.
„O victorie pentru Mike astăzi va fi o mare victorie pentru Partidul Republican”, a insistat Donald Trump.
Dar, având în vedere majoritatea redusă a republicanilor în camera inferioară în această nouă legislatură, 219 la 215, actualul preşedinte era conştient că nu îşi poate permite multe dezertări din tabăra sa.
Cu toate acestea, înainte de vot, mai mulţi republicani şi-au exprimat reticenţa sau chiar „nu”-ul categoric faţă de candidatura lui, care este „speaker” de puţin peste un an.
„Puteţi să-mi scoateţi toate unghiile, puteţi să înfigeţi bambus în ele, puteţi începe să-mi tăiaţi degetele: nu voi vota pentru Mike Johnson”, a declarat cel mai vocal dintre adversari, republicanul Thomas Massie, într-un interviu acordat canalului conservator OAN.
În cele din urmă, trei aleşi republicani şi-au dat votul pentru un alt candidat în primul tur de scrutin.
În urma acestui eşec, un al doilea vot este de aşteptat să urmeze vineri după-amiază. Scrutinul va fi repetat în orele şi zilele următoare, negocierile având loc în culise până când norocosul va fi ales în fotoliul de speaker al Camerei Reprezentanţilor.
După preşedintele ales, şi miliardarul Elon Musk - care a devenit una dintre cele mai importante voci de la Washington de la alianţa sa cu Donald Trump - îşi exprimase şi el votul în favoarea actualului speaker. „Cred acelaşi lucru. Aveţi tot sprijinul meu”, i-a răspuns el lui Mike Johnson, pe X, care salutase mesajul din partea lui Donald Trump în favoarea sa.
În mod tradiţional o formalitate, alegerea „speakerului” a cunoscut o agitaţie neobişnuită în ultimii doi ani, în special prin înlăturarea fără precedent, în urmă cu un an, a fostului preşedinte al camerei inferioare, Kevin McCarthy. Această cădere a fost orchestrată de aripa cea mai de dreapta a Congresului, care îl acuzase deja pe Kevin McCarthy că a crescut deficitul cedând prea mult în faţa democraţilor. Demiterea lui a dat naştere unui blocaj de 22 de zile şi a expus luptele interne din tabăra republicană.
Cu mai puţin de trei săptămâni înainte de întoarcerea sa la Casa Albă, Donald Trump doreşte să evite un astfel de scenariu, mai ales că, în lipsa unui speaker, Camera Reprezentanţilor ar fi în imposibilitatea de a acţiona şi, astfel, de a certifica victoria sa în alegerile prezidenţiale, în cursul unei sesiuni programate luni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.