Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizează, miercuri, între orele 10.00 şi 13.00, un amplu protest la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, faţă de campania de presă iniţiată de ministrul Mircea Fechet în scopul discreditării Regiei Naţionale a Pădurilor şi compromiterii publice a angajaţilor Romsilva. Concomitent, va avea loc grevă de avertisment în toată ţara. Silvicultorii îi cer ministrului să înceteze această campanie de denigrare şi acţiunile de „defăimare şi umilire” a personalului silvic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Silva, angajaţii Romsilva cer stoparea de către ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a „campaniei de denigrare” a Regiei Naţionale a Pădurilor, „garantul administrării pădurilor statului”, precum şi încetarea „acţiunilor de defăimare şi umilire” a personalului silvic aflat în „slujba pădurilor şi a interesului naţional”.

„Această campanie afectează grav autoritatea personalului silvic aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi alimentează dezbinarea socială, cu consecinţe imprevizibile”, susţin sindicaliştii.

De asemenea, aceştia solicită depolitizarea structurilor silvice de administrare a pădurilor şi profesionalizarea acestora, singura metodă eficientă de îmbunătăţire a activităţii în sectorul silvic, precum şi exceptarea administrării pădurilor statului de la „aplicarea guvernanţei corporative”, aşa cum au fost exceptaţi administratorii pădurilor publice aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale, prin Legea 331/2024 – Codul silvic.

„Solicităm înlocuirea guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, cu managementul forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1/1993 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa). Solicităm consultarea sindicatelor, în calitate de parteneri sociali ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cu precădere, la elaborarea actelor normative cu impact asupra activităţii Romsilva (HG privind Regulamentul de organizare şi funcţionare), cu impact asupra drepturilor şi obligaţiilor personalului silvic (Iniţiativa de modificare a Statutului personalului silvic), precum şi la adoptarea oricărei decizii care poate afecta stabilitatea locurilor de muncă din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor”, se arată în comunicatul citat.

De asemenea, sindicaliştii din silvicultură cer intervenţia ministrului Fechet pentru plata compensaţiilor restante prevăzute de Codul silvic aferente cheltuielilor privind creşterea şi ameliorarea cailor de rasă, pentru administrarea ariilor naturale protejate şi pentru paza pădurilor private, în condiţiile în care valoarea totală a restanţelor depăşeşte 150 de milioane de lei.

„Solicităm intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru eliminarea procentelor de lemn fasonat din Codul silvic. Valorificarea lemnului trebuie făcută pe baza principiilor de rentabilitate economică, în acord cu condiţiile reale de piaţă. Solicităm intervenţia ministrului pentru modificarea legislaţiei în materie de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice şi simplificarea actualelor proceduri birocratice aberante, costisitoare şi mari consumatoare de timp. Solicităm intervenţia pentru plata contribuţiilor suplimentare la bugetul de asigurări sociale în cazul locurilor de muncă din sectorul silvic încadrate în condiţii speciale, conform Legii 360/2023 şi respectiv Legii 331/2024”, menţionează ccomunicatul.

Tot miercuri, 12 februarie 2025, între orele 10.00 – 13.00, sindicatele din silvicultură vor organiza la locurile de muncă o grevă de avertisment, fără întreruperea activităţii, în semn de protest faţă de „campania de denigrare” susţinută de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor împotriva Romsilva şi a celor 14.000 de salariaţi ai săi, aflaţi în slujba pădurilor României.

„Atragem atenţia, pe această cale, Parchetului General, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi instituţiilor din sistemul de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională asupra faptului că, nu demult, campanii similare de denigrare a personalului silvic, pornite în mod iresponsabil tot din sfera politică, au condus la atacuri violente asupra personalului silvic, fiind cunoscute cazurile celor şase pădurari omorâţi, apărând pădurea de infractori, precum şi a celor peste 750 de silvicultori care au căzut victime ale agresorilor în timpul serviciului, suferind vătămări corporale grave”, se arată în comunicat.

Potrivit aceluaişi document, pădurile statului reprezintă „un patrimoniu cu o valoare ecologică, socială şi economică inestimabilă pentru această ţară” şi sunt, în prezent, printre puţinele resurse naturale pe care România le mai administrează cu forţe proprii, „în ciuda piedicilor puse de diverse grupuri de interese în ultimii ani”.

„Nu faceţi experimente cu pădurile statului!”, se încheie comunicatul Federaţiei Sindicatelor Silva.

Fechet susţine că ”Romsilva are nevoie de o reformă profundă, nu de măsuri superficiale”.

”Ce îmi doresc este să sprijinim şi să îmbunătăţim activitatea pădurarilor, nu să le punem beţe în roate, nu să le punem securea deasupra capului. Nu voi întârzia în a corecta dezechilibrele legislative care au permis situaţii inexplicabile, care sfidează bunul-simţ. Lucrăm la modificarea Statutului Personalului Silvic, care elimină definitiv privilegiile. De asemenea, creionăm Hotărârea de Guvern care transformă în literă de lege principiile pe care le-am anunţat pentru noua structură a Romsilva. Nu dau înapoi niciun milimetru de la ce mi-am asumat, pentru că Regia şi Direcţiile Silvice trebuie conduse de profesionişti, de oameni care au arătat că ştiu ce au de făcut. Şi nu mă voi opri până nu mă asigur că pădurile noastre au un aliat de nădejde în Romsilva”, a mai transmis ministrul Mediului.

În 22 ianuarie, Mircea Fechet spunea că sunt persoane din Romsiva care, la pensionare, primesc o primă de 500.000 de lei, echivalentul a 100.000 de euro. Ministrul aprecia că este ”halucinant” faptul că exprimarea din Contractul Colectiv de Muncă spune ”10 salarii brute, luate în cuantum net”. „Puteaţi să spuneţi 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalţi”, afirma ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.