Medicii de la Spitalul Sfânta Maria au făcut miercuri primul transplant pulmonar din România, donatorul fiind un bărbat de 46 de ani care intrase în moarte cerebrală. Pacientul, un ieşean de 37 de ani care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen, a depus în 2015 o cerere pentru transplant în străinătate la clinici din străinătate, dar singura care a răspuns a fost AKH Viena, care l-a refuzat pentru că pe lista de transplant mai erau patru români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Donatorul este un bărbat de 46 de ani care a suferit o hemoragie cerebrală. Pacientul este tânăr, ştim că totul merge bine”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, pentru News.ro.

Spitalul Sfânta Maria a anunţat, printr-un comunicat de presă transmis miercuri după-amiază, că operaţia s-a desfăşurat de la ora 04.00 până la ora 11.00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni. Organele au fost luate în noaptea de marţi spre miercuri de la un bărbat aflat în moarte cerebrală la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, familia acestuia dându-şi acordul pentru prelevare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. Echipa medicală l-a avut ca operator pe doctorul Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi echipa de asistente specializate pe bloc operator din acelaşi spital”, transmite Spitalul Sfânta Maria.

Potrivit instituţiei medicale, bărbatul care a fost supus intervenţiei se afla de un an pe lista de aşteptare a spitalului. El a fost diagnosticat în 2011 cu multiple afecţiuni pulmonare, în ultimii trei ani trăind conectat la aparatul de oxigen.

Pacientul, Mugurel Amariţei, în vârstă de 37 de ani, a depus în 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici. Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând pentru că pe lista de aşteptare mai erau încă patru pacienţi din România, scrie Ziarul de Iaşi.

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spunea miercuri dimineaţă, ironic, că "peste noapte au fost recoltaţi plămâni de la un donator” şi au apărut în doar 24 de ore de când primarul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că nu sunt organe. "Înţeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut şi domnul doctor Igor Tudorache care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra şi a reuşit să zboare repede spre Bucureşti unde a intrat în operaţie. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască! Dumnezeu să îl ajute pe Mugurel, sper să aiba parte de o minune! După cât a suferit omul ăsta, ar merita-o!”, a scris miercuri Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

El a făcut referire şi la doctorul Igor Tudorache, care lucrează în Germania şi are un contract de voluntariat cu Spitalul Sf. Maria, spunând că ar trebui să ia în serios opţiunea de a se muta la Bucureşti. "Sper că domnul Igor Tudorache ia, măcar acum, în considerare serios să se mute la Bucureşti. Dacă nu, va trebui cu toţii să ne rugăm să nu răcească vreodată şi să nu piardă vreun avion. Şi ca alte 100 de lucruri pentru care nu suntem pregătiţi să nu se întâmple.. Şi mai sper ca domnul dr. Igor Tudorache să poată rămâne măcar câteva zile în România, acum şi după fiecare intervenţie pe care o coordonează aici. Operaţia nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni... reuşita operaţiei înseamnă doar foarte puţin, marile provocări încep după intervenţie. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient”, comentează Voiculescu.

De asemenea, fostul ministru al Sănătăţii susţine că 21 de pacienţi români au fost transplantaţi cu succes la clinica AKH Viena între 2013 şi 2016, iar supravieţuirea la un an pentru pacienţii operaţi acolo este de peste 90 la sută.

Marţi, Vlad Voiculescu a scris într-o postare pe Facebook despre o fetiţă de opt ani cu fibroză chistică pentru care medicii nu mai pot face nimic şi afirmă că s-a ajuns aici pentru că ”s-a născut şi locuieşte în locul greşit”, amintind de o pacientă din Germania care a ajuns la 52 de ani deşi suferă de aceeaşi boală. Voiculescu afirma că mai multe persoane, printre care Gabriela Firea şi ”toată gaşca de domni de la Agenţia Naţională de Transplant”, ”ar trebui să intre în pământ de ruşine” pentru situaţia în care a ajuns România de unde părinţii cu copii bolnavi pleacă pentru că nu găsesc tratament. ”Refuzul de a mai primi fără nicio limitare pacienţi români i-a costat pe zeci de români viaţa. Gabriela Firea va trebui să plătească pentru ce a făcut”, susţinea Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, în pământ de ruşine ar mai trebui să intre Narcis Copcă, ”cel care a îngropat peste 10 milioane de euro, cel care şi-a angajat firme prietene pentru lucrări de renovare la spital, cel care a minţit, a ameninţat şi a calomniat Eurotransplant, AKH Viena şi medicii care ne puteau salva fraţii”.

Primarul Capitalei Gabriela Firea i-a răspuns fostului ministru că pentru a fi realizat un transplant trebuie îndeplinite nişte condiţii, mai ales să existe organul donat.

Edilul l-a acuzat pe Voiculescu de promovarea unor informaţii false şi spune că îşi face campanie electorală cu sănătatea românilor, adăugând că dezminte afirmaţiile fostului ministru. "Ca să se realizeze o operaţie de transplant, fie că este renal, pulmonar sau de altă natură, trebuie să fie îndeplinite câteva condiţii. În primul rând, să existe organul donat. Am observat că este o campanie negativă dusă în mass-media de un fost ministru al Sănătăţii care are business în domeniul sănătăţii. Eu nu pot să-i urez succes pentru că îşi face campanie electorală cu sănătatea românilor şi se joacă, practic, cu informaţii neadevărate pe care le exprimă în spaţiul public şi din nefericire ele sunt preluate. A fost şi la câteva posturi de televiziune, dar a fost demontat în tot ceea ce a afirmat de către managerul Spitalului Sf. Maria, de domnul doctor Copcă, pentru că nu se pot realiza operaţii decât dacă există bolnavul şi donatorul sau organul donat”, a declarat marţi Gabriela Firea.

Ea a spus că afirmaţiile fostului ministru al Sănătăţii sunt false şi sunt doar acuzaţii nefondate, transmiţându-i că îl va da în judecată.

În martie 2016, Spitalul ”Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant pulmonar, o premieră în România. La momentul respectiv erau şase pacienţi români pe listele de aşteptare la AKH Viena pentru intervenţie, însă clinica a refuzat să îi mai opereze. Ulterior, Vlad Voiculescu, care era ministrul Sănătăţii la momentul respectiv, a declarat că existau suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică. În noiembrie 2016, Societatea Română de Pneumologie (SRP) susţinea că „Experimente de transplant" au avut loc şi în Turcia (1999) cu o rată de supravieţuire de zero la sută şi că, în România, transplantul pulmonar nu este posibil pentru că medicii nu au experienţă şi instruire suficientă, iar medicamentele sunt foarte scumpe şi nu pot fi asigurate fără întreruperi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.