Politologul Cristian Pîrvulescu spune că marea surpriză a rezultatelor din turul întâi al prezidenţialelor nu este că a ieşit cîştigător Călin Georgescu, pentru că „ne aşteptam la un extremist, nu e Simion, e Georgescu”, ci că PSD-ul nu e în turul doi pentru prima oară după '90. „Nu ne aşteptam la asta. E un dezastru! PSD-ul a căzut în groapa pe care a săpat-o altora. Despre pericolul extremismului în România, la parlamentarele de peste şase zile, profesorul consideră că este „foarte mare” pentru că se aşteaptă la un „efect de contagiune dinspre votul lui Georgescu, spre Simion (AUR), Şoşoacă (SOS).
„PSD-ul a căzut în groapa pe care a săpat-o altora. A jucat cu superbie rolul acesta al partidului supradominant, care împarte voturi, care este sigur pe guvernare, şi a ajuns în situaţia, în momentul de faţă, ca pentru prima dată după 90 să nu aibă candidat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Este un dezastru! De fapt, surpriza în România nu este că Georgescu e câştigător în turul întâi. Ne aşteptam să fie un extremist, nu e Simion, e Georgescu. Dar faptul că PSD-ul nu e în turul doi e o surpriză şi nu ne aşteptam la asta!, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru News.ro.
Lasconi are şanse să câştige în faţa lui Georgescu în turul doi
Întrebat despre ce s-ar putea întâmpla în turul al doilea al prezidenţialelor, în contextul unei finale Călin Georgescu - Elena Lasconi, profesorul Cristian Pîrvulescu a spus că Lasconi are şanse să câştige în faţa lui Georgescu.
„Cred că Elena Lasconi are şanse să câştige în turul al doilea, dar cred că nici riscul ca Georgescu să câştige nu poate fi eludat, pentru că a obţinunt un scor bun în primul tur. Nu ştiu dacă PSD-ul îi va acorda voturile lui Lasconi sau îşi va îndemna electoratul să voteze în funcţie de conştiinţă. PSD are o problemă, pentru că electoratul său seamănă în mai mare măsură cu cel al lui Georgescu decât cu cel al lui Lasconi”, a explicat Pîrvulescu.
Pericolul extremismului în România
Referindu-se la pericolul extremismului în România, în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc duminică, 1 decembrie 2024, analistul politic a spus că acesta este „foarte mare”, pentru că se aşteaptă la un „efect de contagiune dinspre votul lui Georgescu spre Simeon SOS, Şoşoacă”.
„Simion a făcut deja un apel pentru electoratul lui Georgescu sau către Georgescu pe care îl sprijină la turul doi cu electoratul său. Şi mă aştept că, deşi nu s-a calificat la turul al doilea, să încerce să profite şi să obţină un sprijin electoral la parlamentare. Şoşoacă, prin anarhismul ei, cam îndepărtează electoratul acesta, pentru că ea spune, nu se poate, nu putem accepta un asemenea candidat, îi anulăm pe toţi. Alegătorii însă vor să voteze şi atunci pericolul există. Totuşi, eu nu cred că alegătorii sunt extremişti, cred că sunt nemulţumiţi, frustraţi şi manipulaţi, dar asta nu are importanţă”, a spus Părvulescu.
Potrivit acestuia, există riscul alegerii unor partide extremiste la parlamentarele de dumincă. „Da (n. red. -există acest risc), nu mă aştept să aibă majoritate absolută, dar să aibă majoritate relativă, da. Eu cred că vom asista la un astfel de transfer automat al voturilor. PSD-ul şi PNL-ul sunt, în momentul de faţă, într-o situaţie complicată şi nu pot să realizeze importanţa istorică a momentului, pentru că ar fi trebui deja să analizeze atent pentru a salva ce se mai poate salva”, spune Pîrvulescu.
Ce scoruri electorale ar putea obţine partidele
Potrivit politologului, USR-ul va beneficia de calificarea doamnei Lasconi în turul al doilea al prezidenţialelor.
„Dar ştiţi, nu este suficient USR-ul şi nu va obţine un rezultat spectaculos. Va fi, nu ştiu, dublu faţă de ceea ce a obţinut la europene. Ceea ce este foarte bine, poate chiar mai mult. Dar nu va putea forma majoritate, că nu are cu cine. Pe de altă parte, mă întreb dacă pentru turul doi doamna Lasconi îşi moderează discursul, nu cumva există riscul ca electoratul anti-sistem din propria sa parte să fie nemulţumit şi să nu se prezinte la vot? E complicat. Dar până la urmă important este care va fi majoritatea în Parlament şi ce guvern se va forma, pentru că preşedintele poate fi izolat la Cotroceni şi eventual suspendat şi demis”, a spus Pîrvulescu.
„PSD ar putea guverna cu oricne, mai puţin cu AUR”
În opinia acestuia, la alegerile parlamentare PSD-ul nu va putea obţine sub 25% chiar în situaţia asta dramatică. Bănuiesc că PNL se va apropia de fundul prăpastiei, va avea poate 10%, poate puţin peste 10%, USR, un 20%, UDMR, dacă intră în Parlament, mai adaugă şi el 5% cu minorităţile, dar problema e că nu mai rămâne Opoziţie.
Întrebat cu cine ar putea guverna PSD-ul, Pîrvulescu a răspuns tranşant: „Cu oricine, mai puţin cu AUR”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.