Kremlinul urmăreşte desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din România, dar nu vrea să facă prognoze, a declarat luni purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţia de stat TASS.
„Nu aş da încă nicio prognoză”, a spus Peskov ca răspuns la întrebarea dacă rezultatele votului din România sunt o surpriză pentru Kremlin şi cum evaluează autorităţile ruse perspectivele candidatului independent Călin Georgescu de a-şi menţine avantajul în turul doi.
„Şi, probabil, nu putem spune că suntem atât de familiarizaţi cu viziunea asupra lumii a acestui candidat în ceea ce priveşte relaţiile cu ţara noastră”, a adăugat Peskov.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a menţionat, în schimb, că, până în prezent, Rusia a înţeles foarte bine politica actualei conduceri a României. „Nu este prietenoasă cu noi”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. „Dincolo de asta, vom urmări, bineînţeles, cum evoluează procesul electoral şi cine va fi câştigătorul”, a declarat el.
Agenţia TASS, care are, luni, cinci ştiri despre alegerile prezidenţiale din România, scrie că Georgescu „este reticent cu privire la participarea României la NATO” şi este „prudent” în ceea ce priveşte normalizarea relaţiilor cu Rusia. „Cu precădere, în legătură cu evenimentele din Ucraina, Georgescu a declarat că astfel de conflicte sunt declanşate în interesul Statelor Unite”, scrie TASS.
De asemenea, agenţia oficială a Kremlinului redă şi o declaraţie a politicianului francez Florian Philippot, reprezentant al extremei dreapta, care, după ce a fost vicepreşedinte al Frontului Naţional al lui Le Pen, şi-a făcut propriul partid, Patrioţii, militând pentru ieşirea din UE şi din zona euro.
TASS relatează că Philippot a scris pe X că victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale reprezintă „o palmă impresionantă pentru UE şi NATO”.
„O situaţie neaşteptată în România, unde conduce în alegerile prezidenţiale un candidat pro-pace şi anti-UE şi anti-NATO, care vrea să pună capăt sprijinului financiar pentru regimul de la Kiev”, a scris Filippo, potrivit TASS.
Politicianul francez are chiar două postări pe X dedicate alegerilor din România, una dintre ele preluând cu video declaraţii ale lui Călin Georgescu făcute într-o dezbatere electorală.
„Surpriză uriaşă în România, unde candidatul anti-UE, anti-NATO, pro-pace, care vrea să oprească sprijinul financiar şi militar pentru regimul de la Kiev, a ieşit învingător în alegerile prezidenţiale! Vrea pace şi asta se simte bine! Asta înseamnă şi că partidul său va exploda la urne duminica viitoare!”, scrie politicianul francez, deşi Călin Georgescu este candidat independent şi teoretic nu are un partid în spate. „Ce palmă magnifică pentru UE, NATO şi apărătorii lor!” - adaugă Philippot.
Într-o postare ulterioară, acesta spune: „Avansul foarte mare al unui candidat anti-NATO, pro-pace, în alegerile prezidenţiale din România este un dezastru absolut pentru durii din NATO! Într-adevăr:
- România are peste 600 km de graniţă cu Ucraina
- De la sfârşitul lunii februarie 2022, Forţa de Răspuns a NATO a fost desfăşurată în România în cadrul misiunii „Eagle”. Franţa o conduce şi are un număr mare de soldaţi acolo.
- Până în 2030, în sud-estul ţării urmează să fie deschisă cea mai mare bază militară NATO din Europa, care va găzdui 10.000 de persoane. Chiar mai mare decât baza Ramstein din Germania” - argumentează politicianul francez, care adaugă: „Imaginaţi-vă dacă un om anti-NATO ar prelua conducerea ţării! Dacă aş fi în locul lui, aş fi foarte, foarte atent la siguranţa mea... Se confruntă cu o adevărată mafie!”, comentează politicianul eurosceptic.
Énorme surprise en #Roumanie où le candidat anti-UE, anti-OTAN, pro-Paix, qui veut arrêter le soutien financier et militaire au régime de Kiev, est arrivé en tête à la présidentielle !
— Florian Philippot (@f_philippot) November 25, 2024
Il veut la paix et ça fait du bien ! (cf vidéo )
Calin #Georgescu a réuni 22,7% des voix… pic.twitter.com/6Zi4lR2Mbr
Le score très élevé, en tête, d’un candidat anti-OTAN et pro-Paix à l’élection présidentielle roumaine est une catastrophe absolue pour les faucons de l’OTAN !
— Florian Philippot (@f_philippot) November 25, 2024
En effet :
- La Roumanie a plus de 600 km de frontières avec l’Ukraine
- Depuis fin février 2022, la mission « Aigle… pic.twitter.com/m4DhWWx6dr
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.