Primul apel la numărul 112 după incendiul de la clubul Colectiv a fost înregistrat, în 30 octombrie 2015, la ora 22.32, iar bărbatul care a sunat a cerut urgent intervenţia pompierilor în clubul Colectiv, a dat adresa exactă, a spus că sunt oameni în flăcări şi că s-a blocat intrarea în club: "Acum ard nişte oameni! (...) Ies răniţi! (...) Scoateţi-i afară! (...) Sunt foarte mulţi!.
Pe pagina de Facebook "Colectiv Pentru Viitor" a fost postată înregistrarea primului apel la numărul 112 după incendiul din Colectiv. Potrivit mesajului de pe Facebook, înregistrarea apelului a fost obţinută de la STS şi din aceasta rezultă că un bărbat a sunat la numărul 112, la ora 22.32, la scurt timp după izbucnirea incendiului, în seara zilei de vineri 30 octombrie 2015, acesta fiind printre primele persoane care au ieşit din club.
"Am obţinut de la STS înregistrarea apelului către 112 efectuat la 22.32, în timp ce părăseam clubul. Menţionez că apelul a fost făcut la aproximativ 20-30 de secunde de la prima flamă de pe stâlp. Am ajuns afară şi am presupus că cei din spate vor continua să iasă, aşa ca m-am depărtat puţin pentru a comunica cu dispecera. Când m-am uitat, însa, înapoi am observat că deja se crease blocajul la intrare, dar şi că existau persoane în flăcări, aşa că am revenit la intrarea în club cu tot cu telefon", potrivit mesajului postat pe pagina de Facebook "Colectiv Pentru Viitor".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Apel 112VREM RAPORTUL ISU PE ACEASTA INTERVENTIE SI PROCEDURA INTERNA PENTRU DEZASTRE CU MAI MULT DE 200 DE VICTIME !!!Am obtinut de la STS inregistrarea apelului catre 112 efectuat la 22:32, in timp ce paraseam clubul. Mentionez ca apelul a fost facut la aprox. 20-30 secunde de la prima flama de pe stalp. Am ajuns afara si am presupus ca cei din spate vor continua sa iasa, asa ca m-am departat putin pentru a comunica cu dispecera. Cand m-am uitat, insa, inapoi am observat ca deja se crease blocajul la intrare, dar si ca existau persoane in flacari, asa ca am revenit la intrarea in club cu tot cu telefon. Aspectele notabile in aceasta inregistrare sunt: 1. Informatia cu privire la producerea incendiului a ajuns in timp real la autoritati, in primul minut. 2. Gravitatea urgentei a fost comunicata prin numarul de 500 de persoane din interior dar si cel de peste 50 de raniti. (exagerate in acel moment in opinia mea).3. Desi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsa inca sa trimita echipaje dupa mai mult de 3 minute de la inceperea.4. Desi li s-au transmis informatii despre amploarea dezastrului inca din primul minut, dar si apoi, prin nenumaratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost intr-atat de socate astfel incat nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porti a fabricii si nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare in acest sens. Au preferat sa care in conditii improprii si tardiv victimele imobilizate sau inconstiente pe o distanta de peste 100 de metri pana in piata Bucur. De mentionat este si ca echipa de descarcerare poate ar fi identifictat si faptul ca usile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacat ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creandu-se conditii mult mai bune pentru interventie. 5. Mentionand fumul de atat de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut sa transmita echipajelor sa isi pregateasca echipametele astfel incat sa poata patrunde in club imediat ce au ajuns si fara ezitari si bajbaieli, astfel incat sa evacueze victimele intoxicate si arse din interior. Relevant pentru eficienta interventiei pompierilor, in ansamblul ei este faptul ca dintre prietenii mei (12 in total), cei pe care nu i-am vazut iesind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afara, niciunul nu a supravietuit. Cu aceasta ocazie exprim respectul pentru cei care, in ciuda socului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalti ramasi blocati. Aceasta interventie neprofesionista a fost cruciala pentru multi dintre supravietuitori si cu siguranta mult mai eficienta decat cea pompierilor, bazata pe proceduri. #colectivpentruviitor
Posted by Colectiv Pentru Viitor on Thursday, February 18, 2016
În mesaj se mai arată că aspectele notabile în această înregistrare sunt: "1. Informaţia cu privire la producerea incendiului a ajuns în timp real la autorităţi, în primul minut. 2. Gravitatea urgenţei a fost comunicată prin numărul de 500 de persoane din interior, dar şi cel de peste 50 de răniţi.(exagerate în acel moment în opinia mea). 3. Deşi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsă încă să trimită echipaje după mai mult de 3 minute de la începere. 4. Deşi li s-au transmis informaţii despre amploarea dezastrului încă din primul minut, dar şi apoi, prin nenumăratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost într-atat de şocate astfel încât nu au procedat la deschiderea celei de-a doua porţi a fabricii şi nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare în acest sens. Au preferat să care în condiţii improprii şi tardiv victimele imobilizate sau inconştiente pe o distanţă de peste 100 de metri până in piaţa Bucur. De menţionat este şi că echipa de descarcerare poate ar fi identificat şi faptul că uşile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacăt ce putea fi spart cu ciocanul astfel creându-se condiţii mult mai bune pentru intervenţie. 5. Menţionând fumul de atât de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut să transmită echipajelor să îşi pregăteasca echipamentele astfel încât să poată pătrunde în club imediat ce au ajuns şi fără ezitari şi bâjbaieli, astfel încât să evacueze victimele intoxicate şi arse din interior".
În postare se mai arată că intervenţia "neprofesionistă" a celor care fuseseră în clubul Colectiv şi au reuşit să iasă a fost crucială pentru mulţi dintre supravieţuitori şi "cu siguranţă mult mai eficientă decât cea a pompierilor, bazată pe proceduri".
"Relevant pentru eficienţa intervenţiei pompierilor, în ansamblul ei este faptul că dintre prietenii mei (12 în total), cei pe care nu i-am văzut ieşind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afară, niciunul nu a supravieţuit. Cu această ocazie exprim respectul pentru cei care, în ciuda şocului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalţi rămasi blocaţi", potrivit mesajului de pe Facebook.
"Vrem raportul ISU pe această intervenţie şi procedura internă pentru dezastre cu mai mult de 200 de victime!!!", mai scrie pe pagina de Facebook.
Surse din STS au confirmat, pentru News.ro, că materialul audio prezentat este înregistrarea primului apel la 112, iar apelul a fost făcut de Victor Dobre.
Din filmul evenimentelor prezentat de procurori în ancheta privind incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 63 de persoane au murit şi alte aproximativ o sută au fost rănite, rezultă că, la ora 22.02, la câteva secunde după începerea concertului sunt aprinse artificiile montate pe stâlpul schelei tehnice de lângă scenă, acestea ard 13 secunde, iar scânteile sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului situat în partea stângă lângă scenă.
"La ora 22:32:00, se observă cum se aprind artificiile montate pe un suport situat lângă stâlpul schelei tehnice ce deserveşte scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scânteile rezultate în urma arderii sunt orientate direct către stâlpul de susţinere al imobilului, situat în partea stângă în imediata apropiere a scenei.
La ora 22:32:16, imediat după ce artificiile s-au stins, se observă cum spaţiul dintre stâlpul de suţinere al imobilului şi scenă rămâne în continuare luminat, iar lumina creşte foarte repede în intensitate acoperind o suprafaţa tot mai mare.
La ora 22:32:26 se observă, de fapt, cum tavanul situat între stâlpul de susţinere al imobilului şi scenă arde, iar din acesta încep să cadă bucăţi incandescente.
La ora 22:32:35 suprafaţa tavanului care arde creşte foarte repede, flacăra devine violentă, iar primele persoane se îndreaptă spre ieşire. Mai departe, suprafaţa tavanului cuprinsă de flăcări creşte extrem de repede, iar în aproximativ un minut de la iniţiere focul ajunge în dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montată pe stâlpul de susţinere al imobilului situat diametral opus faţă de locul de unde a început incendiul.
La ora 22:33:01, se observă că în interiorul clubului se află un număr mare de persoane care sunt strânse în jurul spaţiului deschis de unde se face accesul în holul de unde se iese afară din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzând întregul club", potrivit documentelor din ancheta procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie", arată anchetatorii.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov a scris, în raportul de constatare tehnico-ştiinţifică, că sursa de aprindere ar fi fost scânteile de la artificii, care au ajuns pe stâlpul din apropierea scenei, tapetat cu burete fonoabsorbant combustibil. Incendiul s-a propagat rapid, cel mai probabil din cauza materialelor combustibile de pe stâlpii de susţinere şi pe toată suprafaţa plafonului. Tavanul clubului Colectiv a fost cuprins de flăcări violente, în doar zece secunde.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...