Primăria Capitalei vrea să facă recensământul animalelor de companie, un proiect în acest sens fiind pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti de joi. Acţiunea va avea loc în următorii doi ani şi va începe în luna noiembrie, dacă proiectul va fi aprobat. Recensământul se va face prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), iar proprietarii trebuie să declare toate datele legate de animale: rasă, specie, culoare, talie, sex, vârstă, nume.
Potrivit proiectului supus atenţiei consilierior, se va realiza primul recensământ al animalelor de companie.
Acţiunea se va realiza prin intermediu ASPA, pe o surată de doi ani şi va începe la 30 de zile după adoptarea proiectului în Consiliul General al Municipiului Bucureţti.
Oorganizarea şi efectuarea recensământului va fi realizată de către ASPA, care va încheia acorduri de colaborare cu Direcţia Generală de Poliţie Locală A Municipiului Bucureşti şi cu poliţiile locale ale sectoarelor 1-6.
Informaţiile obţinute în urma activităţii de recenzare vor fi înregistrate în Registrul de evidenţă a animalelor cu proprietar/deţinător legal de pe raza municipiului Bucureşti.â
”Pe perioada desfăşurării recensământului, proprietarii animalelor de pe raza municipiului Bucureşti, persoane fizice sau juridice, au posibilitatea declarării acestora personal sau digital în vederea înregistrării acestora. Veridicitatea informaţiilor va fi verificată de către recenzori”, se arată în proiect.
Proprietarii trebuie să declare toate detele legate de animale: rasă, specie, culoare, talie, sex, vârstă, nume.
Recenzorii vor veni la domiciliile proprietarilor, de luni până vineri, între orele 8- 20.
Potrivit proiectului, în cazul decesului sau înstrăinării animalului, proprietarii au obligaţia permanentă de a informa în termen de 15 zile ASPA în vederea operării modificărilor în baza de date.
Totodată, proprietarii au obligaţia permanentă de a informa ASPA despre dobândirea unui animal sau fătarea de pui de către cel aflat în proprietate, în termen de 15 zile. Anunţarea se poate realiza personal sau prin transmiterea online a informaţiilor.
”Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă refuzul de a da date, furnizarea de date eronate sau incomplete recenzorilor de către proprietarii animalelor deţinute pe spaţiu privat. În acest caz, amenda este cuprinsă între 500 şi 1000 de lei”, se mai arată în proiect.
De asemenea, este contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 400 şi 600 delei neinformarea ASPA în termen de 15 zile de la data decesului sau înstrăinării animalului.
Neinformarea ASPA în termen de 15 zile de la data dobândirii sau fătări unui animal se sancţionează cu amendă de la 400 la 600 de lei.
”Obiectivele generale ale proiectului sunt realizarea unei baze de date cu privire la numărul de animale cu proprietar pe baza municipiului Bucureşti, controlul reproducţiei animalelor de rasă comună, împiedicarea abandonului puilor animalelor de rasă comună şi animalelor adulte pe domeniul public al municipiului Bucureşti şi responsabilizarea proprietarilor de animale cu privire la obligaţiile ce le revin referitoare la creşterea şi întreţinerea acestora”, se mai arată în proiect.
Specialiştii Primăriei Capitalei precizează că în România nu s-a efectuat niciodată un recensământ al animalelor de companie, neexistând decât nişte estimări în acest moment.
”Se aproximează în România număr de circa 11 milioane de animale de companie dintre care 4 milioane ar fi câini şi 4,2 milioane ar fi pisici. În Bucureşti se estimează că o familie din trei ar avea un animal de companie”, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.