Organele unui bărbat aflat în moarte cerebrală au fost prelevate joi dimineaţă, la Spitalul Floreasca din Capitală, urmând ca ficatul şi rinichii să ajungă la Spitalul Fundeni, iar corneea la Spitalul de Oftalmologie. Pacientul care trebuia să primească inima la Spitalul Floreasca aştepta această operaţie salvatoare de 1 an, însă transplantul nu a mai fost posibil pentru că beneficiarul a făcut covid 19. Inima va salva, însă, un pacient din Germania. Prof. Dr. Horaţiu Moldovan a coordonat echipa care a prelevat inima pacientului aflat în moarte cerebrală.
Prelevare multi-organ la Spitalul Floreasca din Capitală, de la un bărbat care a suferit un traumatism. Ficatul şi rinichii vor ajunge la Fundeni, corneea la Spitalul de Oftalmologie, iar inima va ajunge în Germania. Trebuia să fie transplantată unui pacient român însă acesta a făcut covid. Prof. Dr. Moldovan: Pacientul a fost dezorientat iniţial, a discutat un psiholog cu el
„Este vorba de un donator în moarte cerebrală, un donator real, este în secţia de ATI de la Generală de la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, aflat în grija Prof.Ioana Grinţescu şi a echipei sale, s-a constatat starea de donator potenţial, s-au obţinut acordurile familiei, a devenit donator real, s-a început prelevarea la ora 7, cu o intervenţie chirurgicală de prelevare multi-organ.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cordul, pe care am avut intenţia să-l transplantăm aici la Floreasca, nu putem face această operaţie de transplant deoarece potenţialul nostru receptor este covid pozitiv. Ca atare se va preleva şi cordul, dar va fi distribuit prin urotransplant în Germania.
Pacientul aştepta să facă transplantul de un an de zile, era pregătit, ar fi putut face intervenţia dar la screening-ul care este obligatoriu înainte de o asemenea operaţie a ieşit covid pozitiv, asimptomatic, nu are pneumonie covidică dar protocolul de transplant ne împiedică să transplantăm pacienţi covid pozitivi.
Pacientul a fost dezorientat iniţial însă am avut o discuţie suportivă pentru el, avem psiholog în echipă, i-am explicat că are un grup de sânge comun, de A2 pozitiv şi şansa să existe un alt donator este foarte mare”, a declarat Prof. Dr. Horaţiu Moldovan.
De la 1 martie 2021 Prof. Dr. Horaţiu Moldovan este coordonator al centrului de excelenţă în chirurgie cardiovasculară Floreasca. Aici se pot face intervenţii complexe, în cadrul tuturor programelor naţionale finanţate de CNAS.
„Am şi realizat trei operaţii de transplant, dar prelevările s-au făcut la Spitalul Militar din Capitală şi la un Spital din Veliko Târnovo din Bulgaria.
De la înfiinţarea acestei clinici universitare a UMF Carol Davila la Spitalul Floreasca, s-au operaţionalizat toate programele naţionale finanţate de CNAS, respectiv chirurgie cardiacă clasică pentru adulţi, chirurgie vasculară deschisă pentru adulţi, chirurgie minimal invazivă, care este o direcţie de dezvoltare actuală, chirurgie endo-vasculară, proceduri cardio-structurale, respectiv valve transcateter, implantare de ventriculi mecanici cord artificial total/parţial şi transplant cardiac”, a declarat Prof. Dr. Horaţiu Moldovan pentru News.ro.
Dr. Victor Zota, coordonator regional de transplant a explicat pentru News.ro că donatorul este un bărbat care a suferit un traumatism puternic şi care a intrat în moarte cerebrală. Familia sa a fost de acord ca organele pacientului să salveze alte vieţi ale unor pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare.
„Este o prelevare multi-organ, de la un bărbat, se recoltează inimă, ficat, rinichi şi cornee. Inima va pleca în Germania pentru că nu am avut receptor în România, ficatul şi rinichii la Fundeni, corneea la Spitalul de Ochi.
Totdeauna când nu avem receptori în România preferăm să folosim în felul ăsta organele, decât să se piardă. S-au făcut transplanturi de inimă anul ăsta, la Bucureşti s-au făcut două, dintre care o inimă a provenit chiar din Bulgaria.
Programul de transplant de inimă funcţionează, numai că la inimă este mai greu de găsit un receptor decât la ficat sau la rinichi. Sunt afecţiuni pe care le are pacientul şi contraindică prelevarea de inimă. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un pacient de la care poate fi transplantată inima sunt mult mai severe decât condiţiile prelevării de rinichi şi de ficat. Sunt diferenţe inclusiv de dimensiune. Dacă ai o inimă de la un cetăţean, să spunem cu dimensiuni obişnuite, nu poţi să o pui unui cetăţean de un 1. 90 cu 110 kg. Lucrurile depind aici în foarte mare măsură nu numai de compatibilitatea imunologică, dar şi de alte condiţii. De exemplu, să nu se fi întâmplat nişte complicaţii în momentul în care pacientul a ajuns în moarte cerebrală de genul să fi vărsat şi să fi aspirat, atunci inima şi plămânii devin inutilizabili, dar ficatul şi rinichii rămân buni pentru a fi utilizaţi.
Echipa din Germania a venit cu de toate, cu avionul lor, cu tot de la ei” a explicat Dr. Victor Zota.
Info Plus
În acest moment pe lista oficială a Agenţiei Naţionale de Transplant sunt trecuţi 33 de pacienţi în aşteptare pentru un transplant cardiac. 3556 sunt pe listă pentru transplant de celule reproductive-embriotransfer, 787 pentru celule stem hematopoietice , 252 de pacienţi sunt în aşteptare pe listă pentru un transplant de cornee, 440 sunt pe listă în aşteptare pentru un transplant hepatic, 108 au nevoie de un transplant os-tendon, 3 pacienţi sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant pulmonar iar 3313 de pacienţi au nevoie de un transplant de rinichi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.