Ţevile filmate la Acumularea Colibiţa sunt tuburi care drenează şi dirijează apa pluvială spre lac, şi nu conducte de dejecţii, aşa cum s-a suspectat, anunţă Prefectura Bistriţa-Năsăud, în urma unui control făcut în zonă. Echipa de control a luat probe şi de la alte conducte de pe malul lacului, urmând ca rezultatele să fie făcute publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Vestea bună este că ţevile filmate la Colibiţa, care au constituit subiectul unei ştiri negative, fiind suspectate că ar fi ţevi de scurgere, sunt doar nişte tuburi care drenează şi dirijează apa pluvială spre lac. În această perioadă se topeşte zăpada, iar proprietarii au dirijat apa rezultată printr-un sistem de drenaj. Aşadar, apa care a curs prin acele conducte din cele două locaţii diferite este nepoluată", a transmis Prefectura Bistriţa-Năsăud.

Prefectul Ovidiu Victor Frenţ, împreună cu echipa operativă din cadrul "Comisiei de Control Colibiţa”, s-a deplasat acolo şi a constatat aceste aspecte.

De asemenea, membrii echipei operative au prelevat probe şi de la alte conducte găsite pe malul lacului, iar rezultatele analizelor de laborator vor fi făcute publice.

"La nivelul IPBN avem o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului încă din 2014, care are ca scop ca staţiunea Colibiţa să fie atestată ca şi staţiune turistică, iar anul trecut Colibiţa a primit acest statut, fiind realizat obiectivul acesteia. Mai mult, toate condiţiile care stau la baza acestei atestări sunt supravegheate în continuare. Instituţiile abilitate cu controlul calităţii apei şi a protecţiei mediului monitorizează permanent zona staţiunii Colibiţa pentru a preveni poluarea şi pentru a sancţiona cazurile punctuale de încălcare a legii, acolo unde se vor constata astfel de cazuri. Ideea că lacul ar fi o bombă ecologică este un neadevăr, mai ales că, în ambele cazuri semnalate, este vorba de ape pluviale, provenite de la topirea zăpezii", a declarat prefectul Ovidiu Frenţ.

Colibiţa este unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţ, a afirmat el, iar astfel de ştiri false dăunează mult antreprenorilor, turismului local şi chiar judeţului.

"Ne dorim foarte mult să protejăm această zonă de orice fel de poluare, aşa cum am combătut şi folosirea ambarcaţiunilor cu motor termic. De asemenea, ne dorim ca toţi cei care au locuinţe şi pensiuni în Colibiţa să respecte prevederile legale referitoare la protecţia mediului, din respect pentru natură, pentru turişti şi chiar pentru ei. Mă bucur că de această dată a fost o alamă falsă şi mă bazez pe presă să transmită acest lucru oamenilor", a afirmat Frenţ.

Anterior, Prefectura Bistriţa a transmis că prefectul Ovidiu Victor Frenţ a trimis Corpul de Control în zonă, activând echipa operativă din cadrul Comisiei de Control Colibiţa, formată din reprezentanţi ai: Corpului de Control al Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenţiei de Protecţie a Mediului şi Primăriei comunei Bistriţa Bârgăului. 

Directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus un control, în regim de urgenţă, la Acumularea Colibiţa, după ce au apărut informaţii că proprietarii unor imobile deversează apă menajeră în lac.

”În urma unor informaţii apărute în spaţiul public, conform cărora proprietarii unor imobile situate în arealul Acumulării Colibiţa deversează apă menajeră în lac, directorul general al A.N. „Apele Române”, Victor Sandu, a dispus efectuarea unui control, în regim de urgenţă, de către Inspecţia Bazinală a Apelor (IBA). De asemenea, directorul general al ANAR a cerut echipei de control  ca la finalul acţiunii să prezinte raportul de control şi propuneri de măsuri”, au transmis, miercuri, reprezentanţii A.N. Apele Române.

Potrivit Ştirile Pro TV, lacul Colibiţa din Munţii Călimani este pe cale să devină o bombă ecologică. În zonă nu există canalizare, iar proprietarii de pensiuni au improvizat tuburi de scurgere şi dejecţiile se varsă direct în apă.

Acumularea Colibiţa este amplasată pe râul Bistriţa, este realizată printr-un baraj cu un volum total de cca. 100 milioane de metri cubi şi asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, inclusiv a Municipiului Bistriţa, precum şi apărarea împotriva inundaţiilor a acestei zone.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.