Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a semnat titlul de proprietate asupra unei suprafeţe de peste 2.200 de hectare de pădure, în comuna Răstoliţa, în favoarea urmaşilor lui Banffy Laszlo. Acest lucru vine după circa 12 ani de procese şi în urma unei decizii a instanţei, definitivă şi irevocabilă, dar şi în contextul în care, în caz contrar, ar fi trebuit plătite penalităţi de 1.000 de lei pe zi.
Potrivit Prefecturii Mureş, prefectul judeţului a semnat titlul de proprietate în favoarea lui Bannfy L. Eva-Maria-Rozalia-Helena-Johanna şi Banffy Josika Imre Laszlo, moştenitori ai lui Banffy Laszlo, ca urmare a Hotărârii judecătoreşti nr. 1803/06.10.2010, rămasă definitivă şi irevocabilă, prin care s-a dispus reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea urmaşilor lui Banffy Laszlo cu privire la suprafaţa de 2.260,81 hectare de teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligarea Comisiei Locale de Fond Funciar Răstoliţa la punerea în posesie şi a Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş la emiterea titlului de proprietate.
”Din anul 2010 şi până în prezent, Instituţia Prefectului prin Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş a uzat (timp de 12 ani) de toate căile de atac prevăzute de lege, toate aceste demersuri judiciare fiind respinse de către instanţele competente în mod definitiv şi irevocabil”, a precizat sursa citată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Reprezentanţii Prefecturii au menţionat că, printr-o sentinţă civilă a Judecătoriei Reghin, Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş a fost obligată la plata de penalităţi de întârziere în sumă de 1.000 lei/zi întârziere până la emiterea titlului de proprietate. Astfel, nepunerea în executare a Hotărârii Judecătoreşti ar fi antrenat în sarcina bugetului de stat plata sumei de 1.000 lei/zi de întârziere începând cu 1 august 2022 (data comunicării hotărârii judecătoreşti), dacă până la 1 noiembrie 2022 nu s-ar fi produs semnarea titlului (data semnării titlului fiind 28 octombrie 2022), au explicat ei.
”Prefectul este garantul respectării legii şi a ordinii publice la nivel local. Prefectul judeţului Mureş a semnat eliberarea titlului de proprietate, în calitate de Preşedinte al Comisiei Judeţene, după întocmirea documentaţiei potrivit hotărârii judecătoreşti de către reprezentanţii Comisiei Locale de Fond Funciar Răstoliţa, Comisiei Locale de Fond Funciar Vătava, Inspectoratul Silvic Teritorial şi Oficiul Naţional de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureş, conform legislaţiei în vigoare. Având în vedere hotărârile instanţelor judecătoreşti prin care Comisia judeţeană a fost obligată la emiterea titlului de proprietate, dar şi la plata de penalităţi până la executarea acestei obligaţii, şi ţinând cont că toate căile de atac ale Comisiei judeţene au fost epuizate, prefectul judeţului Mureş, în calitate de Preşedinte al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Mureş, a fost obligat să-şi îndeplinească atribuţia prevăzută de art. 36 alin. (2) din HG 890/2005, respectiv semnarea titlului de proprietate.
În acest caz, conform cronologiei prezentate de Prefectură, în 2007, Comisia judeţeană a respins contestaţia cu privire la cererea de restituire formulată de moştenitorii lui Banffy Laszlo, dar în 2008 Banffy Eva Maria Helena Rozalia Johanna a formulat plângere la Judecătoria Reghin. În 2010, printr-o sentinţă a Judecătoriei Reghin, rămasă definitivă, s-a admis plângerea formulată, dispunând, reconstituirea în favoarea petentei a dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 2260,81 ha teren cu vegetaţie forestieră, precum şi obligarea Comisiei locale Răstoliţa la punerea în posesie şi a Comisiei judeţene la emiterea titlului de proprietate.
În anii 2012 şi 2014, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureş a aprobat punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti menţionate, a validat propunerile din anexe, precum şi procesul-verbal de punere în posesie.
Între anii 2011-2020, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureş a folosit căi de atac extraordinare (5 cereri de revizuire şi o contestaţie la executare), dar toate aceste demersuri judiciare au fost respinse de către instanţele competente în mod definitiv (irevocabil).
Tot în anul 2014, a fost înaintat de către OCPI Mureş procesul-verbal de punere în posesie, dar acesta nu a fost semnat de către prefect la momentul respectiv în contextul existenţei pe rolul instanţelor de judecată a dosarelor, deşi nicio instanţă nu a dispus suspendarea executării obligaţiilor dispuse în sarcina comisiei judeţene.
În anul 2022, instanţa a obligat Comisia locală Răstoliţa şi Comisia Judeţeană au fost obligate la plata de penalităţi de câte 1.000 lei/zi de întârziere, până la emiterea titlului de proprietate. Potrivit sentinţei, Comisia Judeţeană avea la dispoziţie 3 luni de la data comunicării Hotărârii – 01.08.2022 – pentru emiterea titlului de proprietate, în caz contrar urmând a fi aplicate penalităţile.
De asemenea, au fost solicitate puncte de vedere cu privire la emiterea titlului de proprietate de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Afacerilor Interne. Din răspunsul comunicat rezultă că ”atât Codul de procedură civilă de la 1965, cât şi actualul Cod de procedură civilă conţin reglementări similare în sensul că obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe se aduce la îndeplinire de bunăvoie”. Totodată se precizează că ”atât timp cât nu a fost anulată/suspendată executarea hotărârilor judecătoreşti pronunţate în dosarul nr. 563/289/2008, obligaţia conţinută în aceste hotărâri trebuie adusă la îndeplinire, astfel cum a stabilit instanţa de judecată”.
Potrivit Prefecturii, la momentul înaintării pentru semnare a titlului de proprietate către prefect, acesta avea semnăturile reprezentanţilor Inspectoratului Silvic Teritorial şi Oficiului Naţional de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Mureş, conform legislaţiei în vigoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.