Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, în legătură cu drug-testele, că MAI lucrează cu tehnologia folosită în Europa şi a explicat că sunt judeţe sunt există compatibilitate între 80 şi 100% între ceea ce arată drug-testul, dar sunt şi judeţe unde această compatibilitate este de 30%.
Cătălin Predoiu a fost întrebat, vineri seara, la Antena 3, de ce MAI are incapacitatea de a realiza nişte teste corecte asupra persoanelor care se află la volan şi care sunt suspectate ca fiind consumatoare de substanţe interzise.
”De ce să spunem incapacitate? Eu aş spune capacitate, pentru că noi lucrăm cu tehnologia cu care lucrează orice minister de Interne din Europa. Altă tehnologie nu este mai bună, înţelegeţi? (...) Sunt numai teste pe care le foloseşte şi Poliţia germană, spaniolă”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne.
El a fost întrebat care este bilanţul după ce au fost introduse aceste teste mai bune, apropo de procentul de eroare.
”Noi avem judeţe în care avem compatibilitate între ce îmi arată drug-testul şi ce îmi spune INML de 100% Sunt judeţe unde am 80%, 90%. De ce am judeţe unde am 30% cu acelaşi aparat? (...) Problema e la aparat, la Ministerul de Interne? S-a ridicat pertinent, şi eu înţeleg acest lucru, de către public, de către presă, ce facem cu medicamentele care unele ar putea să dea rezultate false pozitive. Nici până azi, nu e clar cine, cum...”, a afirmat Cătălin Predoiu.
El consideră că medicamentele care dau rezultate fals pozitive la testul antidrog trebuie introduse într-un act normativ.
”Un ONG m-a interpretat că vreau legea să nu las... Nu, domnule, dar nu e normal ca ceea ce se ridică pertinent, tot de către ONG-uri, tot de cetăţeni ca problemă, nu ştiu ce medicament să iau, dacă iau medicament s-ar putea să-mi dea... Dincolo de problema că mă opreşte Poliţia, nu mai pot să conduc şi intru într-un gard, sau mai rău, intru într-un alt cetăţean nevinovat. Nu e normal să ştiu? Nu e normal să mi se spună acest lucru? De asta vreau să spun că trebuie şi într-un act de normativ, ca cineva să-şi ia răspunderea. Şi acel act să fie revizuit”, a explicat ministrul Afacerilor Interne.
El a mai declarat că obligaţia poliţistului este de a scoate pericolul din trafic şi face acest lucru.
”Din punct de vedere al Ministerului de Interne, mai mult de atât nu am ce să fac. Pentru că nu este obligaţia agentului din stradă nici să ştie ce medicament dă sau nu efecte nocive la volan, el are o singură obligaţie, să scoată din trafic pericolul, că asta face, utilizând ce? Ce tehnologie are la dispoziţie. Dacă o să iasă mâine pe piaţă o tehnologie mai bună, eu o merg la Guvern şi o să spun: domnule, ne trebuie o tehnologie mai bună, asta e, atât costă”, a precizat Predoiu.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.