Poliţiştii au încheiat protestul din Capitală şi spun că vor ieşi din nou în stradă, nemulţumiţi de majorările salariale propuse de Ministerul de Interne, în condiţiile în care în discuţiile anterioare li s-au promis creşteri salariale de peste 800 de lei, iar la negocierile de joi, ministrul de Interne le-a spus că vor primi un bonus la salariu între 100 şi 300 de lei, de la 1 aprilie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), Adrian Diugu, a declarat, pentru News.ro, că protestul de la Ministerul Afacerilor Interne s-a încheiat după cinci ore, în jurul orei 15.00, dar unii dintre poliţişti au decis să plece în marş spre sediul Guvernului, nemulţumiţi de majorările salariale propuse de reprezentanţii Ministerului de Interne.

Protestul a continuat aproximativ două ore în Piaţa Victoriei, iar o delegaţie a poliţiştilor a vrut să discute cu reprezentanţii Guvernului, însă nu a fost primită întrucât la acea oră era şedinţă de Guvern.

Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad
Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad

Liderul SNAP a precizat că poliţiştii vor continua protestele, pentru că în discuţiile anterioare, care au avut loc în urmă cu aproape o săptămână, liderilor celor patru federaţii sindicale care au participat la negocieri li s-a spus că poliţiştii ar putea beneficia de majorări salariale de peste 800 de lei, iar la discuţiile de joi, ministrul de Interne a propus o majorare între 100 şi 300 de lei, care să se aplice de la 1 aprilie.

Adrian Diugu a precizat că ministrul Afacerilor Interne le-a spus că nu poate fi o majorare salarială mai mare de 300 de lei, pentru că nu sunt suficienţi bani în buget pentru a putea fi acordată o sumă mai mare.

Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad
Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad

„Ne consultăm cu membrii sindicatului, le explicăm păcăleala cu majorarea salarială şi nu excludem un nou protest, la care numărul participanţilor să fie mult mai mare decât cel de joi”, a mai spus Diugu.

Protestul poliţiştilor a început la ora 10.00, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, unde au venit aproximativ 1.000 de membri ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie.

Alţi aproximativ 200 de poliţişti, membri ai Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol, au început protestul la sediul Ministerului Muncii, apoi s-au alăturat protestatarilor aflaţi la sediul MAI.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Protestatarii au scandat "Hoţii”, au cântat imnul naţional au fluierat şi au suflat în vuvuzele, scandările fiind acompaniate de o orchestră.

Manifestanţii au adus la protest afişe şi pancarte pe care scria "Poliţist, caut slujbă de şofer la Ambulanţă”, "La bani mereu ne-aţi amânat, dar astăzi noi ne-am săturat", "Poliţist, nu cerşetor", "Nu dormeam, dar ne-am trezit ... rămâne cum am stabilit", "Puneţi în aplicare HG 1/2017”, "Respectaţi-vă propriile hotărâri de Guvern", "Ca să vă fie clar: astăzi protestează poliţiştii, nu sindicatele", "Doamna Carmen, de 8 ani pentru poliţie nu-s bani", "Ultimul protest cu noi ne-a adus griji şi nevoi. Azi în sfânta zi de joi ne vrem caschetele înapoi", "Nu pot face meserie cu pistol de jucărie şi din banii mei hârtie".

Protestatarii cer majorarea salarilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel de din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal al poliţiştilor.

Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad
Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad

În timpul protestului, o delegaţie a sindicaliştilor a discutat cu ministrul de Interne, cu secretari de stat şi cu ministrul pentru Dialog Social, la finalul negocierilor liderii sindicali spunând că nu s-a ajuns la nicio înţelegere, întrucât li s-a propus ca de la 1 aprilie poliţiştii să primească în plus la salariu între 100 şi 300 de lei.

Potrivit lui Emil Păscuţ, liderul Sindicatului Diamant, în cadrul discuţiei de la Ministerul Afacerilor Interne au fost neînţelegeri şi certuri, întrucât unul dintre liderii de sindicat a fost de acord cu ministrul.

Certurile au continuat şi la ieşire, când majoritatea sindicaliştilor au decis să plece în marş spre Guvern.

Pe gardul din faţa Ministerului de Interne, poliţiştii au pus bancnote de un leu şi covrigi, spunând că asta este hrana unui poliţist şi că "ăia 100 de lei la salariu nu ne interesează, nu suntem pomanagii".

Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad
Foto: Inquam Photos / Adel Al Haddad

Preşedintele SNAP a declarat, pentru News.ro, că agenţii de poliţie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, şi nu cu cel din 2009. Diugu a explicat că în calcularea sporurilor tuturor poliţiştilor trebui să fie luat în calcul ca bază de referinţă salariul minim brut pe ţară prevăzut în HG 1/2017, respectiv 1.450 de lei.

Liderul Sindicatului Poliţiştilor Europeni Europol, Cosmin Andreica, a declarat, pentru News.ro, că aproximativ 40.000 de poliţişti sunt plătiţi cu salariul minim de 1.450 de lei, în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii. Liderul sindical a precizat că poliţiştii sunt din ultima categorie bugetară, iar salariile lor au crescut din 2008 până în prezent doar cu 59 de lei.

Ministrul Carmen Dan a declarat că aproximativ 80.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor beneficia de majorările salariale decise după discuţiile cu reprezentanţii angajaţilor MAI care au protestat în faţa sediilor MAI şi Ministerului Muncii, majorările reprezentând un efort bugetar de 13 milioane de lei lunar.

”Urmare a discuţiilor şi a celor ce am convenit cu sindicatele, am depus o serie de amendamente prin care propunem următoarele lucruri: sporurile, indemnizaţiile şi alte asemenea drepturi specific stabilite proportional cu timpul efectiv lucrat şi care nu fac parte, potrivit legii, din salariul de bază, salariul funcţiei de bază, solda funcţiei de bază se determină prin raportare la salariul de bază, solda de funcţie, salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Cuantumul drepturilor salariale rezultate astfel nu poate fi mai mic decât cel stabilit prin raportare la modalitatea de calcul utilizată în luna martie 2017”, a anunţat Carmen Dan, după şedinţa de Guvern.

Ministrul de Interne a mai anunţat că s-a convenit devansarea termenului de acordare a salariului de merit pentru poliţişti din luna august în luna aprilie. În plus, s-a decis eliminarea diferenţelor de salarizare între medicii militari din cadrul ministerului şi medicii civili.

”Fac precizarea că există un efort bugetar în ceea ce priveşte aceste amendamente pentru aplicarea HG nr.1 din 2017 de aproape 13 milioane de lei lunar. De aceste beneficii se vor bucura aproximativ 80.000 de angajaţi ai MAI”, a spus Carmen Dan.

Ea a anunţat înfiinţarea unui grup de lucru la care sunt invitaţi reprezentanţi ai tuturor categoriilor de salariaţi din Ministerul Afacerilor Interne să facă propuneri legate de Legea salarizării unitare, ministrul precizând că MAI nu intenţionează să prezinte un proiect de grilă de salarizare înainte de a fi colectate propunerile venite din partea angajaţilor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.