Primarul Capitalei Nicuşor Dan şi organizaţiilor neguvernamentale participă, vineri, la o discuţie tehnică pentru a stabili criteriile pentru zonele de intervenţie astfel încât să fie redus riscul seismic, felul în care se va derula campania de informare a cetăţenilor, cât şi felul în care vor fi împărţite responsabilităţile între PMB şi primăriile de sector. Edilul general a subliniat că dezbaterea are loc în contextul în care Legea pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost modificată foarte recent de către Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La dezbaterea organizată de către PMB participă şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai Universităţii Tehnice de Construcţii, ai primăriilor de sector şi ai unor organizaţii neguvernamentale.

„Legea pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost modificată foarte recent şi din această perspectivă este nevoie de o colaborare între instituţii şi a vedea cine ce va face în continuare, pentru ca să fim cât mai eficienţi în această problema”, a subliniat Nicuşor Dan, la începutul discuţiei.

Totodată, directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) Răzvan Munteanu a explicat că principalul obiectiv al întâlnirii este definirea criteriilor de stabilire a zonelor prioritare pentru implementarea evaluării vizuale rapide.

„Înainte de aprobarea acestei metodologii, singurul instrument pe care îl aveam de a cataloga o clădire era acela de a efectua o expertiză tehnică. Şi astăzi ne aflăm în situaţia în care avem o serie de expertize elaborate într-un mod eterogen, la nivelul întregului oraş. Prin această metodologie, legiuitorul ne înaintează un instrument prin care să putem să scorăm întâi nişte imobile, să le prioritizăm şi abia apoi să trecem la etapa de expertizare tehnică, o etapă care este mult mai complexă şi ca activităţi, şi ca durată de timp”, a afirmat Munteanu.

La rândul său, şeful Departamentului Urbanism şi Mobilitate Durabilă din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti Bogdan Suditu a spus că discuţia vine în contextul modificării recente a legislaţiei privind reducerea riscului seismic.

„De anul trecut, avem o lege nouă, Legea 212. De anul trecut, din decembrie, avem o metodologie aprobată referitor la evaluarea vizuală rapidă. Săptămâna aceasta, prin ordonanţă, s-au modificat termenele prin care această evaluare vizuală rapidă trebuie să fie iniţiată. Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu noi, echipele tehnice din jurul acesteia, am iniţiat această dezbatere pentru a identifica criteriile şi a le aplica în aşa fel încât să identificăm aceste zone de intervenţie prioritară. Bucureştiul este foarte mare, problemele sunt foarte mari. De foarte multe ori ne uităm către zona centrală, dar nu înseamnă că toate celelalte zone care nu sunt construite neapărat înainte de 1940, dar sunt construite înainte de 1977 nu sunt vulnerabile”, a explicat Bogdan Suditu.

El a punctat că Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi sectoarele au responsabilităţi în ce priveşte reducerea riscului seismic, după ce Guvernul a modificat legea 212/2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor.

„După discuţiile tehnice de astăzi, o să propunem domnului primar general, colegilor de la sectoare prezenţi o propunere de partajare a acestei responsabilităţi, care ulterior să fie asumată, să fie implementată în baza unui act normativ, o hotărâre de Consiliu General reprezentativă. Al doilea lucru pe care o să-l discutăm astăzi, tehnic, sunt propuneri privind criteriile pentru stabilirea zonelor prioritare, în aşa fel încât, în baza tuturor informaţiilor celor care au lucrat în domeniu să punem împreună toate datele şi informaţiile tehnice pe care le avem, în aşa fel încât să rezulte priorităţi teritoriale şi ulterior să stabilim cine ce face şi termene în care să se înceapă evaluarea vizuală rapidă şi, dacă e cazul, ulterior expertize şi consolidări. Cel de-al treilea obiectiv al întâlnirii de astăzi este propunere privind modul de lucru şi de informare a cetăţenilor”, a completat Suditu.

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea MDLPA, un proiect de lege care aduce noi reglementări pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Ministrul Dezvoltării Cseke Attila a explicat că prevederile modifică legea 212/2022 privind reducerea riscului seismic al clădirilor. Printre măsuri se numără acordul a doar jumătate plus unu din numărul proprietarilor pentru a introduce o clădire cu risc seismic 1 în programul de consolidare, nu cu unanimitate cum era prevăzut până acum. Aceeaşi prevedere este aplicabilă şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari.

De asemenea, este introdusă temporar interdicţia de închiriere, cedare în comodat sau folosinţă, a apartamentelor în blocurile de locuinţă pentru apartamente situate în clădiri clasificate la risc seismic 1. Interdicţia este valabilă de la momentul expertizării clădirii respective până la semnarea procesului verbanl de finalizare a lucrărilor de consolidare, a mai explicat Cseke Attila.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.