Peste 35.000 de oameni au semnat o petiţie iniţiată miercuri şi intitulată "Jandarmeria e toxică. Cerem ajutorul ONU", prin care îi solicită noului Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, care va prelua mandatul la 1 septembrie, o poziţie oficială din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite de condamnare a violenţelor forţelor de ordine din 10 august din Piaţa Victoriei din Bucureşti. Ei cer ONU să facă o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului, dar şi să reconsidere oportunitatea prezenţei jandarmilor români în programele internaţionale de menţinere a păcii.
Iniţiatorii petiţiei, comunitatea Declic, îi cer ajutorul Înalt Comisarului pentru Drepturile Omului pentru investigarea şi sancţionarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în 10 august, când, arată ei, peste 100.000 de cetăţeni au participat paşnic în Bucureşti la mitingul diasporei, pentru a-şi manifesta nemulţumirile faţă de modificarea legilor justiţiei şi a codului penal de către coaliţia de guvernare.
"Pe parcursul zilei de 10 august, Jandarmeria Română a intervenit asupra manifestanţilor disproporţionat, în repetate rânduri. Au folosit gaze lacrimogene, proiectile cu şrapnel şi tunuri cu apă. Au fost expuşi intervenţiei Jandarmeriei mii de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni, copii şi femei însărcinate care îşi exercitau dreptul democratic de a protesta. Fotografiile şi video-urile din acea zi arată că jandarmii au utilizat excesiv forţa, că au eliberat gaz iritant la intervale de 15 minute, că au lovit oameni la întâmplare, inclusiv pe cei cu mâinile ridicate într-un gest lipsit de agresivitate. Furiei jandarmilor au căzut pradă şi patru turişti israelieni şi peste opt jurnalişti, inclusiv de la televiziunea publică austriacă şi de la cotidianul german Deutsche Welle", se arată în petiţie.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Iniţiatorii mai spun că, potrivit datelor oficiale, 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale şi 70 au ajuns la spital, iar instigarea jandarmilor la violenţă împotriva protestatarilor a fost făcută chiar de către şefii Jandarmeriei prin ştirile false propagate.
"S-a creat o întreagă legendă cum că o femeie jandarm ar fi fost rănită şi e „suspectă de fractură de coloană” în urma unei declaraţii oficiale a purtătorului de cuvânt. Femeia respectivă a fost filmată alergând la ieşirea din spital, la scurt timp după. Mai mult, la o zi după violenţe, Ministerul de Interne şi Jandarmeria Română au declarat că forţa a fost folosită în mod legitim şi că jandarmii au acţionat în auto-apărare pentru restabilirea ordinii publice. În conferinţa de presă, autorităţile au declarat că a fost imposibilă extragerea indivizilor violenţi ceea ce a justificat folosirea gazelor lacrimogene asupra întregii mulţimi prezente în piaţă. În consecinţă, cerem ONU să demareze o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Nu în ultimul rând, vă solicităm să reconsideraţi oportunitatea prezenţei jandarmilor români în programele internaţionale de menţinere a păcii", mai menţionează iniţiatorii petiţiei.
Jandarmeria Română nu este la primul scandal privind acuzaţii de servilism politic şi comiterea de abuzuri împotriva cetăţenilor, fiind "deosebit de îngrijorător faptul că Jandarmeria trece de la amenzi abuzive la violenţe fizice deosebit de grave şi manipulări primitive".
"Este al treilea caz petrecut în două guvernări diferite, în care Jandarmeria este acuzată că a provocat protestatarii, că şi-a depăşit atribuţiile, că nu a reuşit să descurajeze accesele de furie violentă ale angajaţilor săi. Toate aceste acuzaţii trebuie să ajungă la urechile reprezentanţilor Naţiunilor Unite, imparţiali şi imuni la presiunile politicienilor români. Politicieni ce dau dovadă tot mai evidentă de tendinţe dictatoriale şi de o atitudine represivă faţă de opozanţii civici. De aceea, facem apel la recent numitul Înalt Comisar pentru Drepturile Omului, doamna Michelle Bachelet, de a lua o poziţie oficială din partea ONU de condamnare a violenţelor forţelor de ordine din 10 august", se mai arată în petiţie, care până joi dimineaţă fusese semnată de peste 35.000 de oameni.
Numărul plângerilor în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 206, iar până acum au fost făcute 81 de audieri, a anunţat miercuri seară Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări miercuri că vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează agresarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei, pentru clarificarea modului în care s-au derulat evenimentele, el afirmând că anchetele vizează lămurirea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, dotarea şi folosirea echipamentelor, armament şi muniţie, îanaliza ordinelor şi a modului de executare a acestora.
El a precizat că investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv folosirea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.