Peste 200 de localnici din Săvârşin au participat, duminică, la o slujbă de pomenire a Regelui Mihai I, care a fost oficiată la Biserica Ortodoxă din localitate, unde fostul suveran obişnuia să meargă când se afla în ţară, în special cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Familia Regală nu a fost prezentă la eveniment, iar localnicii şi angajaţii Castelui Săvârşin spun că au avut cele mai triste sărbători, fără evenimente organizate în alţi ani de către familia regală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Biserica Ortodoxă Săvârşin s-au adunat peste 200 de localnici pentru a participa la parastatul de 40 de zile de la moartea Regelui Mihai I, slujba fiind oficiată de către preotul paroh local Călin Mădăluţă.

Comunitatea locală a dorit să organizeze un parastas considerând că fostul suveran “a fost un om al locului”, iar slujba a avut loc la o zi după cea de la Curtea de Argeş.

“Pentru că Majestatea Sa a iubit atât de mult Săvârşinul şi zona aceasta, noi considerăm castelul ca fiind casa Majestăţii sale şi credem că sufletul său a rămas în preajma noastră. Regele era tot timpul alături de noi, când venea în România prefera Săvârşinul, venea duminica la biserica noastră, de aceea ne-am dorit să facem această slujbă de pomenire chiar dacă ea s-a săvârşit şi la Curtea de Argeş”, a spus primarul comunei, Ioan Vodicean.

Familia regală nu a fost prezentă la slujba de pomenire, la care au participat însă angajaţi şi Castelului Regal Săvârşin şi colaboratori ai Casei Regale.

Atât localnici,  cât şi unii angajaţi ai Casei Regale spun că au avut sărbători triste fără rege.

"Am fost bucătăreasa regelui timp de 17 ani, de când a revenit la castel, şi lucrez în continuare pentru familia regală. Vă mărturisesc că a fost un Crăciun trist, a fost o masă tristă fără rege şi regină. Ei au fost nişte oameni aproape ca nişte părinţi pentru mine, m-au învăţat multe şi m-au respectat”, a declarat Viorica Călin.

"Am simţit lipsa regelui, pentru că atunci când era la Săvârşin, aproape în fiecare an de sărbătorile de iarnă, aveam nişte evenimente locale, nişte tradiţii. Sperăm că ele vor fi reluate de către urmaşii regelui, pentru că această comunitate l-a iubit, a fost ca o familie pentru rege şi regină”, a spus o altă localnică.

La Castelul Regal, drapelul României este coborât în bernă în continuare, de la moartea regelui, iar coroane de flori se mai pot vedea la intrarea principală a domeniului. Domeniul Regal de la Săvârşin include un castel construit în perioada 1650-1680 şi un parc cu arbori seculari, dar şi alte câteva clădiri. A intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.

Sâmbătă, a avut loc parastasul de 40 de zile la Mănăstirea Curtea de Argeş, unde este înmormântat regele Mihai, la ceremonie luând parte Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, principesa Maria, fiica cea mică a regelui, dar şi fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa. La începutul slujbei religioase a avut loc un gest de împăcare cu fostul principe, exclus din linia de succesiune, el fiind îmbrăţişat de către majestatea sa Margareta. Gestul a fost repetat de către principesa Maria.

Slujba religioasă a fost oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului, în vechea Catedrală Episcopală şi Regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş, apoi, a fost rostită o rugăciune şi la mormântul regelui, în pridvorul noii Catedrale.

În incinta mănăstirii Curtea de Argeş s-au aflat, pe durata ceremoniilor, câteva sute de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.