Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă reclamă că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) solicită furnizorilor de servicii medicale să semneze ”în alb” acte adiţionale pentru prelungirea contractelor, fără a se specifica valoarea punctului pe serviciu medical pentru trimestrele II-IV din 2025. Medicii solicită publicarea bugetului pe anul viitor, dar şi negocieri transparente şi asigurarea unui cadru legislativ care să susţină predictibilitatea şi sustenabilitatea activităţii medicale independente.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Începând cu data de 19.12.2024, Casele Judeţene de Sănătate şi CASMB, ca urmare a solicitării CNAS, au trimis furnizorilor de servicii medicale acte adiţionale ce vizează prelungirea contractelor, însă cu termen până pe 31.12.2025 şi, mai ales, fără a se specifica valoarea punctului pe serviciu medical pentru trimestrele II-IV”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă (PMSPI).

Potrivit sursei citate, negocierile din 14 noiembrie dintre CNAS şi Colegiul Medicilor din România au vizat strict valoarea de 5 lei per punct per serviciu medical stabilită de CNAS pentru trimestrul I 2025, deşi CMR a susţinut, pe baza realităţilor economico-financiare, o creştere la minim 8 lei.

Patronatul medicilor specialişti adaugă că articolul 122.6(2) din Codul Civil stipulează că ”este  obligatoriu ca preţul plătit pentru serviciile prestate să fie determinat sau determinabil, iar clauzele contractuale să fie clare şi previzibile”.

”În faţa acestei situaţii de criză, Patronatul Medicilor Specialişti cu Practică Independentă îşi exprimă îngrijorarea şi dezaprobarea faţă de trimiterea spre semnare «în alb» a actului adiţional la Contractul-Cadru pentru întreg anul 2025, fără ca acesta să fie susţinut de un buget aprobat şi fără o negociere reală cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR). Deciziile unilaterale luate în acest context generează incertitudini majore pentru cabinetele independente, afectând stabilitatea serviciilor medicale oferite populaţiei şi planificarea activităţilor economice”, reclamă PMSPI.

Reprezentanţii Patronatului susţin că, în ciuda solicitărilor repetate pentru un dialog transparent şi constructiv, procesul decizional a fost lipsit de o consultare reală, ceea ce contravine principiilor de parteneriat şi colaborare între autorităţi şi furnizorii de servicii medicale.

”Lipsa predictibilităţii financiare, încălcarea principiilor de colaborare reală între furnizorii de servicii medicale şi CNAS pot avea drept consecinţe fireşti afectarea calităţii actului medical, limitarea accesului pacientului la serviciile medicale de specialitate într-un moment în care nevoia de asistenţă medicală este în creştere”, mai scrie în comunicat.

Patronatul medicilor specialişti solicită Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) publicarea imediată a bugetului alocat pentru anul 2025, organizarea urgentă a unei runde de negocieri transparente, cu participarea reală a tuturor părţilor implicate, şi asigurarea unui cadru legislativ care să susţină predictibilitatea şi sustenabilitatea activităţii medicale independente.

”PMSPI înţelege necesitatea asigurării continuităţii actului medical şi face apel la solidaritate şi unitate în rândul profesioniştilor din domeniul sănătăţii, precum şi către autorităţile implicate pentru a proteja interesele pacienţilor şi pentru a susţine drepturile medicilor care îşi desfăşoară activitatea în regim independent”, se mai arată în documentul transmis de Consiliul Director al PMSPI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.