Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, până luni, 3.090 de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate s-au înscris în Registrul Electoral, dintre care 2.371 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 719 pentru votul în secţiile de votare.
Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă au venit din Spania-929, Italia-696, Franţa-108, Germania-88 şi Belgia-86. Ţările din care provin cele mai multe cereri de amenajare a unor secţii de votare în localitatea de domiciliu sunt Spania-295, Moldova-140, Italia-84, Portugalia-25 şi Franţa-22.
”AEP face apel la cetăţenii români din afara graniţelor ţării să se adreseze misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă sau la o secţie de votare din apropierea locuinţei. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în afara ţării”, transmite Autoritatea Electorală Permanentă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.
Registrul electoral pentru cetăţenii români din afara graniţelor a fost deschis în urmă cu 3 luni, pe 31 martie, iar înscrierile se pot face cel mai târziu cu trei luni înainte de data alegerilor, ce urmează să fie fixată de către Guvern.
Pe 11 iulie, AEP informa că numărul alegătorilor din străinătate înscrişi în Registrul Electoral era de 2.299. Dintre aceştia, 1.717 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 582 au optat pentru votul în secţiile de votare.
Potrivit noi Legi electorale, românii din diaspora vor putea vota la ambasadele, consulatele şi sediile Institutului Cultural Român din străinătate. Pe lângă această posibilitate, românii pot să se înscrie în Registrul Electoral pentru a vota prin corespondenţă sau pentru a cere înfiinţarea de secţii de votare în apropierea domiciliului, caz în care Ministerul de Externe trebuie să primească cel puţin 100 de solicitări din aceeaşi localitate pentru a deschide acolo o secţie de votare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.