Ministru Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că România va primi un eşantion de 4,6 la sută din fiecare tranşă de vaccin anti-COVID şi că, până la jumătatea anului viitor, ne putem aştepta la o scădere a numărului de cazuri pozitive, ”să putem spune că am limitat această pandemie”. Tătaru a precizat că vaccinul este voluntar şi gratuit, iar cei peste 18 ani şi fără comorbidităţi vor fi ultimii care vor primi acest vaccin, în lunile martie - aprilie.
”De la începutul acestei pandemii s-a lucrat şi la nivel european şi la nivelul Comisiei Europene de la care am achiziţionat şi noi încă din primele luni, la descoperirea unui vaccin. Ne imunizăm trecând prin boală sau făcând un vaccin. Existenţa unui vaccin este cea care, la un moment dat, va da şi semnalul de descendenţă a acestei pandemii şi de limitare a efectelor ei. În condiţiile în care s-a mers pe acel vaccin, Comisia Europeană a contractat cu mai multe firme, în acest moment sunt vreo cinci firme cu care sunt şi contracte, în care fiecare din ţările participante au o cotă parte. Ele vor fi vaccinuri care vor fi produse de diferite firme, vaccinuri care se ţin la 28 de grade sau se ţin între minus 20 şi minus 80 de grade. Sunt eşantioane care vor veni lunar, noi în din fiecare cotă suntem 4,6 la sută. Din fiecare eşantion care va veni, noi primim tranşa de 4,6 la sută”, a declarat Nelu Tătaru la B1 TV, miercuri seară.
Ministrul Sănătăţii a explicat că vaccinurile trebuie avizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi în prima fază aproximativ 550.000 de persoane din sistemul medical vor beneficia.
”Aceste vaccinuri trebuie să fie avizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. În măsura în care cât de repede îl vom avea, eu ştiu, în două săptămâni îl putem da pe piaţă. Firmele au acest vaccin în acest moment, noi sperăm că în ianuarie să avem prima tranşă şi să putem vaccina şi prima categorie care sunt personalul din unităţile sanitare publice şi private, în jur de 550.000. Cei fără comorbidităţi, peste 18 ani, vor primi acest vaccin din martie - aprilie. Aceste vaccinuri au un rapel la 21-28 de zile. Crescând imunitatea, avem şi o scădere a transmiterii în comunitate şi atunci vom avea un număr scăzut.Să ne aşteptăm ca până la jumătatea anului viitor să fim pe acea pantă în care să putem spune că am limitat această pandemie”, a declarat Tătaru.
Întrebat dacă la jumătatea naului viitor scăpăm de masca de protecţie, Tătaru a explicat că totul este să şi vrem să facem acest vaccin.
”În condiţiile în care evaluarea noastră va fi în fiecare lună. Trebuie să înţelegem, vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar şi este gratuit. Trebuie să mai şi vrem să facem acest vaccin”, a declarat Tătaru.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că Strategia naţională de vaccinare va fi aprobată în Guvern, cel mai probabil vineri, apoi însuşită de CSAT, cel mai probabil miercuri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.