Nava-şcoală "Mircea" a revenit, vineri, în Portul Constanţa, după un marş de instrucţie de patru luni în Marea Baltică, la bord aflându-se şi 110 cadeţi germani, dar şi cadeţi din China, Bulgaria, Polonia şi Grecia, ambarcaţiunea participând la două competiţii nautice şi vizitând porturi din nouă ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nava-şcoală a sosit, vineri, în Portul Constanţa, echipajul fiind întâmpinat de oficialităţi militare, de autorităţile locale, dar şi de familiile marinarilor.

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, Alexandru Mîrşu, a declarat că pe marşul de întoarcere la bordul navei-şcoală s-au aflat şi 110 cadeţi germani.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Nava-şcoală «Mircea» a venit astăzi dintr-un marş de instrucţie de patru luni, în Marea Baltică. A acostat în 11 porturi , a vizitat academiile navale din zona respectivă şi pe marşul de întoarcere a îmbarcat în două serii 110 cadeţi germani. Acest lucru face voiajul unic, în sensul în care au avut posibilitatea să se instruiască împreună cadeţii Academiei Navale Mircea cel Bătrân şi cadeţii Academiei Navale din Flensburg din Germania", a afirmat şeful Statului Major al Forţelor Navale.

El a menţionat că, pe lângă cadeţii germani, la bord s-au mai aflat cadeţi din alte ţări, printre care China, Bulgaria, Polonia. 

"Din datele pe care le avem până acum a fost un succes, militarii, atât germani, cât şi români, au cooperat şi au desfăşurat activităţile împreună la cel mai bun nivel. Nu trebuie să uităm faptul că la bord mai sunt cadeţi din străinătate, avem doi cadeţi din China, doi din Bulgaria, doi din Polonia, doi din Grecia, fapt care ne asigură această participare internaţională, pe de o parte şi recunoaştere academiilor navale, nu numai din Europa şi dincolo de Europa, a valorii şi calităţii învăţământului de marină românesc", a mai spus Alexandru Mîrşu, care a precizat că echipajul permanent al navei şi cadeţii s-au comportat foarte bine în acest marş de instrucţie.

La ceremoniea de sosire a navei-şcoală "Mircea" s-a aflat şi ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt.
Acesta a spus că are două motive de bucurie, unul oficial, prilejuit de împlinirea a 25 de ani de la semnarea tratatului de prietenie româno-german şi unul personal, legat de faptul că atât el, cât şi nava-şcoală "Mircea" s-au născut la Hamburg.

"Sunt extrem de încântat să fiu aici împreună cu dumneavoastră din două motive diferite, unul oficial şi unul personal. Sărbătorim în acest an 25 de ani de la semnarea tratatului de prietenie româno-german, mi se pare că nu poate fi un simbol mai perfect decât evenimentul de astăzi. Iar motivul personal e reprezentat de faptul că atât bricul Mircea, cât şi eu suntem născuţi la Hamburg", a afirmat ambasadorul german. 

Nava Şcoală "Mircea" a efectuat, în perioada 23 mai - 22 septembrie, marşul anual de instruire practică, parcurgând peste 9.800 de mile marine şi având escale în 11 porturi de la Marea Mediterană, Marea Nordului, Marea Baltică şi Oceanul Atlantic.

Nava-şcoală a avut la bord 163 de marinari militari, dintre care 34 de studenţi din anul al II-lea de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", 36 de elevi din anul I ai Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu", opt cadeţi străini de la academiile navale din Bulgaria, China, Grecia şi Polonia.

În premieră, Forţele Navale Române şi Marina Militară a Republicii Federale Germane au încheiat un acord de cooperare în domeniul instruirii viitorilor ofiţeri de marină, care sa va derula pe durata întregului voiaj. Astfel, la bordul Navei Şcoală „Mircea”, au fost ambarcaţi, în două serii egale ca număr de studenţi, 110 cadeţi şi 13 instructori germani. Prima serie s-a prezentat pe data de 2 august în Portul Wilhelmshaven din Germania şi a făcut schimbul cu cea de-a doua serie în portul Palma de Mallorca din Spania, cu debarcare în Portul Constanţa.

În porturile vizitate, velierul a participat la două evenimente nautice , „Sail Den Helder 2017”, organizat cu ocazia Zilei Forţelor Navale Olandeze, în Portul Den Helder din Olanda, iar cel de-al doilea, „The Tall Ships Races 2017”, cu ocazia celebrării a 100 de ani de independenţă a Finlandei.

Nava-şcoală "Mircea" este un velier clasa A, tip bark, cu trei arbori, o înălţime de 44 de metri şi 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Din seria sa, mai fac parte navele „Eagle” - SUA, „Gorch Fock I” - Germania, „Gorch Fock II” – Germania şi „Sagres” - Portugalia.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.