Peste 100.000 de doze de vaccin hexavalent, pentru imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei virale B, poliomielitei şi meningitei, vor fi disponibile într-o săptămână, iar alte 140.000 de doze vor ajunge în România până la sfârşitul lunii octombrie, a anunţat, joi, Ministerul Sănătăţii (MS).
“Din a doua parte a lunii octombrie intră în normal programul de vaccinare a copiilor, conform schemei naţionale de imunizare. Vaccinul hexavalent a fost recepţionat, iar în cursul acestei luni va începe imunizarea copiilor împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive (pertusis), hepatitei virală B, poliomielitei şi Haemophilus influenzae tip b”, potrivit MS.
Primul lot de 115.000 de doze de vaccin hexavalent este în prezent în depozitul Unifarm şi într-o săptămână va fi distribuit către Direcţiile de Sănătate Publică. După ce ajunge în depozitele locale, Direcţiile de Sănătate Publică îi vor anunţa pe medicii de familie că pot ridica vaccinul pentru derularea programului de imunizare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministerul Sănătăţii face apel la medicii de familie să demareze programarea la vaccinare a copiilor care nu au fost vaccinaţi până în prezent.
Al doilea lot de vaccin hexavalent, respectiv 140.000 de doze, va ajunge în România până în 31 octombrie 2016.
În ce priveşte vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, Ministerul Sănătăţii spune că este în stocuri suficiente, astfel încât să poată fi asigurată imunizarea tuturor copiilor care au nevoie de acest ser.
De asemenea, sunt stocuri suficiente şi pentru vaccinurile împotriva hepatitei B şi DTP (difterie, tetanos, pertusis).
Vaccinul antigirpal a fost recepţionat, iar până la sfârşitul lunii octombrie va începe campania de vaccinare.
“Vor fi 500.000 de doze disponibile pentru populaţia vulnerabilă a boală (copii, bolnavi cronici, vârstnici şi personal sanitar), cu posibilitatea de suplimentare a dozelor, în funcţie de cerere”, a precizat MS.
Vaccinul BCG, serul împotriva tuberculozei destinat nou-născuţilor, va ajunge în maternităţi în maximum trei săptămâni, iar pentru vaccinul pneumococic au fost alocate fondurile necesare şi va fi demarată procedura de achiziţie, au mai arătat reprezentanţii MS.
În septembrie, Ministrul Sănătăţii a achiziţionat 255.000 de doze de vaccin hexavalent de la compania Sanofi, prin Unifarm, pentru nevoi speciale, în condiţiile în care acordul cadru cu Polisano pentru furnizarea acestuia a fost reziliat după ce compania a anunţat că nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a întârziat de mai multe ori distribuirea, din cauza datoriilor la producător.
Şi în luna aprilie a fost o criză a vaccinului hexavalent, atunci Ministerul Sănătăţii spunând că disfuncţionalităţile în livrarea dozelor pentru imunizarea bebeluşilor s-au datorat imposibilităţii producătorului de a-l produce şi a-l pune la dispoziţie în timp util.
Ministerul Sănătăţii preciza atunci că, potrivit acordul cadru, până la sfârşitul acestui an, distribuitorul trebuie să mai pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 400.000 de doze de vaccin. În luna ianuarie, au fost aduse în ţară 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale în vederea continuării procesului de imunizare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.