Reprezentanţii Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu specialiştii din Ministerul de Finanţe, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sub coordonarea prim-ministru, lucrează la strategia privind piaţa medicamentelor şi importatorilor, anunţă joi MS, după ce producătorii de generice au atras atenţia că din cauza majorării taxei clawback există riscul ca peste 2300 de medicamente, majoritatea ieftine, să dispară de pe piaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Pe fundalul discuţiilor recente privind medicamentele generice şi în urma îngrijorărilor transmise de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), dorim să facem următoarele precizări: Ministerul Sănătăţii este primul şi cel mai important avocat al drepturilor pacienţilor români. Sub nicio formă şi în niciun fel de circumstanţe, nu vom accepta ca dreptul pacienţilor la medicamente ieftine şi de calitate să fie pus sub semnul întrebării. În aceeaşi măsură, sub absolut nicio condiţie, nu vom permite ca medicamentele de pe piaţa românească să fie afectate în raport cu numărul, cantitatea sau preţul acestora", arată un comunicat al MS.

În plus, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul au la dispoziţie instrumente şi mijloace legale, pe care le vor folosi, pentru a se asigura că accesul cetăţenilor la medicamente ieftine şi de calitate nu este periclitat, a precizat sursa citată.

În acest context, conducerea Ministerului Sănătăţii a precizat că în parteneriat cu specialiştii din Ministerul de Finanţe, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sub coordonarea prim-ministrului, lucrează la strategia privind piaţa medicamentelor şi importatorilor.

"În acest sens, au avut loc mai multe runde de întâlniri şi consultări cu reprezentanţii producătorilor de medicamente din România, iar vocea lor a fost auzită. Suntem siguri că împreună vom găsi cele mai bune soluţii care să avantajeze pacienţii români, fără să afecteze însă activitatea companiilor. Ne dorim un parteneriat onest, corect şi transparent cu fiecare companie de medicamente care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră", mai spun reprezentanţii ministerului.

Ministerul Sănătăţii face precizarea că, aşa cum a găsit " cea mai bună formulă pentru a derula fără nicio sincopă programul de burse pentru rezidenţi", la fel va proceda şi în cazul medicamentelor generice. 

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a atras atenţia că peste 2300 de medicamente riscă să dispară de pe piaţă, din cauza crizei iminente în sănătate ce va apărea odată cu creşterea, la aproape 30 la sută, a taxei clawback. APMGR cere trecerea imediată la calculul diferenţiat al taxei clawback în acest an şi la eliminarea obligaţiei clawback pentru medicamentele generice, din 2018.

 

 

 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.