Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă sprijinul ministerului pentru realizarea unui Spital Municipal de Urgenţă la Ploieşti. Primăria a arătat că se consultă cu Banca Mondială pentru realizarea acestui proiect, în timp ce ministrul Sănătăţii afirmă că a propus autorităţilor locale "o gândire nouă în ceea ce priveşte modul de adoptare a unei structuri funcţionale care să fie flexibilă, să fie legată mai degrabă de nevoia de servicii medicale".
"Am avut o primă rundă de discuţii legate de un proiect care poate să fie un proiect interesant sau chiar ar putea să fie un model în ceea ce priveşte dezvoltarea asistenţei medicale în marile oraşe din România. (...) Dacă acest proiect se va concretiza – şi e bine că există consultanţa IFC, este divizia privată a Băncii Mondiale, este bine pentru că dânşii au experienţă în dezvoltarea unor proiecte de succes în zona de asistenţă medicală – noi o să-i ajutăm, să vedem care este nevoia de servicii medicale în judeţ şi în municipiu. E posibil ca anumite tipuri de servicii oferite de o potenţială unitate sanitară nouă obţinută prin fuzionarea a două structuri deja existente - Spitalul Municipal şi Spitalul de Pediatrie - să ofere anumite servicii medicale care nu mai există în judeţ sau în judeţele învecinate şi un lucru pe care i l-am propus domnului primar şi colegilor domniei sale a fost legat de o gândire nouă în ceea ce priveşte modul de adoptare a unei structuri funcţionale care să fie flexibilă, să fie legată mai degrabă de nevoia de servicii medicale decât de o chestiune rigidă care există în momentul de faţă, nu neapărat în Ploieşti, există în toată ţara”, a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu autorităţile locale, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
El a subliniat principiile conceptului modern privind acordarea asistenţei medicale, care vizează reducerea internărilor de lungă durată în favoarea spitalizării de zi, iar pe de altă parte este nevoie de flexibilizarea structurilor cu paturi, astfel încât, în funcţie de un anumit moment, să poată fi trataţi pacienţii cu unele patologii.
"Faptul că vrem să avem un Spital municipal de urgenţă în Ploieşti nu este o chestiune de moft, este un lucru pe care trebuie să-l facem fiindcă avem probleme la nivelul a ceea ce înseamnă partea de sănătate, avem nevoie la nivelul a ceea ce înseamnă infrastructură medicală, probleme pe care trebuie să le rezolvăm”, a afirmat, la rândul său, primarul municipiului Ploieşti, Andrei Volosevici.
Conform datelor furnizate anterior de Primărie, în decembrie 2021, reprezentanţii Municipiului Ploieşti au semnat o scrisoare de angajament cu Corporaţia Financiară Internaţională, în vederea realizării, ca un prim pas, a unui studiu preliminar, care să exploreze opţiunile de finanţare, construire şi mentenanţă a noii unităţi spitaliceşti, printr-un parteneriat public-privat pentru Primăria Municipiului Ploieşti.
Studiul de prefezabilitate, pentru care Primăria Ploieşti plăteşte o sută de mii de euro, va fi realizat în parteneriat cu Banca Mondială până la 31 mai 2022, iar cel de fezabilitate ar urma să fie realizat până la sfârşitul acestui an. Potrivit agendei municipalităţii ploieştene, se estimează ca lucrările la noul spital să înceapă în 2023.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.