Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, că reprezentanţii instituţiei nu au reuşit să comunice prea bine în legătură cu Ordonanţa 84 faptul că rolul agentului de circulaţie este să-l scoată din trafic pe şoferul care a consumat alcool sau substanţe interzise, iar ulterior intervine rolul medicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Sunt şi zone unde n-am reuşit prea bine în comunicare în perioada precedentă, deşi aveam dreptate  pe anumite subiecte. Spre exemplu, în privinţa Ordonanţei 84 teste antidrog. N-am reuşit să comunicăm destul de bine faptul că rolul agentului de circulaţie este să scoată din trafic pericolul, care pericol este reprezentat de cel care a consumat alcool sau substanţe interzise. Iar el utilizează în acest scop tehnologia care există la ora asta disponibilă în lume în anul 2024. Nu poate să-şi întoarcă capul de la un astfel de risc când aparatul îi arată ceva.  El trebuie să invite civilizat şi să impună această invitaţie ca pericolul să tragă pe dreapta. Din acel moment intervine rolul medicului. Nu mai e treaba poliţistului, nu-i sarcina lui stabilită de lege”, a declarat Cătălin Predoiu, miercuri, la o şedinţă cu şefii structurilor din Ministerul Afacerilor Interne.

El a precizat că, dacă un şofer ia anumite medicamente şi apoi nu se poate urca la volan, medicul este cel care trebuie să îl sfătuiască în acest caz.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Am citit tot felul de opinii în ultima perioadă  emise de unul, doi medici faţă de care am tot respectul ca breaslă, am mulţi prieteni medici îi respect foarte mult. Deci să nu creadă cineva că generalizez aici. Dar opinii pe care nu le-am auzit în dezbaterea publică aici când s-a discutat Ordonanţa 84 şi care oricum se deplasează mult de la subiect, gen un cetăţean care este suferind de o anumită maladie nu mai poate conduce pentru că nu ştie ce medicamente să ia şi îl opreşte poliţia. Păi dacă nu ştie trebuie să-i spună medicul şi Ministerul Sănătăţii ce medicamente legal nu trebuie să ia.  Daţi-ne această lege şi noi lucrăm cu ea. Deci noi trebuia să comunicăm acest lucru şi anume că rolul poliţistului se încheie odată cu scoaterea din trafic a pericolului, de acolo mai departe nu e treaba poliţistului, e treaba medicului prin instituţiile specializate, nu a cardiologului, nu a chirurgului pe creier, a medicului de la Institutul de Medicină Legală, ca să vorbesc în clar. Noi ştim acest lucru, dar nu am ştiut să-l comunicăm prea bine. Nici eu poate că nu am reuşit să comunic bine lucrul ăsta. Şi trebuie să învăţăm din lecţie”, a transmis ministrul de Interne.

Predoiu a mai afirmat că reprezentanţii MAI nu au reuşit să convingă opinia publică de faptul că testele antidrog ale Poliţiei Române sunt cele folosite în toată Europa.

”De asemenea, nu am reuşit să comunicăm faptul că,  sau să convingem adică, de comunicat am comunicat că folosim tehnologia pe care, la ora asta, o foloseşte toată Europa, în materie de teste antidrog.  Nu am reuşit să comunicăm faptul că laboratoarele poliţiei sunt certificate internaţional şi recunoscute internaţional şi că analizele acestor laboratoare sunt  dincolo de orice dubiu, au fost probate crime grele cu acest tip de analiză darămite o analiză toxicologică.  Şi din păcate au fost scoase din lege aceste laboratoare. Poate la Parlament vom reuşi să comunicăm acest lucru. Am impresia că ăsta a fost şi o problemă de supărare pentru alte instituţii, că suntem acolo prezenţi cu laboratoarele poliţiei. Poate, poate nu. În orice caz trebuia să comunicăm mai bine asta”, a mai precizat ministrul de Interne.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.