Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că din înştiinţările făcute de fermieri sunt 1,6 milioane de hectare calamitate de secetă, iar din verificările realizate până în prezent - 914.000 de hectare. El a precizat că într-un judeţ suprafaţa însămânţată în toamnă poate fi 100% calamitată, dar nu 110%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Adrian Oros a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că echipele de constatare a pagubelor produse de secetă lucrează şi sâmbăta şi duminica. 
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Suprafaţa pe care acum se irigă, suprafaţa reală, este de 322.032 hectare şi apa este introdusă pe canale pe o lungime de 2.355 kilometri. În ceea ce priveşte procesele verbale de constatare a pagubelor, din înştiinţările făcute de către fermieri sunt 1,6 milioane hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acuma 941.000 de hectare. Sigur că aceste echipe de constatate a dimensiunii pagubelor lucrează continuu, lucrează şi sâmbăta şi duminica, pentru că noi la finele lunii mai vrem să avem încheiate aceste procese-verbale ca până în 15 iunie să avem sintezele pe judeţe, pe comune, pe parcele astfel încât să ştim cum anume să facem despăgubirile”, a spus ministrul Agriculturii.
 
El a precizat că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca însămânţate. 
 
"Vreau să fac un apel aici şi la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare pentru că în unele judeţe suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate în toamnă ca fiind însămânţate. Probabil că fie în toamnă s-au raportat greşit acele suprafeţe, fie echipele care constată şi consemnează în procesele verbale nu îşi fac întotdeauna treaba. Vreau să fac acest apel pentru că noi vrem să-i despăgubim pe toţi cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm şi vom face aceste despăgubiri trebuie să fie nişte date reale”, a explicat ministrul Agriculturii.
 
El a precizat că într-un judeţ poate fi calamitată 100% din suprafaţa însămânţată, dar nu 110%. 
 
"Urmăresc zilnic raportările, am raportările suprafeţelor însămânţate în toamnă, am raportările suprafeţelor deţinute şi calamitate din înştiinţările pe care le fac fermierii şi raportările sau cifrele din procesele verbale şi la un moment dat am observat nişte lucruri care mi se par puţin exagerate. S-ar putea ca într-adevăr 100% din suprafaţa însămânţată în toamnă în judeţ, s-ar putea să fie calamitată, dar asta trebuie să verificăm foarte atent, dar nu se poate să fie 110%”, a mai spus Adrian Oros.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.