Ministerele Economiei şi al Energiei precizează, printr-un comunicat, că aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Precizările vin după ce directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat joi, în Comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, că stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani şi că România va importa o cantitate mai mare gaze.

Totalul gazelor stocate pentru iarna 2017-2018 este de 2,2 miliarde metri cubi, arată comunicatul.

”Aprovizionarea cu gazele naturale necesare consumatorilor, în această iarnă, va fi asigurată, în condiţii normale şi cu respectarea standardelor tehnice, conform programului stabilit de Guvernul României”, se subliniază în comunicat.

De altfel, Ministerul Economiei a organizat joi o întâlnire, coordonată de premierul Mihai Tudose, referitoare la pregătirile privind Programul de iarnă, în domeniul energiei.

La reuniune au fost prezenţi ministrul Economiei, Gheorghe Şimon, ministrul Energiei, Toma Petcu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, şi conducerile companiilor şi instituţiilor din domeniul energiei.

”Referitor la aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, participanţii la reuniune au ajuns la următoarele concluzii: livrarea gazelor naturale către clienţi este şi va fi asigurată normal de către furnizorii licenţiaţi ANRE, conform normelor şi datelor publice. ANRE a stabilit un nivel de stocuri minime obligatorii, pentru fiecare operator din piaţă, conform cu istoricul vânzărilor”, arată comunicatul.

Acest stoc minim de iarnă, de 1,76 miliarde metri cubi pentru 2017, este mai mare cu 1,6% faţă de cel din iarna anului 2016, spun oficialii Ministerului Energiei.

La întâlnire, Romgaz, principalul producător intern de gaze naturale, a menţionat că, în acest an a înmagazinat peste dublul stocurilor la care era obligat. În plus, principalii operatori privaţi au depăşit, de asemenea, cantităţile obligatorii de depozitat, conform cerinţelor ANRE.

Pentru iarna trecută, 2016-2017, s-au înmagazinat 2,3 miliarde mc, din care au fost utilizate doar 1,8 miliarde mc.

”Referitor la importuri, precizăm că acestea sunt o practică obişnuită, în sezonul rece, în toate statele UE. În România, media importurilor, în ultimii ani, a fost de sub 10% din consum, ţara noastră având unul dintre cel mai reduse grade de dependenţă faţă de sursele externe de aprovizionare”, se menţionează în comunicat.

Vor avea loc totodată întâlniri săptămânale ale Comandamentului de iarnă, pentru monitorizarea, împreună cu ANRE, a respectării prevederilor din programul de iarnă, de către operatorii din piaţă.

”În plus, Comandamentul are prevăzute soluţii pentru situaţiile de risc în privinţa securităţii în aprovizionare, prin planurile de alimentare cu gaze naturale în situaţii de urgenţă şi de măsuri preventive, ce vor intra în vigoare odată cu începerea Programului de iarnă”, mai spun oficialii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.