Mii de pelerini sunt prezenţi în această noapte pe Muntele Tabor, din Israel, pentru a vedea minunea apariţiei norului luminos pe cerul perfect senin, aşa cum s-a întâmplat pe vremea Mântuitorului. Norul luminos coboară pe vârful muntelui în timpul slujbei de Schimbarea la faţă după calendarul de la Ierusalim, oficiată de către Patriarhul Ierusalimului, alături de un sobor de preoţi şi înalţi ierarhi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sfânta Litughie se săvârşeşte după miezul nopţii, în faţa bisericii, pe un podium special amenajat, pentru că sunt foarte mulţi creştini. Slujba este oficiată de către Patriarhul Ierusalimului, mitropoliţi din Patriarhia Ierusalimului, preoţi greci de la Sfântul Mormânt, stareţi de la mănăstirile din preajma muntelui Taborului, dar şi ierahi care se află în Ţara Sfântă ca pelerini”, a explicat pentru News.ro preotul arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române în Ţara Sfântă şi superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon, care participă pentru a treia oră la minunea de pe Tabor.

Evanghelia de la Evaghelistul Matei vorbeşte despre cum s-a petrecut  Schimbarea la faţă de pe Tabor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Iisus cu cei trei ucenici au urcat pe un munte înalt şi acolo s-a Schimbat la faţă înaintea Apostolilor, a fost învăluit  de un nor luminos, iar apostolii, văzând această taină, i-au zis să rămână acolo să facă trei colibe una pentru pentru Ilie, alta pentru Moise şi una pentru Domnul Iisus, pentru că starea de bucurie pe care o simţeau acolo le umpluse sufletul de Lumina pe care au văzut-o. Norul luminos era lumina lui Dumnezeu, era slava cu care s-a acoperit muntele văzut, era semnul luminos pe care apostolii aveau să-l dea mărturie", explică preotul.

El mai spune că norul luminos coboară pe Tabor în fiecare an, iar Liturghia începe în jurul orei 1.00, după miezul nopţii.

"Nu există o oră fixă a venirii acestui nor, dar vine la un moment dat în timpul slujbei, în timp ce afară sunt 30 de grade, este căldura cea mai puternică, deşi este noapte şi nu bate nici măcar vântul.  La un moment dat,  însă, peste vârful muntelui Tabor vine un nor, ca o ceaţă luminoasă, care învăluie tot vârful muntelui şi care, după o perioadă se retrage, iar spre dimineaţă vârful muntelui este acoperit de o rouă ce se lipeşte de biserică, de tot ceea este acolo pe vârful muntelui, inclusiv de oamenii care stau sub cerul liber”, mai spune superiorul Aşezămintelor de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.

Părintele arhimandrit a povestit că anul trecut, un creştin din Ţara Sfântă a avut o curiozitate să vadă totul de sus, astfel că a închiriat un balon cu gaz şi s-a ridicat deasupra muntelui Tabor, de unde a făcut fotografii şi a filmat.

"A fost curiozitatea lui să vadă Muntele Tabor de deasupra, în vremea sărbătorii. Aprobarea i-a fost dată de către autorităţi doar când a răsărit soarele, aşa că dimineaţa, pe la 4.30 - 5.00, când se crăpa de ziuă, s-a suit în balon, s-a plimbat deasupra muntelui şi a făcut fotografii. Ce a văzut? Împrejurimile muntelui erau clare şi senine. Muntele este ca o ridicătură de aproximativ 600 de metri în mijlocul câmpiilor şi el a observat că acel nor pe care îl vedem acolo era numai pe vârful muntelui. Se vedea acel nor luminos care înconjoară vârful muntelui, iar apoi acel nor se topeşte şi nu este nimic . Numai pe vârful muntelui de vede norul luminos. Este mărturie că Dumnezeu arată puterea aşa cum a arătat-o atunci. Dar, desigur că nu este un spectacol. Lumina acolo se întâmplă pentru a deschide sufletele celor care îl caută pe Dumenezeu. Te trezeşti în mijlocul unei minuni dacă eşti cu inima pregătită şi cu mintea la Dumnezeu.  Cea mai importantă minune este la Paşti, dar la fiecare praznic în Ţara Sfântă sunt astfel de semne, la praznicul Schimbării la Faţă este acest nor luminos, care vine şi se aşează pe vârful muntelui”, a mai spus părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

El a explicat că sunt persoane care poate se gândesc că este vorba despre un fenomen atmosferic, dar că minunile din Ţara Sfântă pot fi văzute numai de către pelerinii cu inima la Dumnezeu.

"Am întrebat câţiva pelerini ce au văzut, unii au spus că au văzut norul, alţii, de lângă ei, nu au văzut nimic. Nu este un fenomen atmosferic. Este un semn pe care Dumnezeu îl arată celor cu inima la Dumnezeu. Binecuvâtarea pe care o dă Dumnezeu celor care ajung în Tara Sfântă, deşi sunt foarte multe piedici, încercări, aici în Ţara Sfântă. Dar, faptul că se pot ruga în locul unde a murit şi a înviat Mântuitorul este o binecuvântare. Să ştiţi că este o mare binecuvântare că ne putem ruga în limba română nu doar în aşezăminte româneşti, ci la toate locurile sfinte, la Mormântul lui Iisus. Reprezentantul Patriarhiei Române participă la toate slujbele, oficiate de către Patriarhul Ierusalimului şi slujeşte în limba română, citeşte Evanghelia în lima română, rosteşte Crezul şi Tatăl nostru în limba română. În ţara lui Isus se rosteşte Evanghelia şi în limba noastră românească. Rugăciunile făcute cu credinţă aici, în Ţara Sfântă, se împlinesc, pentru că Mântuitorul a spus aici «cere şi ţi se va da». Sper ca norul cel luminos care coboară să mângâie şi să aline sufletele tuturor românilor credincioşi", a adăugat preotul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.