Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenţia asupra faptului că secvenţierile realizate la nivel naţional pe probele recoltate recent de la bolnavii de COVID arată că în 20% dintre cazuri nu se regăseşte tulpina Delta ci variante ale acesteia, care pot constitui baza unui viitor val al pandemiei în România.
„Pentru prima dată, săptămâna trecută vedem că secvenţierile nu sunt sută la sută cu tulpina ancestrală Delta, ca să-i spunem aşa, ci 20 la sută sunt variante care sunt în categoria Delta plus. Deci deja, pandemia şi ea se pregăteşte să ne ofere noua tulpină, care va constitui, probabil valul cinci”, a declarat sâmbătă, Octavian Jurma, într-o intervenţie la Digi 24.
Medicul susţine că acest aspect, pe care îl cataloghează drept unul „periculos”, a fost ”complet trecut cu vederea”.
„Această relaxare este foarte importantă şi toţi ne-o dorim, dar trebuie subliniat că noi trebuie să ne relaxăm în siguranţă şi să încercăm să revenim la această normalitate care a dispărut”, mai spune Jurma.
Acesta consideră că, în acest context, România trebuie să intre „în rândul ţărilor care fac managementul complet şi permanent al pandemiei, pentru că este o certitudine statistică că acest COVID este cu noi pentru o perioadă lungă”.
Date furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică la solicitarea g4media.ro arată că cel puţin nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutaţii circulă intens în România, iar săptămâna trecută 20% din rezultatele la secvenţierile făcute au fost cu aceste tulpini.
„După 3 luni în care rezultatele la secvenţieri au dat exclusiv tulpina Delta, săptămâna trecută 20% dintre rezultate au fost cu alte variante, potrivit raportului săptămânal al INSP. Institutul precizează, în document, doar că este vorba despre tulpini care nu sunt clasificate drept variante care determină îngrijorare (...). Variantele care determină îngrijorare sunt Delta, Alpha, Beta şi Gamma”, au scris jurnaliştii de la g4media.ro.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.