Doar 1,3% dintre cazurile de cancer la sân la pacientele din România sunt descoperite în stadiul incipient al bolii, cauza fiind lipsa unui program naţional de screening, afirmă medicul Isabela Maria Botea.
”Nu stăm bine, din cauza lipsei Programului naţional de screening pentru cancerul de sân. Toate statele lumii au program de screening, noi nu avem acest program. Din această cauză cifrele în România sunt îngrijorătoare, pentru că, din păcate, sunt descoperite în forme incipiente doar 1,3% din cazuri, restul sunt forme tardive, forme avansate cu şase de vindecare şi implicit de supravieţuire diminuate”, a declarat, joi seară, la Medika Tv, medicul Isabela Maria Botea, specialist radiologie-imagistică medicală, cu atestat în senologie imagistică.
Medicul a afirmat că cele mai multe dintre paciente descoperă ”întâmplător, în timpul unui control de rutină”, dar sunt şi paciente care merg ”regulat, cu seriozitate, an de an sau odată la doi ani”.
”Situaţia cea mai nefericită e cea în care se descoperă prin palparea unui nodul sau când apar semne, simptome, în general locale, pe care cancerul le poate da”, a explicat medicul.
Isabela Maria Botea a explicat că, în formele incipiente, cancerul de sân nu doare şi nici nu se simte. Nodulii descoperiţi în primele faze ale bolii au unu, doi sau trei milimetri şi nu se simt.
Medicul a explicat, totodată, că s-a demonstrat că datorită screeningului mortalitatea prin cancerul de sân a scăzut cu 30%, în ţările care au implementat programe.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.