Prof. Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, a explicat într-un interviu acordat News.ro cum a decurs operaţia de implantare a unei inimi artificiale la o fată în vârstă de 17 ani, acesta primul transplant de inimă artificială la un copil, din România. Prof. Dr. Suciu a explicat că evoluţia stării de sănătate a pacientei a dus la efectuarea acestei proceduri, în sensul în care fata s-a îmbolnăvit grav în decurs de numai 2-3 luni, afecţiunea numindu-se cardiomiopatie dilatativă, adică dilatarea extremă a inimii. În sala de operaţie au fost foarte mulţi medici, inclusiv medici rezidenţi care au dorit să vadă care este întregul proces de implantare a dispozitivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Există posibilitatea de a implanta acest dispozitiv care are rolul de punte către transplant”

„A fost o intervenţie mai puţin convenţională, de implantare a acestui dispozitiv, care denumit ştiinţific este dispozitiv de asistare circulatorie, mai pe înţelesul tuturor ar fi vorba de o inimă artificială în sensul că, ştim cu toţii, inima este o pompă care pompează sânge şi implicit viaţă, iar sunt unele situaţii când această pompă la unii pacienţi se defectează şi soluţia este transplantul cardiac, la mulţi dintre aceşti pacienţi. Din păcate nu toţi pacienţii pot aştepta în siguranţă această inimă, această şansă reprezentată de transplant, singura metodă care asigură vindecarea, dar pentru unii dintre ei care sunt într-o stare foarte gravă şi în iminenţa de a-i pierde există posibilitatea de a implanta acest dispozitiv care are rolul de punte către transplant, mai precis rolul de a-i ţine în viaţă într-o stare clinică bună şi cu o viaţă bună calitativ, să aştepte în siguranţă un transplant, pentru că această aşteptare poate să se întindă pe luni, poate chiar un ani de zile şi nu întotdeauna aceşti pacienţi rezistă. Ştim cu toţii că unii dintre ei se pierd pe lista de transplant în aşteptarea unui cord, ci şi pentru alte organe.

E bine că şi în ţara noastră există această posibilitate, sunt dispozitive extrem de performante şi foarte delicate, cu o tehnologie de vârf, e bine că şi pacienţii români pot să beneficieze de ele, ştiinţa evoluează, trebuie să fim în pas cu ea”, a explicat Prof. Suciu.

Tânăra de 17 ani s-a îmbolnăvit grav în numai câteva luni. Părinţii ei au fost în stare de şoc când au aflat că fata are cardiomiopatie dilatativă, o afecţiune care presupune dilatarea extremă a inimii. Dr. Suciu spune că fata era dependentă de medicamente, imobilizată pe patul de spital.

„Am fost oarecum forţaţi de împrejurări, de evoluţia clinică a acestei tinere, pentru că ea a devenit bolnavă manifest doar de aproximatuv 2-3 luni, totul a apărut brusc, mi-au spus şi părinţii că a fost un şoc pentru ei aflarea acestei veşti, ei ştiau că au o fată absolut sănătoasă şi iată că a apărut această nenorocire, afecţiunea se numeşte cardiomiopatie dilatativă şi se manifestă prin dilatarea extremă a inimii şi această inimă devine neperformantă, făcându-l pe pacient să se simtă foarte rău.

Prof. Suciu:”Starea ei clinică se deteriora, am fost fortaţi de împrejurări, ne bucurăm că am avut acces la acest dispozitiv”

Soluţia s-a prefigurat a fi transplantul, dar evoluţia clinică ne-a obligat să o susţinem cu anumite medicamente specifice şi practic era imobilizată pe patul de spital, fata a trebuit să facă terapie intensivă, dependentă de medicamente. Marea majoritate a pacienţilor reuşim să-i conducem spre un status clinic şi hemodinamic care să permită externarea şi să aştepte oarecum în siguranţă acasă transplantul. La această domnişoară nu se prefigura această posibilitate, era clar că va fi dependentă de spital, de patul de spital, de anumite medicamente şi nu numai atât, starea clinică se deteriora, aşadar am fost cumva forţaţi de împrejurări, ne bucurăm că am avut acces la acest dispozitiv”, a precizat Prof. Suciu.

Dispozitivele de asistare circulatorie, decontate prin CNAS. Un singur astfel de dispozitiv costă aproape 100.000 de euro. Germania, liderul din Europa la acest capitol. 4 astfel de dispozitive, implantate anul acesta la Târgu Mureş.

„Este un program special pentru insuficienţă cardiacă, pentru aceste dispozitive de asistare pe termen lung a inimii, sunt foarte costisitoare. Costă undeva în jur de 450.000 de lei, deci, undeva spre 100.000 de euro un astfel de dispozitiv. Din păcate aceste intervenţii nu se fac într-un număr care să fie suficient, vă dau ca exemplu Germania, unde anul trecut s-au implantat 700, la nivel european Germania este lider în acest domeniu. Dar se folosesc pe scară largă şi este cel mai important de reţinut că şi pacienţii români au acces la aceste dispozitive.

Anul acesta la noi în clinică în Târgu mureş s-au implantat 4, acesta este al patrulea, primul la un copil, la un pacient de vârstă pediatrică, ceilalţi trei sunt şi ei foarte bine, unul dintre cei trei adulţi care au beneficiat de această implantare a fost şi transplantat în acest interval şi e începutul, suntem în zona de curbă de învăţare, dar intenţionăm să creştem numărul acestor implantări pentru că sunt mulţi pacienţi care aşteaptă un transplant şi dintre ei probabil unii vor ajunge într-o situaţie care să necesite aceste implanturi”, a spus Dr. Suciu.

O echipă complexă în sala de operaţie. Inima a fost pusă în repaos, pentru a nu mai afectua munca mecanică de pompare, această funcţie fiind preluată de dispozitivul special montat.

„Prof. Suciu: Au fost de faţă înclusiv rezidenţi pentru a învăţa cum se face”

„Au fost oameni mulţi în sală prin prisma faptului că este o intervenţie mai puţin convenţională, se face mai rar şi de aceea mulţi colegi, inclusiv rezidenţi, au fost de faţă să înveţe cum se face.

Tehnic este o intervenţie care se poate face de rutină pentru că respectă toţi paşii unei operaţii pe cord deschis, aceeaşi instituire a circulaţiei extracorporeale, nu a trebuit oprită inima, ceea ce facem în fiecare zi practic, şi a durat aproximativ 3 ore şi nu am avut probleme şi evoluţia postoperatorie este încurajatoare şi este prezentă, cooperantă, bucuroasă de noua stare în care se simte şi e un pacient cum ne-am dori să fie cu toţii, este optimistă şi îşi doreşte să meargă acasă.

Inima este pusă în repaos, este implantată în interiorul inimii, inima practic nu mai efectuează muncă mecanică de pompare ci este pusă în repaos, anatomic inima a rămas la locul ei, funcţia inimii a fost preluată de această pompă”, a explicat medicul.

Emoţie, aşteptare şi un rezultat foarte bun. Pentru echipa Prof. Dr. Horaţiu Suciu este încă o performanţă majoră. Pe viitor medicii de la Târgu Mureş îşi doresc să salveze şi mai mulţi pacienţi cu ajutorul acestor dispozitive.

„Părinţii sunt emoţionaţi, în astfel de situaţii eşti ca după un examen greu, nici nu mai poţi să te bucuri, ei au fost extrem de emoţionaţi de la început, au avut încredere în medici şi ne bucurăm ne-am ridicat la înălţimea aşteptărilor lor. Evident că este o bucurie mare, pentru nişte părinţi care îşi văd copilul într-o astfel de situaţie.

Este încă o cărămidă adăugată la ceva ce creşte în continuare, ceea ce are la bază dorinţa noastră de a face bine pacienţilor. Sunt nişte tehnici chirurgicale pe care noi ni le însuşim şi le perfecţionăm şi nu rămâne decât să le aplicăm la din ce în ce mai mulţi pacienţi”, a declarat pentru news.ro Prof. Dr. Horaţiu Suciu.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.