Specialiştii de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) anunţă că au încheiat campania de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu ecre embrionate de şalău. În cadrul a şase acţiuni, peste o mie de cuiburi cu câte 30.000 de icre embrionate au fost lansate la apă. Acestea ajung la maturitate în trei ani, fiind o modalitate eficientă de menţinere a speciei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfăşurat şi în acest an o nouă serie de acţiuni de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău (S???????????????????? ????????????????????????????????????????), în cadrul cărora au fost lansate peste 1.000 de cuiburi”, anunţă ARBDD.

Conform tehnologiei brevetate, fiecare cuib are 30.000 de icre embrionate, care ajung la maturitate în circa 3 ani şi la o greutate de 1,5 -2 kg.

Reprezentanţi ai ARBDD împreună cu specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au participat la şase acţiuni de repopulare a Complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău desfăşurate şi în acest an la Baza de Cercetare de la Enisala.

”Procesul de reproducere natural dirijată realizat în perioada martie-aprilie 2025 este parte a contractului pentru Refacerea stocurilor de şalău din Complexul natural Razim-Sinoie, încheiat între ARBDD şi INCDDD. Lansarea celor peste 1.000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finanţată de ARBDD din venituri proprii constituite din sumele aferente permiselor de acces în RBDD”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, şalăul este printre singurele specii care îşi păzesc ponta de răpitori, iar cu aripile înotătoare se asigură că nămolul şi impurităţile nu afectează cuibul.

Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de şalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susţinere a acestei specii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.