Membrii echipei de reducere a costurilor a lui Elon Musk au sosit la sediul Corpului Păcii (Peace Corps) din Washington, a declarat agenţia pentru Reuters, un semnal că ar putea deveni cea mai recentă agenţie guvernamentală americană care se confruntă cu reduceri de personal.
„Personalul de la Departamentul de Eficienţă Guvernamentală lucrează în prezent la sediul Corpului Păcii, iar agenţia le ascultă cererile”, a declarat vineri organizaţia.
Corpul Păcii, care trimite voluntari în întreaga lume pentru a ajuta ţările cu proiecte în domeniul educaţiei, sănătăţii şi economiei, a rămas până acum sub radar, în contextul reducerii costurilor de către DOGE condus de Musk.
Scopul vizitei nu a fost imediat clar, dar sosirea personalului DOGE la o agenţie federală este adesea urmată de concedieri. Vinerea a devenit unul dintre cele mai stresante momente pentru concedierile în masă ale funcţionarilor publici de când preşedintele Donald Trump a preluat funcţia la 20 ianuarie şi a înfiinţat DOGE.
DOGE nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Cu un buget anual de peste 400 de milioane de dolari, Corpul Păcii a fost mult timp popular printre democraţi şi republicani.
Congresul are un grup bipartizan al Corpului Păcii.
În 1983, preşedintele de atunci Ronald Reagan, un republican, a declarat: „Prin exemplul acestor voluntari ai Corpului Păcii, oamenii din întreaga lume pot înţelege că inima Americii este puternică şi inima ei este bună”.
Liderii agenţiei au informat personalul Corpului Păcii să se aştepte ca angajaţii DOGE să sosească vineri după-amiază şi să lucreze în weekend, potrivit a două persoane familiarizate cu această chestiune, care nu au fost autorizate să vorbească cu presa.
De la înfiinţarea Corpului Păcii în 1961 de către preşedintele John F. Kennedy, mai mult de 240 000 de americani au servit ca voluntari. Acesta este considerat unul dintre cele mai vizibile instrumente folosite de guvernul SUA pentru a-şi proiecta influenţa în străinătate.
Trump, un republican, a luat deja o serie de măsuri la începutul celui de-al doilea mandat al său pentru a desfiinţa pilonii-cheie ai puterii soft a Americii, inclusiv măsuri de desfiinţare a Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, a Institutului pentru Pace al SUA şi a organismelor de radiodifuziune finanţate de guvern, precum Vocea Americii.
Aproximativ 130 de angajaţi de la Wilson Center, un think tank nepartizan de politică externă din Washington, au fost plasaţi în concediu, după ce DOGE a început să se concentreze asupra instituţiei în această săptămână, a raportat New York Times.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.