Profesorul universitar doctor Cristian Oancea, medic primar pneumolog şi manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, afirmă că unu din cinci cazuri de cancer bronho-pulmonar este provocat nu de fumat, ci de alte cauze. ”Trebuie să fim conştienţi că în fiecare oră, cel puţin, un român moare de cancer”, arată medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Într-adevăr, 80% din cancerul bronho-pulmonar este dat de ţigară, dar 20% este dat de expunerea la biomasă, adică la ardere de cărbune sau de lemne, expunerea la radon – şi aici suntem pe locul patru în Uniunea Europeană la acest gaz inert, dar care este foarte cancerigen şi pe care nu îl simţim pentru că este incolor, inodor -, expunerea la microparticule, factori poluanţi. Deci sunt o mulţime de factori şi la aceştia se adaugă, în ultimul timp, şi transmisia genetică. Trebuie să fim conştienţi că cel puţin în fiecare oră, un român moare de cancer”, a afirmat Cristian Oancea, joi seară, la Medika Tv
 
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
El a explicat că în cazul femeilor creşte mortalitatea în ceea ce priveşte cancerul pulmonar, arătând că datele indică faptul că neoplasmul de sân metastazează în plămân. 
 
”Trebuie să fim conştienţi că doar politicile de prevenţie, adică stop fumat, şi programele de screening prin computer tomograf de torace cu doze scăzute sunt singurele aspecte, în acest moment, cu care noi putem să scădem mortalitatea”, a adăugat medicul. 
 
El a arătat că investigaţia computer tomograf de torace cu doze scăzute iradiază cât patru radiografii, în condiţiile în care un computer cu doze normale este mult mai iradiant. Computerul tomograf de torace cu doze scăzute poate depista boala mult mai bine decât o radiografie. 
 
”Faptul că noi am renunţat la fumat este foarte bine, pentru că scade riscul de a face cancere sau infarct. Dar 60% din pacienţii cu cancer bronho-pulmonar sunt foşti fumători, deci faptul că ai renunţat la ţigară nu înseamnă că riscul e zero. În plămânii noştri sunt acei carcinogeni care în timp dezvoltă acele tumori. Din nefericire, plămânul neavând receptori de durere, cum este şi sânul şi creierul, aceste tumori cresc, se dezvoltă, şi în 80% din cazuri pacienţii vin la noi pentru o infecţie”, a explicat medicul.
 
El e de părere că datele oficiale privind incidenţa cancerului bronho-pulmonar sunt incomplete, explicând că sunt numeroşi vârstnici care nu vor să meargă mai departe cu investigaţiile, dar care au toate simptomele bolii, fără a fi diagnosticaţi, în final.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.