Medicii de familie susţin că în unele judeţe nu au primit la semnat actele adiţionale ale furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţase că 99,5% din aceste acte adiţionale au fost deja semnate. ”Anunţăm CNAS că nu ne lăsăm intimidaţi de o cifra care nu corespunde realităţii şi ne exprimăm indignarea că, după atâţia ani, CNAS încă nu s-a vindecat de metodele de intimidare cu care ne-a obişnuit în ultimii 15 ani, contrar afirmatiilor că este o instituţie transparentă”, afirmă ei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie - FNPMF, Societatea Naţională de Medicina Familiei – SNMF,
Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator - APMA, Patronatului Medicilor Specialişti cu Practica Independentă – PMSPI au citit cu stupoare comunicatul recent al CNAS care afirmă că, în acest moment, circa 99.5%din actele adiţionale ale furnizorilor de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari sunt deja semnate. Aducem în atenţia opiniei publice faptul că respingem această încercare de intimidare prin vehicularea unor cifre care nu corespund realităţii”, se arată într-un comunicat al acestor uniunii, federaţii, asociaţii şi patronate ale medicilor de familie. 
Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acestea au precizat că în unele judeţe, medicii de familie nu au primit pâna în acest moment actele adiţionale la semnat şi nici medicii de familie aflaţi în contract cu COPSNAJ nu au primit nici ei, pâna în acest moment, actele adiţionale la semnat.
”Actele adiţionale transmise spre semnare nu respectă HG 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului Cadru, care spune clar, in anexa 2, sectiunea 6, art.15 alin.2 pct a si b, referitor la valoarea garantata a punctelor per capita şi pe serviciu, că trebuie să fie calculata de CNAS şi «prevăzută în Norme, şi asigurată pe durata valabilităţii contractului de furnizare de servicii medicale încheiat».
Preţul serviciilor prestate de către furnizorii de servicii medicale în medicina primară şi ambulatoriul de specialitate în trimestrul IV (1 octombrie – 31 decembrie 2024) nu este determinat sau determinabil. Prin urmare actul adiţional la Contractul de furnizare de servicii medicale , cu valabilitate impusă abuziv şi pentru trimestrul IV, este lovit de nulitate fără a cunoaşte preţul/contravaloarea serviciilor medicale pe care medicii se obligă să le acorde”, se mai arată în comunicat. 
Medicii de familie au precizat că iau în calcul să se adreseze forurilor competente pentru a nu ajunge în situaţia vătămării drepturilor pacienţilor. 
”Solicităm CNAS să probeze real «interesul major de a asigura accesul pacienţilor la servicii medicale în cele mai bune condiţii în asistenţa medicală prespitalicească», prin prezentarea situaţiei reale şi remedierea DE URGENŢĂ a aspectelor de nelegalitate a actelor adiţionale mentionate. 
În caz contrar medicii de familie si medicii din ambulatoriul de specialitate se văd nevoiţi să se adreseze forurilor competente pentru a nu ajunge în situaţia vătămării drepturilor pacienţilor începând cu 1 octombrie 2024”, a mai transmis sursa citată.
Reprezentanţii medicilor de familie au mai precizat că majoritatea medicilor de familie din judeţele unde actele adiţionale sunt deja semnate, au semnat actele aditionale cu obiecţiuni, ”amendând nu doar lipsa finanţării din ultimul trimestru, dar şi dubla sancţiune pentru prescrierea eronata a unor reţete, reglementare recent apărută în modificările publicate în MO, în ciuda negocierilor care au avut loc anterior publicării, între CNAS şi CMR”. 
Ei mai anunţă CNAS că nu se lasă intimidaţi de o cifră ”care nu corespunde realităţii”.
Ei îşi exprimă indignarea că, după atâţia ani, CNAS încă nu s-a vindecat de metodele de intimidare cu care ne-a obişnuit în ultimii 15 ani, contrar afirmaţiilor că este o instituţie transparentă”. 
 
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, luni seară, că au fost semnate 99,5% din actele adiţionale cu furnizorii de servicii medicale pentru prelungirea contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.