Medicii avertizează că toamna intensifică alergiile la mucegai şi acarieni, având în vedere că oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise, şi recomandă prezentarea la specialistul alergolog care poate stabili, în urma analizelor, care sunt factorii declanşatori ai unei reacţii alergice şi care este tratamentul adecvat. ”Rinita alergică, netratată la timp, se poate agrava transformându-se în sinuzită acută sau cronică ori chiar în astm”, afirmă dr. Camelia Ciacli, medic primar alergologie şi imunologie clinică la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Conform Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, unul din patru români suferă de rinită alergică, iar în această perioadă numeroşi cetăţeni se confruntă cu reacţii alergice precum strănut, nas înfundat, secreţii nazale apoase, înroşirea ochilor, lăcrimarea excesivă, cauzate de polen, acarieni, praf sau mucegai. Dacă până acum principalul factor declanşator al alergiilor a fost cauzat de ambrozie, sosirea toamnei intensifică alergiile la mucegai şi acarieni deoarece, odată cu scăderea temperaturii, începem să petrecem mai mult timp în locuinţe în defavoarea plimbărilor în aer liber, însă nici aici – unii dintre noi – nu suntem feriţi de alergii”, arată reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Ei adaugă că sporii din mucegai pot fi inhalaţi şi în timpul plimbărilor prin parcuri ori păduri, acesta formându-se printre grămezile de frunze uscate şi îmbibate de apa ploilor din ultima vreme.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În contact cu alergenii, organismul nostru poate dezvolta simptome precum: strănut, mâncărimi oculare, secreţii nazale abundente, respiraţie şuierătoare, urticarie, eczeme putând ajunge chiar la astm sau anafilaxie – reacţie alergică care ne pune viaţa în pericol. Un consult la medicul alergolog este recomandat pentru fiecare dintre noi: în primul rând pentru prevenţie - dacă nu am dezvoltat alergii, respectiv pentru un tratament adecvat atunci când calitatea vieţii ne este afectată de reacţiile alergice”, explică reprezentanţii SCJU Arad.

Medicul alergolog este cel care, cu ajutorul unor teste specifice, poate stabili care sunt factorii declanşatori de alergii – praf, polen, produse alimentare, mucegai, acarieni, şi stabileşte conduita terapeutică optimă.

”În această perioadă pacienţii care se prezintă în Cabinetul de Alergologie şi Imunologie Clinică au dezvoltat alergii la mucegai, polen, praf sau acarieni. Mucegaiul spre exemplu, este prezent pe tot parcursul anului, în spaţii închise, formându-se în special în locuinţe unde există umiditate precum în băi sau bucătării însă, toamna îl regăsim şi în natură, printre grămezile de frunze. Acesta se reproduce prin spori care mai apoi sunt răspândiţi de vânt şi inhalaţi de noi. Este foarte important ca cetăţenii care se confruntă cu simptome precum: strănut, nas înfundat, secreţii nazale apoase, lăcrimare excesivă să opteze pentru un consult de specialitate deoarece boala alergică este o boală cronică - aceasta apare şi se agravează an de an atunci când nu este recunoscută şi tratată corect şi are un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului. Rinita alergică, netratată la timp, se poate agrava transformându-se în sinuzită acută sau cronică ori chiar în astm”, a explicat dr. Camelia Ciacli, medic primar alergologie şi imunologie clinică, SCJU Arad.

În cadrul Ambulatoriului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad funcţionează un cabinet de alergologie şi imunologie clinică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.