Managerii de spitale care achiziţionează produse de calitate sunt "puşcăriabili", astfel că sunt nevoiţi să cumpere "numai gunoaie", iar în spitale ajung "detergenţi infecţi, mănuşi de cea mai prostă calitate, seringi care nu funcţionează", a declarat, vineri, managerul Spitalului Clinic "Sfânta Maria" din Capitală, Narcis Copcă. El a mai spus că încă din 2013 a reclamat SRI şi Ministerului Sănătăţii calitatea unor ace folosite pentru anestezii, iar Ministerul Sănătăţii a transmis că a făcut probe, iar "unele au ieşit bune".
Managerul Spitalului "Sfânta Maria" din Capitală a lansat acuzaţii grave legate de achiziţiile făcute în sistemul medical, atât în ceea ce priveşte criteriile de adjudecare a unei licitaţii, respectiv preţul cel mai mic, cât şi în ceea ce priveşte calitatea produselor astfel achiziţionate.
"Încă din 2013 am reclamat la SRI şi la Ministerul Sănătăţii calitatea unor ace spirale pe care le foloseam pentru anesteziile în măduva spinării. Ştiţi ce a spus atunci Ministerul Sănătăţii? Că a făcut probe şi că unele au ieşit bune. Ştiţi de câte ori aruncăm mănuşile înainte să le folosim? În România eşti puşcăriabil dacă iei produse de calitate, de aceea luăm numai gunoaie", a declarat doctorul Narcis Copcă pentru News.ro.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a spus că, în aceste condiţii, în spitale ajung "detergenţi infecţi, mănuşi de cea mai proastă calitate, seringi care nu funcţionează" şi produse dezinfectante care "nu sunt altceva decât alcool pur vândut la treţ triplu.".
"De fapt, ştim oare noi ce produse ajung în România, le poate verifica cineva? Eu i-am dat afară pe cei de la Hexi Pharma după ce am văzut cu ce produse vin în spital. Ştiu cum au început, de aceea i-am folosit foarte puţin. Am avut o impresie execrabilă când era o firmă cu un alt nume, cu mulţi, mulţi ani în urmă chiar am văzut cum se fabricau. Erau nişte bidoane absolut oribile, se fabricau în nişte condiţii pe care acum nu le-am putea imagina şi am evitat cât se poate. Din păcate, economia aceasta cu posiblitatea cumpărării pe internet cu preţul cel mai mic nu lasă loc de joacă, nu ai voie să cumperi decât cu preţul cel mai mic. Vă mărturisesc că am avut un produs cu acest tip, l-am refuzat, au făcut contestaţie, au câştigat şi a trebuit să îl cumpărăm. Am avut foarte multe plângeri, realmente. Avem şi alte firme cu la fel de grave probleme", a mai arătat Copcă.
Managerul a mai spus că există şi alte firme cu "la fel de grave probleme" ca ale Hexi Pharma.
"Am avut o perioadă în care am folosit o substanţă, culmea, pe care o folosim tot noi când mergem în Germania, de la aceeaşi societate, şi este altfel (..). Am constatat că mâinile noastre, ale chirurgilor, după 7-8 ore de operaţii, nu aş fi vrut să le vedeţi. Am făcut numeroase referate, chiar şi eu am făcut managerului şi la fel toţi colegii mei pentru a putea scoate de pe formula aceasta de licitaţie cu preţul cel mai mic această substanţă mizerabilă. Prurit, eritem, descuamare, aşa arătau mâinile noastre, ca nişte crocodili. Aceasta înseamnă că substanţele erau alcool pur", a mai spus Copcă.
De altfel, Narcis Copcă a reclamat, vineri, şi după o conferinţă de presă susţinută la spital situaţia în care s-a ajuns din cauză că se fac achiziţii la cele mai mici preţuri, iar firmele "vând de 15 ani, aşa, fără ştirea nimănui".
"Să înlocuiască de urgenţă produsele, nu făcând referate două luni de zile, nu lăsând posibilitatea acestor farsori, că îşi închid firme şi dispar şi nu îi întreabă nimeni cine sunt. Dumneavoastră (presa – n.r.) parcă trageţi toţi cu gloanţele organizate în altă parte. Nu vă imaginaţi că ăştia vând de 15 ani, aşa, fără ştirea nimănui, nu? Dumneavoastră vă daţi seama că dacă la tren se vor pune mâine pe SEAP piroane de oţel şi de fapt ei livrează din fontă, vor deraia toate trenurile? Ce facem? Aşteptăm două luni ca să raportăm că au deraiat 200 de trenuri? Nouă ni se înroşesc un milion de mâini să facem aceste referate? Nu, daţi posibilitatea oamenilor să le schimbe în 24 de ore, închideţi firmele imediat. Sunt aduse mostre de o anume calitate, după care noi nu putem verifica. Mănuşile se rup, nu au talc, nu au calitate. Sunt multe produse care nu au calitatea şi de ce nu? Dumneavoastră ştiţi de situaţia medicamentelor falsificate? Din câte îmi aduc aminte s-a lăsat cu o sinucidere la Sibiu. Mai ştiţi ceva de această poveste?", a mai declarat managerul Spitalului "Sfânta Maria".
Întrebat dacă unitatea a avut probleme cu medicamentele, medicul a răspuns: "Din fericire, spitalul meu nu a avut, dar pot să vă spun că au existat tipografii în care se falsificau cutii de medicamente".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.