Lucrările de consolidare şi restaurare a Cetăţii Făgăraş au început, valoarea investiţiei fiind de peste 29 de milioane de lei. Lucrările vor dura maxim doi ani şi includ construirea a două poduri de lemn peste şanţul de apărare, cu apă, unul dintre aceste poduri fiind parţial mobil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Primăriei Făgăraş, lucrările pentru consolidarea, restaurarea şi conservarea Cetăţii Făgăraş au început miercuri, fiind predat amplasamentul constructorilor asociaţi: Troia Premium Construct şi Pro Construct. Investiţia pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Ţara Făgăraşului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispoziţie doi ani pentru finalizarea lucrărilor.

"Am semnat, astăzi, documentele pentru demararea lucrărilor de consolidare, restaurare şi conservare a Cetăţii Făgăraş, unul dintre cele mai importante monumente din România. A durat mult şi nervii au fost întinşi la maxim, pentru că a trebuit să obţinem toate avizele şi autorizaţiile necesare pentru a pune proiectul în practică. Vă mărturisesc că inclusiv colegi de ai mei nu credeau că vom reuşi. Dar, iată că după 4 ani de la debutul demersurilor, încep lucrările şi primele rezultate vor fi vizibile chiar anul acesta. Pentru început, 60 de oameni vor fi pe şantier, zilnic, urmând ca numărul muncitorilor să ajungă la 120”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Construirea a două poduri din lemn, dintre care unul mobil, reprezintă principala modificare ce vizează completarea aspectului de castel fortificat din perioada secolului al XVII-lea. De asemenea, se va interveni şi pe malurile canalului de apărare, iar luciul de apă va fi extins, astfel că lebedele vor lipsi de pe lac în tot acest timp.

Totodată, vor mai fi amenajate alei pietonale, locuri de belvedere şi de odihnă.Lucrările nu vor împiedica accesul turiştilor în Cetatea Făgăraş.

"În principal se va interveni pe exterior; nu pe castel, ci pe cetatea bastionară şi şanţul de apărare. Se vor regulariza malurile şanţului, se vor restaura zidurile de apărare, iar bastionul dinspre catedrală se va restaura în întregime şi acolo va fi o expoziţie dedicată gărzii cetăţii. În continuarea acestui bastion vor fi amenajate ateliere de creaţie pentru toate vârstele, depozite de cahle, depozite arheologie şi lapidarium", a spus Elena Băjenaru, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului.

Conform sursei citate, vor fi construite două poduri din lemn: unul pietonal, pe latura de nord, şi unul carosabil, pe latura de est, iar o parte din acesta va fi mobilă, se va ridica, aşa cum era însecolul XVII. De asemenea, va fi reconstruită fântâna din curtea interioară a cetăţii, care nu mai există în prezent, şi se va lucra la paramentul castelului, la componentele artistice de piatră şi se va reface acoperişul.

La finalul restaurării, Cetatea Făgăraş va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra şanţului de apărare.

Procedura pentru restaurarea monumentului din centrul ţării a început în anul 2016, când a fost depusă cererea de finanţare. La jumătatea anului 2017 a fost semnat contractul de finanţare, urmat de obţinerea avizelor de la furnizorii de utilităţi, Ministerul Culturii şi de la ISU Braşov. Anevoioasă a fost, de asemenea, şi licitaţia pentru desemnarea constructorului şi atribuirea contractului.

Cetatea Făgăraş a stabilit, anual, recorduri în privinţa numărului de vizitatori: de la 75.500 în 2015, la 157.000 în 2019.

Aici îşi desfăşoară activitatea şi Muzeul Ţării Făgăraşului "Valer Literat”, unde este expus, începând cu 2016, cel mai crud instrument de tortură din Evul Mediu – Fecioara de fier.

Centrul unuia dintre cele mai mari domenii din Transilvania, care la 1632 cuprindea 62 de sate, Cetatea Făgăraş a fost, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea, reşedinţă nobiliară şi princiară importantă. Situată în centrul municipiului Făgăraş, a fost construită pe locul unei vechi fortificaţii de pământ şi lemn, în urmă cu peste 600 de ani. Iniţial a avut scopul de apărare a sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor şi otomanilor. Ulterior, în 1599, a fost stăpânită de Mihai Viteazu, care apoi i-a dăruit-o soţiei sale, Doamna Stanca, împreună cu întreg domeniul. Între anii 1948-1960, Cetatea Făgăraş a fost transformată în închisoare pentru deţinuţi politici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.