Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat că va discuta cu specialişti în drept administrativ pentru a vedea în ce măsură poate fi gândit un sistem ”mai robust” în ceea ce priveşte sesizările de plagiat, precizând că deocamdată toată legislaţia existentă în acest domeniu trebuie să ţină cont de decizia Curţii Constituţionale.
Ligia Deca a fost întrebată, joi, într-o conferinţăde presă, cum se poziţionează faţă de posibilitatea ca faptele de plagiat să fie prescrise după trei ani şi ce părere are despre faptul că nu va fi cuprinsă în legea Educaţiei prevederea de renunţare la titlul de doctor în mod voluntar.
“Aici cred că trebuie să discutăm puţin despre faptul că ministrul Educaţiei, în primul rând, trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării. Sunt o persoană care pune mare preţ pe integritate în mediul academic şi vom face în aşa fel încât noul pachet legislativ să aibă un proces foarte serios prin care sa asigurăm şi integritatea şi în acelaşi timp să asigurăm şi un proces de verificare în cazul în care există sesizări de lipsă de integritate. Însă există din vară decizia Curţii Constituţionale numărul 364/02022, care este obligatorie pentru toate autorităţile statului”, a afirmat Ligia Deca.
Ea a reamintit care a fost decizia CCR.
“În primul rând, titlul de doctor poate fi revocat de autoritatea emitentă pentru nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, doar dacă nu a intrat în circuitul civil şi nu a produs efecte juridice. În momentul în care titlul este folosit, această procedură de revocare de către autoritatea emitentă nu mai poate fi pusă în practică, aşa spune Curtea Constituţională”, a explicat ministrul Educaţiei.
Ligia Deca a menţionat alte două constatări ale CCR.
“O a doua constatare a Curţii este că titlul de doctor poate fi anulat la cererea autorităţii emitente, conform articolului 1, alineatul 6 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, cu respectarea termenului legal prevăzut în această lege a contenciosului administrativ de un an de la data emiterii actului, pentru a respecta termenul pentru introducerea acţiunii în anulare. O a treia chestiune stipulată în decizia Curţii este că Ministerul Educaţiei sau oricare alt organism nu au competenţa de a reevalua fondul ştiinţific al tezei, controlul de legalitate făcând referire la aspecte ce ţin de legalitatea desfăşurării procedurii de atribuire în vigoare la momentul acordării titlului”, a mai transmis Ligia Deca.
Ea a declarat că pentru noul pachet legislativ vor fi discuţii cu specialiştii în drept administrativ pentru a vedea în ce măsură pot fi gândit un sistem mai robust în privinţa sesizărilor de plagiat.
“Sunt dispoziţii obligatorii pentru toate autorităţile din această ţară, dispoziţiile Curţii Constituţionale, şi, în calitatea mea de ministru, sunt obligată să le aplic. Pentru noul pachet legislativ vom discuta cu specialişti în drept administrativ pentru a vedea în ce măsură putem gândi un sistem mai robust în ceea ce priveşte sesizările de plagiat, dar deocamdată toată legislaţia existentă trebuie să ţină cont de această decizie”, a transmis ministrul Educaţiei.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.