Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi despre căutarea expresiei ”de bună seamă” pe internet, cu o seară înante de Bacalaureat că este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public. Ministrul a anunţat că vor dispune şi un audit informatic, dar verificările nu i-au lăsat să aibă o suspiciune cu privire la potenţiale incidente. Ea a dat asigurări că din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările le care le-au făcut, acest lucru nu este posibil.
Ministrul Educaţiei a declarat, despre căutările pe google ale expresiei ”de bună seamă”, subiect la Bacalaureat, cu o seară înainte de exament, că urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a subiectelor dintre cele propuse şi de distribuire către centrele de evaluare.
”Ca idee, spaţiul de lucru unde se desfăşoară acest proces este unul securizat, toţi acei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, şi am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil”, a spus ministrul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ligia Deca a menţionat că au făcut verificări cu specialişti în zona IT iar ”încercările de căutări efectuate în cursul zilei de ieri şi de astăzi, la nivelul Ministerului Educaţiei, relevă în privinţa expresiei de bună seamă date diferite”.
”Deci, în funcţie de unitatea digitală pe care o utilizăm şi locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. De asemenea, inclusiv în această dimineaţă datele au fost diferite. Am discutat şi cu specialişti de la compania care gestionează motoarele de căutare, ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi, ci acest număr de incidenţă încorporează şi căutări din publicaţii, etc. În alte zile ale anului au fost incidenţe similare, pe aceeaşi expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelaţie între numărul de căutări şi o potenţială breşă de securitate la nivelul subiectelor”, a spus Ligia Deca.
Întrebată dacă este doar o coincidenţă căutarea acelei expresii pe net, Deca a răspuns: ”Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşirea a subiectelor în spaţiul public, credeţi-ne, am verificat şi vom dispune şi un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm din toate punctele de vedere că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potenţiale incidente”.
LA Bacalaureat, la profilul real - filiera tehnologică, prima cerinţă la subiectul 1 la Limba română, susţinută luni, a fost ca elevii să indice, dintr-un fragment al lucrării lui George Călinescu ”Ion Creangă. Viaţa şi Opera”, sensul secvenţei ”de bună seamă”
Conform paginii de Facebook a site-ului Dexonline, până la ora 12.45, această expresie a fost cea mai căutată, înregistrând 771 de căutări.
”Oare ce s-o fi dat la bac? Editare ulterioară: am verificat logurile şi aproape 100 dintre căutările lui „de bună seamă” au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6)! Asta în condiţiile în care în medie, în ultima lună, a fost o singură căutare pe zi pentru această sintagmă!”, au scris reprezentanţii site-ului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.