Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea pentru modificarea şi completarea ordonanţei Guvernului 11/2003 privind gospodărirea în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, transmite Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prin actul normativ sunt introduse noi dispoziţii cu privire la „responsabilitatea titularilor de autorizaţie nucleară de a asigura, la momentul oportun, resursele financiare necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive”.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 11/2003, în sensul transpunerii prevederilor art.9 coroborat cu art. 5 alin. (1) lit. h) şi cu art. 12 alin. (1) lit. i) din Directiva 2011/70/Euratom a Consiliului din 19 iulie 2011 de instituire a unui cadru comunitar pentru gestionarea responsabilă şi în condiţii de siguranţă a combustibilului uzat şi a deşeurilor radioactive. Se introduc, astfel, dispoziţii punctuale referitoare la responsabilitatea titularilor de autorizaţie nucleară de a asigura, la momentul oportun, resursele financiare necesare pentru desfăşurarea în siguranţă a activităţilor de depozitare definitivă a deşeurilor radioactive”, arată actul normativ.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Instituţiile şi autorităţile administraţiei publice centrale cu atribuţii şi responsabilităţi în reglementarea şi elaborarea politicilor şi strategiilor în domeniul gestionarii deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, precum şi organizaţiile naţionale, operatorii economici şi titularii de autorizaţie cu atribuţii şi responsabilităţi în realizarea şi finanţarea activităţilor de gospodărire a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat au obligaţia să asigure disponibilitatea resurselor financiare adecvate, atunci când acestea sunt necesare, pentru implementarea Strategiei naţionale pe termen mediu şi lung privind gospodărirea în siguranţă a combustibilului nuclear uzat şi a deşeurilor radioactive. Titularii de autorizaţie nucleară care generează deşeuri radioactive şi combustibil nuclear uzat rezultate din activităţile de cercetare ştiinţifică, din procese industriale sau din aplicaţii ale energiei nucleare în medicină plătesc o contribuţie financiară proporţională cu volumul de deşeuri radioactive, exprimat în metri cubi, care se depozitează definitiv, corespunzător criteriilor de acceptare a deşeurilor la depozitul definitiv”, conform legii promulgate de şeful statului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.