Consiliul Judeţean Braşov anunţă semnarea unor contracte de finanţare în valoare de două milioane de euro pentru digitalizarea activităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase. Fondurile sunt asigurate prin PNRR.
”Constantin Todorică Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a semnat, marţi, 24 septembrie, contractele de finanţare a proiectelor destinate implementării tehnologiilor digitale în activitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase”, a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, CJ Braşov.
Proiectele ”Platforme digitale interconectate şi echipamente IT pentru implementarea e-Health în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov” şi ”Platforme digitale interconectate şi echipamente IT pentru implementarea e-Health în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase” includ investiţii în tehnologie IT de ultimă generaţie, în valoare de 5.742.988,71 lei, respectiv 5.791.771,34 lei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Finanţarea este asigurată integral din fonduri PNRR, pe componenta C7 - Transformare digitală. Potrivit contractelor de finanţare, data-limită pentru implementarea proiectelor este 30.09.2025, cu posibilitatea de prelungire, în caz de necesitate.
Potrivit sursei citate, materializarea acestor proiecte înseamnă asigurarea infrastructurii tehnice la nivelul celor două spitale prin achiziţionarea de echipamente (reţelistică, servere, terminale), dezvoltarea de software integrat şi instruirea personalului. Echipamentele vor permite o comunicare rapidă şi sigură atât în interiorul spitalelor, cât şi cu alte entităţi (pacienţi, aparţinători, companii, alte unităţi medicale, instituţii publice), asigurându-se interconectarea şi interoperabilitatea datelor.
Platformele e-Health vor cuprinde, în principal, următoarele module:
- Aplicaţia de administrare a sistemului, responsabilă de virtualizarea unităţii sanitare, de configurarea structurilor, stabilirea rolurilor şi sub-rolurilor la nivelul sistemului, precum şi de parametrizarea formularelor, arhivelor şi registrelor din cadrul instituţiei;
- Aplicaţia pacienţilor, destinată accesului cetăţenilor şi al altor persoane îndreptăţite (reprezentant legal, medic de familie etc.) la dosarul personal. Pacienţii vor putea vizualiza informaţiile prezente în dosar, precum şi toate documentele justificative arhivate în sistem;
- Aplicaţia de management al pacienţilor şi al evenimentelor medicale (exclusiv clinic), destinată realizării unei evidenţe riguroase a tuturor evenimentelor medicale gestionate în cadrul unităţii medicale. Evenimentele medicale vor putea fi alocate pe pacienţi, respectiv distribuite pe medici şi pe alte categorii de personal de specialitate, asigurând un mediu colaborativ de lucru foarte eficient;
- Aplicaţia de programări, care va permite programarea pacienţilor în vederea accesului la serviciile medicale furnizate de unitatea sanitară;
- Aplicaţia de tip ”dashboard”, destinată managementului unităţii sanitare, care va asigura suportul necesar în procesul de luare a deciziilor de ordin organizatoric şi financiar, punând la dispoziţie, instant, datele actualizate pentru echipa de conducere. Ca instrument de lucru, aplicaţia va evidenţia în timp real numărul pacienţilor din spital, distribuirea lor pe secţii, costurile generate pentru spital pe fiecare pacient şi secţie, dinamica internărilor şi externărilor etc.
- Aplicaţia de formulare electronice (clinic şi non-clinic), care va asigura un ansamblu de funcţionalităţi destinate generării, modificării şi ştergerii formularelor din sistem. Ea va fi destinată standardizării modului în care sunt colectate datele (ex. FOCG, FSZ). Nomenclatoarele utilizate vor fi preluate din sistemul central şi vor fi conforme standardelor internaţionale, pentru a permite interoperabilitatea cu alte sisteme similare existente peste hotare.
”Astăzi, Braşovul a făcut un pas semnificativ spre viitorul digital al sistemului său de sănătate. Aceste proiecte, în valoare de peste 11,5 milioane de lei, vor transforma profund modul în care serviciile medicale sunt accesate şi gestionate, oferind o experienţă modernizată şi eficientă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personalul medical. Într-o eră în care tehnologia ne redefineşte viaţa, digitalizarea în domeniul sănătăţii nu mai este un simplu avantaj, ci o necesitate vitală. Cele două proiecte iniţiază o nouă etapă în activitatea medicală a spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Braşov. După investiţiile în reabilitarea clădirilor şi dotarea cu echipamente medicale, urmează procesul firesc al îmbunătăţirii actului medical în sine. Implementarea acestor proiecte va aduce ultimele tehnologii digitale disponibile pe piaţă, va elimina birocraţia şi hârtiile, va uşura accesul pacienţilor la servicii medicale, inclusiv telemedicină, va asigura coerenţa colectării şi păstrării datelor pentru a putea lua decizii de management mai bune şi nu în ultimul rând va îmbunătăţi serviciile medicale în acelaşi timp cu reducerea costurilor”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban.
”Deşi este un efort ambiţios, timpul de implementare impus de PNRR este extrem de scurt, iar orice schimbare presupune un efort, în special o strategie de comunicare eficientă, pentru a convinge oamenii că noile instrumente sunt mai bune şi mai eficiente. Aderarea la un concept de e-Health cu o acoperire atât de vastă va necesita, inevitabil, un proces de instruire si îmbunătăţire a competenţelor digitale a tuturor angajaţilor din unitatea sanitară, astfel încât, în final, pacienţii, medicii şi instituţiile medicale să beneficieze de rezultatele finale. Investiţiile pe care urmează să le realizăm sunt complementare cu celelalte proiecte similare, respectiv digitalizarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, ceea ce va asigura îndeplinirea cerinţelor actuale privind interconectarea şi interoperabilitatea sistemelor informatice. Până la urmă, scopul este de a avea servicii medicale mai bune”, a menţionat Petru Nechifor-Moraru, director executiv-adjunct la Direcţia Management Proiecte din cadrul CJ Braşov şi managerul acestor proiecte.
Consiliul Judeţean a depus proiecte similare şi pentru celelalte trei unităţi spitaliceşti braşovene, contractele de finanţare pentru Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Dr. A.I. Sbârcea” şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii fiind în procedură de semnare la Ministerul Sănătăţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.