Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului lansează, de Ziua Copilului, Campania „Vocea copiilor neauziţi" şi prezintă povestea a doi dintre copiii care au trecut prin căminele-spital comuniste, spaţii ale abuzurilor, traumei şi coşmarurilor: G. Ştefania, născută pe 1 iunie 1974 ş I. Carmen, născută pe 1 iunie 1983. IICCMER spune că a depus la finalul anului 2023 un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, care au dus nemijlocit la decesul a 436 dintre ei, jumătate dintre cei internaţi, şi la provocarea de suferinţe inimaginabile unui număr cel puţin la fel de mare de minori care au supravieţuit aceluiaşi regim.
”Astăzi ar fi fost ziua lor. G. Ştefania, născută pe 1 iunie 1974I. Carmen, născută pe 1 iunie 1983 Ştefania şi Carmen sunt doar doi dintre copiii care au trecut prin căminele-spital comuniste, spaţii ale abuzurilor, traumei şi coşmarurilor care pot dura o viaţă întreagă. Povestea lor este una dintre multele care ar fi putut rămâne ascunse în umbra istoriei. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, scrie Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului pe pagina de Facebook.
Institutul anunţă că lansează, astăzi, de Ziua Copilului, campania „Vocea copiilor neauziţi", prin care vom da glas poveştilor copiilor din sistemul care ar fi trebuit să îi ocrotească. ”Împreună, le putem face dreptate”, mai anunţă instituţia.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului scrie că G. Ştefania, născută în Bucureşti pe 1 iunie 1974 într-o familie cu posibilităţi modeste, fiind primul dintre cei trei copii, a fost internată în Căminul-spital Plătăreşti pe 6 martie 1978.
” A decedat cinci luni mai târziu, pe 30 august 1978, la vârsta de patru ani şi două luni din cauza bronhopneumoniei. Astăzi ar fi împlinit 50 de ani”, spune Institutul.
”I. Carmen, născută în Bucureşti pe 1 iunie 1983 într-o familie cu trei copii. Între noiembrie 1984 şi august 1987 a fost internată în Leagănul de copii nr. 6 Bucureşti, unde nu a fost vizitată niciodată de către părinţi. A fost internată în Căminul-spital Plătăreşti pe 19 august 1987. A decedat cinci luni mai târziu, pe 25 octombrie 1987, la vârsta de 4 ani, 4 luni, 24 zile din cauza bronhopneumoniei. Astăzi ar fi împlinit 41 de ani”, se mai arată în postare.
Informaţiile au fost extrase de expertul IICCMER Florin Soare.
IICCMER a depus la finalul anului 2023 un denunţ la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, care au dus nemijlocit la decesul a 436 dintre ei, jumătate dintre cei internaţi, şi la provocarea de suferinţe inimaginabile unui număr cel puţin la fel de mare de minori care au supravieţuit aceluiaşi regim.
”Ajută-ne să facem cunoscute poveştile copiilor instituţionalizaţi în comunism, distribuind şi susţinând campania „Vocea copiilor neauziţi” , face apel Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.