Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunţă că, după desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, va folosi toate resursele necesare pentru aflarea adevărului despre evenimentele din urmă cu mai bine de 30 de ani şi se va ocupa de "investigarea ştiinţifică şi demascarea crimelor şi abuzurilor din timpul Revoluţiei".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Ca urmare a hotărârii de desfiinţare a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) îşi ia angajamentul de a folosi toate resursele necesare pentru aflarea adevărului cu privire la evenimentele petrecute în urmă cu mai bine de 30 de ani", se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de IICCMER.

Conform sursei citate, Institutul se va ocupa de "investigarea ştiinţifică şi demascarea crimelor şi abuzurilor din timpul Revoluţiei prin culegerea de date, documente, mărturii şi realizarea de cercetări riguroase cu privire la desfăşurarea şi efectele evenimentelor din decembrie 1989".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Prin aceasta, IICCMER îşi consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România şi de identificare a responsabililor pentru crimele comise în perioada 1945-1989", scrie în comunicat.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2009, având ca scop principal investigarea şi identificarea abuzurilor şi încălcărilor drepturilor omului pe durata regimului comunist în România şi sesizarea organelor îndreptăţite să ia măsuri în aceste cazuri. În acelaşi timp, IICCMER sprijină constituirea unor mecanisme educaţionale şi de informare destinate să promoveze la nivel naţional şi internaţional memoria perioadei comuniste din istoria României şi de încurajare a dezvoltării unei culturi a libertăţii, democraţiei şi a statului de drept.

Societatea Timişoara, alături de Asociaţia Revoluţionarilor fără privilegii şi de Fundaţia Gheorghe Ursu, a iniţiat un demers către Parlamentul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, care îl are ca preşedinte pe Ion Iliescu şi ca director general pe Gelu Voican Voiculescu.

"Prin scrisoarea formulată de iniţiatori se arată că existenţa acestei entităţi nu are niciun temei şi că finanţarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată şi împovărătoare pentru întreaga societate. Un prim pas în sensul desfiinţării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul Orban, prin adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care a fost respinsă ulterior de Parlament”, se arăta într-un comunicat de presă, de luni, al Societăţii Timişoara.
 
Potrivit sursei citate, la această solicitare s-au raliat mai multe organizaţii şi personalităţi ale vieţii publice din România.
 
În 24 septembrie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată, cu unanimitate de voturi, obiecţia Guvernului pe Legea pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Prin urmarea, actul normativ este constituţional, decizia CCR fiind definitivă.
 
În 9 octombrie, şeful statului a retrimis în Parlament legea pentru respingerea acestei ordonanţe de urgenţă. Iohannis argumenta că acest institut nu a reuşit să-şi dovedească utilitatea, ci "a generat, prin activitatea sa şi contrar obiectivului său stabilit prin lege, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.