Zece persoane au decedat în incendiul care a izbucnit sâmbătă seara la secţia ATI din incinta Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Avionul care îl transporta pe medicul de gardă, Ioan Cătălin Denciu, rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii a sosit la Bucureşti, urmând ca în cursul dimineţii să plece spe Belgia. Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul. Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, respectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a fost la Piatra Neamţ în această seară, pentru a evalua situaţia şi apoi la spitalul din Leţcani. „Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a adăugat ministrul Sănătăţii, despre precizările ISU. Tătaru a declarat că a fost coleg de facultate cu medicul rănit, care îi este şi prieten.
UPDATE - Şeful IGSU: O comisie va verifica dacă s-au făcut modificări care impuneau autorizare ISU / Orban: Din declaraţiile managerului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI
Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat că a dispus crearea a două comisii vizând incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ soldat cu moartea a zece persoane. Una dintre comisii va determina cauza probabilă a incendiului, iar cea de a doua va verifica respectarea condiţiilor de autorizare, frespectiv dacă în ultima perioadă s-au făcut modificări care impuneau solicitarea unei autorizaţii de la ISU. La rândul său, premierul Ludovic Orban a susţinut că, din declaraţiile făcute în urmă cu câteva zile de managerul spitalului se ştie că erau prevăzute lucrări de instalaţii pentru mărirea numărului de paturi la ATI.
”Am dispus înfiinţarea a două comisii: una care va stabili cauza incendiului imediat ce se va putea, ce procurorul ne va permite accesul în interior; a doua comisie se va ocupa de verificarea în teren a respectării condiţiilor de autorizare. Să verifice dacă cumva în aceaa secţie s-au făcut modificări în ultima perioadă care impuneau solicitarea de autorizaţiei de securitate la incendiu de la ISU Neamţ”, a afirmat Iamandi.
La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a precizat că dacă spitalul a făcut orice modificare care necesita autorizaţii şi nu a cerut, atunci este alt aspect
”Din declaraţiile managerului spitalului făcute cu câteva zile înainte, se ştie că au fost prevăzute nişte lucrări de instalaţii care au fost prezentate ca fiind destinate creşterii numărului de paturi la Terapie Intensivă. De asemenea, există informaţii privitoare la mutarea de la et 3 la etajul 2 a pacienţilor de la Terapie Intensivă. Nu ne hazardăm să dăm niciun fel de interpretare”, a subliniat prim-ministrul.
UPDATE - Pompierii au ajuns în cinci minute. Intervenţia a durat 20 de minute. Au acţionat peste 150 de persoane şi 35 de mijloace de intervenţie
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că pompierii au ajuns în cinci minute la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, iar incendiul izbucnit într-un salon al Secţiei de Terapie Intensivă a fost stins în 20 de minute.
”Apelul a venit în jurul orelor 19. Pompierii au ajuns la faţa locului cu echipajele de intervenţie şi cu Serviciul de Ambulanţă Neamţ în 5 minute. S-a intervenit şi din interior şi din exterior cu echipe de căutare-salvare Din păcate, s-au constatat 8 decedaţi în unul din cele 2 saloane, iar alte 2 persoane aflate deja în stare critică în urma infercătii cub SARS -CoV2 au decedat în timpul evacuării către Unitatea de Primiri Urgenţe.
Alte şase persoane - 2 intubate, 2 aflate pe intubaţie neinvazivă, două aflatepe oxigen - au fost evacuate la UPU, unde au fost stabilizate şi transportate la Leţcani.
Şeful IGSU Dan Paul Iamandi a declarat că această intervenţie a fost foarte dificilă, iar Degajarea mare de fum a îngreunat intervenţia, care a durat aproximativ 20 de minute
Au acţionat peste 150 de persoane şi 35 de mijloace de intervenţie.
UPDATE - Orban: Aeronava cu medicul rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii a sosit la Bucureşti. În cursul acestei dimineţi va fi transportat în Belgia cu aeronavă militară
Premierul Ludovic Orban a declarat că aeronava care îl transportă pe medicul Ioan Cătălin Denciu, rănit când încerca să salveze pacienţii în timpul incendiului de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, a aterizat la Bucureşti, venind de la Iaşi, că medicul va primi îngrijiri la Spitalul Floreasca, urmând ca duminică dimineaţă să plece în Belgia pentru tratament, la Spitalul militar Regina Astrid. Orban a afirmat că a fost şocat de vestea acestei tragedii.
”Avionul militar pus la dispoziţie de MAPN a aterizat în Bucureşti Bucureşti cu domnul doctor, care va fi dus la Spitalul Floreasca şi va fi pregătit pentru transferul către spitalul militar Regina Astrid din Belfgia. Mulţumesc secretarului de stat Raed Arafat pentru intervenţia imediată prin care am reuşit să obţinem acordul spitalului militar, deşi din cauza pandemiei nu sunt acceptaţţi pacienţi din alte ţări”, a anunţat prim-ministrul.
El a precizat că în cursul acestei dimineţi, după ora 7, medicului îi va fi asigurat transportul tot cu aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN.
”Îi urez sănătate, să aibă putere şi să reuşească să treacă peste acest moment de cumpănă”, a adăugat Ludovic Orban.
”Am fost şocat de vestea acestei tragedii. Vreau să transmit condoleanţele mele familiilor îndoliate şi de asemenea vreau să transmit respectul meu pentru medicul erou care a dat dovadă de un curaj şi de un spirit de sacrificiu deosebit în încercarea de a salva pacienţii în momentul izbucnirii incendiului”, a afirmat prim-ministrul.
El a relatat că imediat ce a aflat a luat legătura cu toţi conducătorii de instituţii implicaţi şi s-a prezentat la centrul ce comandă a intervenţiei pentru a putea interveni alături de colegi astfel încât să ia decizizile necesare.
Prim-ministrul a explicat că pacienţii pentru care s-a organizat transferul au ajuns la spitalul modular Leţcani. Ei au fost însoţiţi de medic urgentist, asistent medical, în ambulanţe cu cea mai înaltă dotare.
CITEȘTE ȘI UPDATE - Parchetul General preia ancheta în cazul incendiului de la Piatra Neamţ / PÎCCJ: A fost dispusă începerea urmăririi penale in rem pentru ucidere din culpă / Ancheta, condusă de procurorii din dosarele Colectiv şi Maternitatea Giuleşti CITEȘTE ȘI Incendiu la Spitalul Judeţean Piatra-Neamţ - Pacienţii cu COVID-19 afectaţi în urma incendiului vor fi transferaţi la spitalul mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi
CITEȘTE ȘI Incendiu la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ - Iohannis: Sunt profund îndurerat de decesul pacienţilor de la Secţia de Terapie Intensivă şi transmit condoleanţe şi multă putere familiilor în aceste momente grele CITEȘTE ȘI Presa străină relatează despre incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ
UPDATE Ministrul Sănătăţii, fost coleg de facultate cu medicul Cătălin Denciu care a fost rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ
Nelu Tătaru a declarat că a fost coleg de facultate cu medicul Ioan Cătălin Denciu care a suferit arsuri grave încercând să salveze cât pacienţi în incendiul de la secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Ministrul Sănătăţii a adăugat că este prieten cu acesta şi este un medic profesionist care îşi face meseria, după cum s-a putut vedea şi sâmbătă seara „încercând să salveze ceilalţi pacienţi”.
„Da, suntem şi prieteni. E un profesionist. Colegi de facultate. Îşi face meseria, după cum am văzut şi în această seară, încercând să salveze ceilalţi pacienţi”, a afirmat Nelu Tătaru sâmbătă seara la Leţcani, întrebat cum este ca om doctorul rănit, cu care a fost şi coleg de facultate.
Referitor la transferul acestuia în Belgia, ministrul Sănătăţii a spus: „Medicul Cătălin Denciu va fi transferat de la aeroport de la Iaşi la Bucureşti, la Spitalul Floreasca, unde va fi evaluat şi îi vor fi tratate arsurile, iar mâine dimineaţă va merge în Belgia, la Spitalul Militar Reign Astrid, la clinica de arsuri. În această perioadă spitalul nu primea din exterior, dar am avut aceste discuţii împreună şi cu premierul şi au acceptat transferul”.
UPDATE - Ministrul Transporturilor: Am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării dacă situaţia o va cere
”Am discutat cu domnul Prim-Ministru şi am pregătit deja o aeronavă Tarom pentru un eventual transfer în afara ţării dacă situaţia o va cere. La această oră aeronava şi echipajul aferent sunt pregătite”, a anunţat ministrul Transporturilor Lucian Bode.
El spune că e de datoria noastră, a tuturor, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.”
O tragedie fără margini a avut loc la secţia ATI la Spitalul Judeţean Neamţ. Incendiul a curmat vieţi, iar prea multe familii sunt îndoliate.
Le transmit condoleanţe tuturor celor care au pierdut pe cineva drag. Totodată, gândurile şi rugăciunile noastre sunt pentru cei care luptă pentru viaţa lor. Din păcate, doctorul de gardă este în stare critică, cu arsuri, după ce a luptat pentru salvarea pacienţilor în stare critică”, a scris pe Facebook Bode.
UPDATE - Medicul va fi adus în Bucureşti de o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române
”O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie, o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iaşi - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgenţă, a unui pacient care a suferit arsuri în urma incendiului de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ. Misiunea se efectuează ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat”, a anunţat MApN.
Echipa medicală este formată din specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.
Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian sâmbătă seara, la ora 23.15 şi este aşteptată să revină în Bucureşti în jurul orei 1:00,
UPDATE - Ministrul Sănătăţii anunţă că medicul de gardă rănit în incendiu ar putea fi transferat la un spital din Belgia
Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a afirmat că medicul de gardă rănit în incendiul izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ ar putea fi transferat duminică la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia.
Tătaru a adăugat, pentru News.ro, că deja a fost obţinut avizul în acest sens.
Medicul de gardă rănit în incendiul de la secţia ATI va fi transferat în primă fază la Spitalul din Iaşi, iar apoi va fi luat cu o aeronavă militară şi va fi dus la Spitalul Floreasca din Capitală, a precizat managerul Spitalului din Neamţ Lucian Micu. De asemenea, Ministerul Apărării a precizat că o aeronavă de transport C-27J Spartan va decola în această noapte către Iaşi, de pe Baza 90 Transport Otopeni pentru misiunea de evacuare medicală.
„După cum ştiţi, un eveniment tragic aici la Spitalul din Piatra Neamţ – incendiu în secţia ATI SARS-CoV-2. Decese în rândul pacienţilor, un medic cu arsuri. Alte trei persoane din aparatul medical cu arsuri de gradul I şi II care necesită internarea. În acest moment se face transferul medicului ars, care acum este conştient, către Iaşi de unde va fi transportat către spitalul Floreasca în această noapte cu un avion sanitar. Ceilalţi 6 pacienţi se transferă în acest moment la Iaşi pentru tratament suport SARS-CoV-2”, a afirmat Nelu Tătaru după discuţia la Piatra Neamţ cu primarul şi managerul spitalului.
UPDATE - Un sindicat medical cere Ministerului Sănătăţii trimiterea în străinătate a medicului rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii
Un sindicat medical cere Ministerului Sănătăţii trimiterea în străinătate a medicului rănit în timp ce încerca să salveze pacienţii în timpul incendiului care a afectat sâmbătă seară Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ şi care s-a soldat cu decesul a zece persoane.
UPDATE - Colegiul Medicilor: Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii!
Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii, afirmă preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu după incendiul de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Eltransmite condoleanţe familiilor celor 10 pacienţi decedaţi în urma incendiului şi îşi exprimă solidaritatea cu medicul care a suferit arsuri grave încercând să salveze pacienţii.
”Colegiul Medicilor din România exprimă regretul şi transmite condoleanţe pentru victimele incendiului din această seară care s-a produs în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Suntem de asemenea alături de colegul nostru medic aflat de serviciu şi care a suferit arsuri foarte grave în această tragedie încercând, potrivit informaţiilor, să salveze pacienţii. Sistemul de sănătate românesc trebuie să nu mai producă tragedii!”, afirmă Coriu.
El subliniază că am avut incendiul de la Maternitatea Giuleşti, ”iar acum această tragedie care poate arată şi infrastructura deficitară a spitalelor”.
UPDATE Ulterior cei de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ au revenit asupra informaţiei şi au corectat numărul persoanelor decedate. Aceştia spus că sunt 10 morţi, nu 12 cum precizaseră în primă fază.
„În urma celor mai recente informaţii, vă comunicăm că zece pacienţi internaţi în secţia ATI afectată de incendiu au decedat. Dintre aceştia, doi pacienţi intubaţi la ATI, în timpul incendiului, şi care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iaşi. Medicul de pe secţie care a intervenit pentru salvarea vieţii pacienţilor are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi primeşte îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secţiile speciale din ţară. Alte trei cadre medicale - un medic şi două asistente - care au suferit răni în urma intervenţiei de a salva pacienţii din secţia ATI primesc îngrijiri”, au fost noile precizări ale reprezentanţilor SJU Neamţ.
UPDATE „În urma celor mai recente informaţii, vă comunicăm că zece pacienţi internaţi în secţia ATI afectată de incendiu au decedat. Alţi doi pacienţi intubaţi la ATI, în timpul incendiului, şi care se aflau, ulterior, în UPU pentru transferul la Iaşi, au decedat. Medicul de pe secţie care a intervenit pentru salvarea vieţii pacienţilor are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului şi primeşte îngrijri, starea acestuia fiind stabilă la acest moment, însă va fi transferat în secţiile speciale din ţară. Alte trei cadre medicale - un medic şi două asistente - care au suferit răni în urma intervenţiei de a salva pacienţii din secţia ATI primesc îngrijiri”, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
UPDATE - Conform managerului spitalului, Lucian Micu, doi medici şi două asistente au fost răniţi în urma incendiului, cel mai grav fiind medicul care a încercat să salveze pacienţii şi care are arsuri pe mare parte din suprafaţa corpului. Anterior, ministrul Tătaru declarase că mai sunt şi cadre medicale cu răni mai mici, care sunt tratate la Piatra Neamţ.
UPDATE - Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a ajus la Piatra Neamţ.
Informaţia a fost confirmată şi de Nelu Tătaru: „Opt persoane din salonul în care s-a produs incendiul şi două din cel alăturat au decedat. Medicul are arsuri de gradul lV pe membre”.
El a precizat că printre victimele decedate nu sunt cadre medicale.
„Mai sunt cadre medicale cu arsuri gradul I si II care sunt tratate la Piatra Neamţ. După Leţcani, voi merge către Iaşi”, a adăugat ministrul Sănătăţii, la Antena 3.
UPDATE „Avem opt decese, un salon evacuat, iar opt pacienţi o să fie transferaţi la Iaşi. O să fie transferaţi la Leţcani. Sursa incendiului e evaluată de ISU. Ei spun că ar fi un scurtcircuit”, a afirmat Nelu Tătaru, într-o intervenţie telefonică la la Digi 24.
De asemenea, managerul Spitaului Judeţean Piatra Neamţ Lucian Micu a spus că: „Vestea bună e că incendiul a fost stins în totalitate. Nu a fost afectată decât secţia ATI. Există 8 decedaţi în urma incendiului, un cadru medical de gardă care suferă arsuri pe 40% din corp urmează să fie transferat la Iaşi. A fost activat Planul Roşu. Celelalte secţii ale spitalului nu au fost afectate. Toţi pacienţii sunt în siguranţă”
Micu a adăugat că nu poate spune care a fost sursa incendiului.
„Aşteptăm raportul oficial al ISU pentru a vedea care a fost exact cauza incendiului”, a mai precizat managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.
El a explicat că un singur salon al secţiei ATI a fost afectat, iar medicul de gardă a încercat să scoată cât mai multe persoane.
„Spitalul are peste 800 de paturi, însă având în vedere că spitalul e unul suport COVID, în momentul de faţă circa 400 de pacienţi erau internaţi. Spitalul judeţean de urgenţă din Piatra Neamţ este spital COVID. Nu, în momentul de faţă tot ce pot să vă spun şi datorită faptului că incendiul a fost stins, a fost afectat doar un singur salon al secţiei ATI, acolo unde s-a produs de altfel incendiul. E cel mai important să aşteptăm raportul oficial cu privire la cauza incendiului. Am primit doar un mesaj. Era un pacient pe cu totul altă secţie, care mă cunoştea, şi m-a informat că mai multe echipaje ISU sunt în incinta spitalului. În această seară era de gardă un singur medic. Exclusiv pe ATI. În momentul de faţă nu am această informaţie (întrebat câte asistente mai erau acolo – n.r.). Din păcate, pot să vă spun că din dorinţa dumnealui de a salva cât mai multe vieţi, a suferit arsuri pe circa 40% din suprafaţa corpului. şi o asistentă medicală a suferit arsuri de gradul I la nivelul membrelor inferioare. Cel puţin din celălalt salon cu siguranţă medicul i-a scos. Probabil a încercat şi din salonul alăturat”, a mai afirmat Lucian Micu.
UPDATE „Ministrul Sănătăţii, Nelu Tataru se va deplasa in această seară la Piatra Neamţ pentru evaluarea situatiei. Din informaţiile pe care le detŢinem până în prezent un pacient cu arsuri (medicul) va fi transferat la Spitalul Judetan din Iaşi. Alti pacienti cu COVID 19 vor fi transferaţi la Letcani”, arată un anunţ de presă al instituţiei.
Ministerul Sănătăţii mai spune că nu are încă finalizată evaluarea transferurilor.
UPDATE Şefa UPU SMURD Iaşi prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu a declarat că patru autospeciale - două de victime multiple şi două de la terapie intensivă se deplasează la Piatra Neamţ pentru a prelua din pacienţi.
„Da, să preluăm medicul care ştim că are arsuri pe o suprafaţă mare pentru clinica de chirurgie plastică la Spitalul Sfântul Spiridon şi pacienţii care sunt acolo în terapie intensivă. Plecăm acum cu maşini de victime multiple şi cu maşini de Terapie Intensivă, cu mai mulţi medici şi mai mulţi asistenţi. Deocamdată patru autospeciale se deplasează acolo şi două de victime multiple, două de la terapie intensivă şi mai avem pregătită una de la spitalul militar care va fi disponibilă. Evident personal care va fi mobilizat de acasă pe care îl organizăm acum. Medicii din specialităţile de la chirurgie plastică care se vor organiza aici la Iaşi, în aşteptarea pacienţilor”, a declarat Diana Cimpoeşu, sâmbătă seara la Digi 24.
Ea a spus că „noi ştim că nu au leziuni de arsură, dar vom putea spune după ce îi vom evalua acolo. Colegii noştri urgentişti de acolo ne-au dat câteva informaţii, dar sunt şi ei foarte presaţi şi stresaţi de situaţia respectivă”.
Chestionată dacă sunt suficiente locuri la ATI Iaşi pentru pacienţii COVID, medicul a replicat: „Vom face ceva să le găsim locuri. E o situaţie de urgenţă şi vom face ceva. Niciodată nu sunt suficiente locuri la ATI, dar vom găsit nişte soluţii până echipele se întorc de acolo. Situaţia de la Terapie Intensivă pentru COVID nu poate fi la momenutl acesta cu multe paturi libere, dar vom găsi nişte soluţii până când echipele mele se întorc de acolo, împreună cu coordonatorul regional pe ATI, vom găsi nişte soluţii”.
Întrebată dacă ia în calcul să ceară şi sprijinul judeţelor apropiate, în cazul în care nu vor fi identificate soluţii, Cimpoeşu a răspuns: „Cu siguranţă, da. Ştim că de obicei ATI de la Bârlad e primul care sare în ajutor. Vom vedeam”.
UPDATE „Incendiul a fost localizat lichidat în cel mai scurt timp. Din păcate în urma acestui incendiu s-au înregistrat şi victime, mai exact şapte persoane au decedat în urma acestui incendiu, care erau internate în secţia ATI. Nu mai sunt persoane încarcertate. Se lucrează pentru evacuarea tuturor persoanelor care ar putea fi afectate ca urmare a producerii acestui incendiu. Apelul a fost primit în jurul orei 19.00. Nu vă pot spune cu exactitate câte autospeciale intervin. S-a solicitat sprijinul celorlalte detaşamente pentru a fi asigurată intervenţia. Nu ştiu să vă dau detalii despre numărul persoanelor care au fost internate sau câte au fost evacuate. Probabil necesită îngrijiri medicale persoanele afectate de fum. Se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului”, a declarat Irina Popa, purtătoarea de cuvânt al ISU Neamţ, sâmbătă seara pentru Digi 24.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.