Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea primei de sechestrare forestieră la 640 de euro pe hectar anual. ”Sperăm că acest lucru va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire. Avem contracte semnate pentru aproximativ 9.300 de hectare”, a afirmat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că a fost majorată, prin ordonanţă de urgenţă, prima anuală pentru persoanele fizice şi juridice, primării care împăduresc terenurile agricole sau cele degradate, pentru a creşte suprafeţele împădurite din România.

”Este de altfel un angajament asumat de România prin PNRR. Această primă creşte cu 40 la sută, nominal înseamnă la 640 de euro pe hectar anual, faţă de 456 de euro cât era anterior”, a explicat Constantin.

La rândul său, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că majorarea primei de sechestrare forestieră va duce la o ”catalizare” a împăduririlor.

”Am reuşit astăzi să aprobăm în Guvern o ordonanţă de urngeţă prin care majorăm prima de sechestrare. Sperăm că acest lucru va conduce la o adevărată catalizare a proiectelor de împădurire. Aş reaminti faptul că la acest moment avem contracte semnate, adică certitudinea că vom împăduri, pentru aproximativ 9.300 de hectare ce se vor adăuga la fondul forestier naţional”, a declarat Fechet.

El a amintit că atunci când a ajuns la Ministerul Mediului erau sub 100 de hectare împădurite, dar acum este convins că numărul va creşte ”exponenţial”, mai ales că ”prima de sechestrare, în valoare de 456 de euro, devine, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă, devine o primă de sechestrare de 640 de euro”.

Fechet a adăugat că aceste prime urmează a fi plătite timp de 20 de ani şi se adaugă la celelalte cheltuieli legate de înfiinţarea de păduri.

El a făcut apel la proprietarii de pădure, persoane fizice, juridice şi unităţi administrativ-teritoriale pentru a fi absorbiţi toţi banii, întrucât în prima parte a anului viitor acest proiect se va opri din finanţarea din PNRR.

”Aş reaminti şi faptul că până acum nu s-a găsit un lucru mai bun decât împădurirea terenurilor în legătură cu combaterea schimbărilor climatice, în legătură cu combaterea fenomenelor meteo extreme. Pierdem în România aproximativ o mie de hectare de terenuri agricole în fiecare an din cauza deşertificării şi dincolo de inundaţiile pe care le avem din ce în ce mai des în ultimul timp, dincolo de fenomene meteo extreme, cum ar fi perioade lungi de caniculă, am citit de puţin timp o ştire care m-a întristat, respectiv faptul că anul acesta vom mânca mai puţin de jumate din cât ne-am fi propus să producem în România, referindu-mă aici la cireşe, la vişine, la piersici, pentru că frigul din ultima perioadă, acest val polar a compromis parte din livezile din România”, a mai spus Fechet.

Potrivit Ministerului Mediului, prima va fi acordată pentru fiecare hectar de pădure  şi va fi încasată anual de proprietar, pentru rolul pe care îl are pădurea nou înfiinţată prin PNRR în stocarea carbonului.

Modificările aduse de acest act normativ vizează sporirea capacităţii de utilizare a terenurilor agricole devenite neproductive din punct de vedere agricol şi asigurarea de bunuri şi servicii specifice pădurii, comunităţilor locale, în baza rolului multifuncţional al pădurilor.

Această primă se acordă în ultimul trimestru al fiecărui an, începând din anul înfiinţării plantaţiei, în baza unui raport de recepţionare a lucrărilor, aferent împăduririi şi reîmpăduririi, care să confirme existenţa plantaţiei, întocmit de către Garda Forestieră competentă teritorial. În cazul în care în perioada de 20 ani, în care deţinătorul plantaţiei realizate are dreptul să primească prima de sechestrare, plantaţia este distrusă din vina deţinătorului, acesta nu mai primeşte prima de sechestrare forestieră.

Această primă anuală suplimentară, denumită primă de sechestrare forestieră, se acordă persoanelor fizice şi juridice, precum şi unităţilor administrativ - teritoriale pe ale căror terenuri agricole şi terenuri degradate, se realizează împăduriri. Compensaţia se va plăti pentru o perioadă de 20 de ani şi reprezintă valoarea carbonului stocat în biomasă de o plantaţie forestieră de la plantare şi până la vârsta de 20 de ani.

Până la sfârşitul anului 2026, România are obligaţia să realizeze lucrări de împădurire şi reîmpădurire pe o suprafaţă de 27.760 ha, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.