Guvernul a adoptat vineri o Hotărâre privind aprobarea Strategiei naţionale pentru formarea adulţilor în perioada 2024-2027, care vizează creşterea participării adulţilor la procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării lor profesionale prin dezvoltarea competenţelor-cheie, astfel încât până la sfârşitul anului 2027 rata de participare să crească la 12%, faţă de 5,9% cât este în prezent. Rata de participare medie la nivelul UE este de 11,9%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Strategia aprobată prin această Hotărâre de Guvern vizează creşterea participării adulţilor la procesul de învăţare pe tot parcursul vieţii şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării lor profesionale prin dezvoltarea competenţelor-cheie, astfel încât până la sfârşitul anului 2027 rata de participare să crească la 12%, faţă de 5,9% cât este în prezent. Rata de participare medie la nivelul UE este de 11,9%”, arată Guvernul.

Potrivit comunicatului, ”nivelul scăzut de participare la învăţarea în rândul adulţilor a condus la deficite persistente de competenţe, ceea ce împiedică dezvoltarea economică şi îngreunează adaptarea României la o piaţă a forţei de muncă aflată în schimbare rapidă în era digitală”.

”Pentru realizarea celor cinci obiective specifice şi a direcţiilor de acţiune, Strategia Naţională pentru formarea adulţilor 2023-2027 propune un plan de acţiune multianual, precum şi crearea unui cadru instituţional care să asigure accesul tuturor adulţilor la programe de formare prin care să dobândească competenţe-cheie profesionale şi să le utilizeze pentru a-şi atinge aspiraţiile de dezvoltare personală şi profesională printr-un sistem echitabil şi incluziv de învăţare pe tot parcursul vieţii”, precizează Guvernul.

Grupul-ţintă este format din persoanele de vârstă activă, care pot stabili raporturi de muncă şi pot participa la programe de formare profesională, în condiţiile legii. Intrarea în vigoare a Strategiei va contribui la îmbunătăţirea abilităţilor, însuşirea de noi cunoştinţe, precum şi la diversificarea competenţelor adulţilor, astfel încât aceştia să rămână competitivi pe piaţa muncii. Strategia Naţională pentru formarea adulţilor 2023-2027 a fost elaborată în cadrul Proiectului 101051428 – SNFA – ERASMUS – EDU – 2021 – AL – AGENDA – IBA desfăşurat în baza Acordului de grant dintre Agenţia Executivă Europeană pentru Educaţie şi Cultură (EACEA) şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.