Guvernul a aprobat, vineri, în şedinţă Programul Naţional de Reformă 2017, care conţine priorităţile de investiţii şi obiectivele asumate în cadrul Strategiei "Europa 2020", în domenii precum politica fiscal-bugetară, administraţia publică, mediul de afaceri şi competitivitatea, ocuparea forţei de muncă, cercetarea şi inovarea, mediul, energia, educaţia, combaterea sărăciei şi incluziunea socială.
Documentul adoptat de Guvern asigură continuitatea reformelor în scopul îndeplinirii obiectivelor naţionale asumate în cadrul Strategiei „Europa 2020” şi punerii în aplicare a recomandărilor specifice de ţară, precizează Executivul. La acestea se adăugă acţiuni noi, definite pe baza priorităţilor stabilite atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi a celor cuprinse în Programul de Guvernare 2017-2020 sau în alte documente strategice naţionale.
Măsurile incluse în program vizează în principal politica fiscal-bugetară, administraţia publică, mediul de afaceri şi competitivitatea, ocuparea forţei de muncă, cercetarea şi inovarea, mediul, energia, educaţia, combaterea sărăciei şi incluziunea socială.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În domeniul politicii fiscal-bugetare, în anul 2017, măsurile se vor concentra asupra îmbunătăţirii gestionării investiţiilor publice, definitivării legislaţiei privind parteneriatul public-privat, eficientizării cheltuielilor bugetare, îmbunătăţirii colectării taxelor şi impozitelor şi continuării acţiunilor de control pentru prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi a celei subdeclarate.
În ceea ce priveşte utilizarea mai eficientă a potenţialului lucrătorilor, PNR 2017 prevede modernizarea instituţiilor pieţei forţei de muncă, consolidarea măsurilor de activare pe piaţa muncii, încurajarea antreprenorialului, ocuparea pe cont propriu şi reducerea disparităţilor regionale în materie de ocupare. Pentru domeniul incluziunii sociale, programul prevede măsuri de integrare socio-economică a persoanelor din comunităţile marginalizate, înfiinţarea serviciilor publice de asistenţă socială şi a echipelor comunitare de intervenţie integrată, precum şi facilitarea tranziţiei de la servicii sociale furnizate în sistem instituţionalizat către servicii asigurate la nivelul comunităţii.
La capitolul educaţie, PNR 2017 conţine măsuri de promovare a accesului egal la educaţie de calitate, cu accent pe grupurile vulnerabile şi monitorizarea copiilor aflaţi în afara sistemului de educaţie, măsuri pentru prevenirea părăsirii timpurii a şcolii, extinderea programului ”A doua şansă” pentru cei care nu au finalizat învăţământul obligatoriu, dar şi modernizarea curricum-ului şcolar pentru învăţământul gimnazial, profesional şi tehnic. De asemenea, documentul prevede finalizarea proiectului de dezvoltare a programului ”Şcoală după şcoală”.
Referitor la domeniul sănătăţii, PNR 2017 include, printre altele, măsuri pentru promovarea integrităţii publice în sistemul de sănătate, care contribuie la asigurarea accesului la asistenţă medicală, utilizarea eficientă a fondurilor şi reducerea plăţilor informale. Alte direcţii de acţiune incluse la acest capitol vizează îmbunătăţirea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de sănătate şi asigurarea unui nivel adecvat de finanţare, inclusiv pentru asistenţa medicală acordată în ambulatoriu.
La nivelul administraţiei publice, sunt prevăzute măsuri pentru consolidarea independenţei şi transparenţei gestionării resurselor umane, prin revizuirea unor proiecte de acte normative privind modificarea sau completarea legislaţiei primare în domeniu. Sunt stipulate, de asemenea, acţiuni ce vizează continuarea procesului de descentralizare, planificarea strategică, stabilirea unui regim juridic-cadru unitar pentru administraţia publică centrală şi locală. În plus, vor fi diversificate serviciile de e-guvernare centrate pe evenimente din viaţa cetăţenilor şi întreprinderilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.