Guvernul explică într-un ghid de aplicare a Legii antifumat că se va putea fuma în continuare în spaţiile publice în aer liber şi în cele de la locul de muncă, precum curţi, balcoane deschise, terase, chioşcuri cu mai puţin de doi pereţi, dar şi în cele delimitate de parapete ori paravane sau care au strânse lateralele retractabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul a publicat, miercuri, ghidul pentru implementarea Legii 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, în care explică unde se mai poate fuma începând de joi când intră în vigoare actul normativ.

Astfel, se mai poate fuma în spaţiile publice în aer liber sau spaţiile de la locul de muncă: fără acoperiş sau cu acoperiş şi cu mai puţin de doi pereţi - curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise etc. ; delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărduleţe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal; care au închideri laterale sau/ şi acoperiş retractabile ce formează temporar pereţi ori acoperiş, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperişul nu este vizibil - terasele, pavilioanele, chioşcurile când au jaluzelele, uşile pliabile, elementele demontabile etc. pliate/ închise în totalitate astfel încât spaţiul devine deschis.

Se mai poate fuma pe peroane, refugii sau staţii ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiş sau doar un perete.

În parcuri, se va putea fuma în afara locurilor de joacă pentru copii.

Ghidul mai menţionează explicit că se poate fuma în locuinţă, precum şi în orice spaţiu închis în care nu se desfăşoară activitate economică (nu este loc de muncă). 

Este permis fumatul şi în spaţii în care se desfăşoară evenimente personale, precum corturile, terasele şi pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă.

Legea antifumat, care intră în vigoare joi, interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, excepţie făcând celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Conform acestei legi, spaţiul public închis este orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.